Đukanović: Čule su se riječi priznanja za postupanje i dosadašnje i nove vlasti u periodu nakon izbora

On je posebno istakao razgovor sa Štajnmajerom „koji je bio prepun priznanja za ulogu koju je Crna Gora igrala, i dalje igra na Zapadnom Balkanu – ulogu promotera evropskih vrijednosti“

35857 pregleda 556 reakcija 56 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Dijalog sa Njemačkom značajan za svaku državu, posebno za malu kakva je Crna Gora, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović nakon radne posjete Berlinu, navodeći da je od njemačkih zvaničnika čuo riječi priznanja za sve što je Crna Gora do sada uradila.

Đukanović je ocijenio da je razgovor na najvišim političkim adresama u Berlinu od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

On je kazao da je danas razgovarao sa predsjednikom Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom, ministrom vanjskih poslova Hajkom Masom i sa dvije značajne grupe poslanika u Bundestagu.

Đukanović i Štajnmajer
Đukanović i Štajnmajerfoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Kako je naveo, vrlo je korisno to što su se u svim tim razgovorima mogle čuti riječi priznanja za ono što je Crna Gora do sada uradila na planu svog demokratskog razvoja.

„Riječi priznanja i za napredak koji je ostvaren na planu usvajanja evropskih standarda i zauzimanja željene pozicije u okviru evroatlantskih integracija, kao i za napredak koji smo ostvarili na putu ka Evropskoj uniji“, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, unutrašnjopolitičke, kao i regionalne teme su bile dominantne u razgovorima, posebno u parlamentu.

foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

„Gdje je pokazano veliko interesovanje za postizborni politički proces u Crnoj Gori, kao i za pitanja koja se tiču regionalne stabilnosti i evropske perspektive regiona, a sve to u kontekstu Izvještaja o napretku koji je juče objavila Evropska komisija“, kazao je Đukanović.

Tokom razgovora su se, kako je naveo, čule i veoma korisne preporuke koje mogu predstavljati dobre ideje vodilje za kreiranje državne politike u narednom periodu.

On je posebno istakao razgovor sa Štajnmajerom „koji je bio prepun priznanja za ulogu koju je Crna Gora igrala, i dalje igra na Zapadnom Balkanu – ulogu promotera evropskih vrijednosti“.

Prema riječima Đukanovića, čule su se i riječi priznanja za postupanje i dosadašnje i nove vlasti u periodu nakon izbora.

„Dakle, riječi priznanja za to što je dosadašnja vlast priznala rezultate izbora i najavila svoje aktivno učešće u parlamentu i odgovoran odnos prema državnim interesima, ali i riječi očekivanja od nove vlasti da će, nakon izjava koje su dali, i svojim djelima potvrditi da žele da nastave ono što je Crna Gora ostvarila u dosadašnjem periodu“, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da je njegova posjeta Berlinu bila izuzetno sadržajna i korisna.

„Sa optimizmom se vraćam u Crnu Goru u uvjerenju da će ona i u narednom periodu uživati veoma značajnu podršku sa ove izuzetno važne i svjetske adrese, i da će nam ta podrška biti veoma važna za savladavanje izazova sa kojima će se Crna Gora suočiti“, dodao je Đukanović.

Bonus video: