Građanska opozicija dala ultimatum Bečiću: Traže sastanak prije februara

“Svakim odlaganjem gubimo dragocjeno vrijeme, jer građani od nas očekuju da odgovorimo može li opozicija imati zajedničkog predsjedničkog kandidata”, kazao je sagovornik “Vijesti”
126 pregleda 66 komentar(a)
Građanska opozicija, sastanak, Foto: Savo Prelević
Građanska opozicija, sastanak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.01.2018. 06:43h

Lideri tzv. građanske opozicije tražili su od predsjednika Demokratske Crne Gore Alekse Bečića da odredi termin za zajednički sastanak do kraja januara, kako bi opozicija razgovarala o zajedničkom kandidatu na predsjedničkim izborima, saznaju “Vijesti”.

Čelnici dijela partija iz tzv. građanske opozicije poručili su Bečiću da odredi slobodan termin za razgovore, navodeći da se sastanak ne smije prolongirati nakon lokalnih izbora u Ulcinju i Beranama 4. februara.

“Svakim odlaganjem gubimo dragocjeno vrijeme, jer građani od nas očekuju da odgovorimo može li opozicija imati zajedničkog predsjedničkog kandidata. Održavanjem sastanka nakon izbora u februaru nepotrebno se ulazi u cajtnot jer će predsjednik paramenta do subote odrediti datum izbora, a to znači da smo u februaru već u kampanji”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Sastanak tzv. građanske opozicije trebalo je da se održi juče, ali je Bečić u posljednjem trenutku najavio da neće moći da prisustvuje i da nema potrebe za razgovorima dok traje kampanja za lokalne izbore.

Nakon što je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kao formalni organizator sastanka, obavijestio kolege da se on otkazuje, čelnici ostalih partija poručili su Bečiću da se sastanak mora održati do februara ili, kako tvrde, više neće imati svrhu.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić kazao je da lideri tzv. građanske opozicije biračima duguju objašnjenje da li će intenzivirati rad i zajednički donositi odluke ili jasno reći da više ne žele da učestvuju u čitavoj priči.

“Ako neko misli da građanska opozicija treba da nastavi svoj rad tako što se neće sastajati i što će odlagati sastanke, onda to nije dobro, niti za građansku opoziciju pa ni za takvog nekog subjekta koji bi to mogao smatrati rješenjem. Mi po definiciji demokratski funkcionišemo, imaćemo još malo strpljenja i tolerancije, pa da sagledamo, jer je neophodno intezivirati rad”, kazao je Lekić Televiziji Vijesti.

Član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović kazao je da čelnici opozicionih partija ne mogu sarađivati dok se sa druge strane sprovode tajni dogovori.

“Imamo na sceni parcijalne, bojim se tajne dogovore iza scene, pojedinih konstituenata, koji nažalost ne vode neophodnim političkim promjenama. Nažalost, imaju pogrešnu metu, a to su druge opozicione partije i da se drugim opozicinim partijama u tom smislu nanese šteta. Vidjećemo šta će se dešavati narednih dana, u svakom slučaju vremena mnogo za razmišljanje i djelovanje nema”, kazao je Vujović za Televiziju “Vijesti”.

Čelnici tzv. građanske opozicije trebalo je da se sastanu krajem prošle godine, ali je odlučeno da se sastanak prolongira za januar. Iako su se na prethodnim sastancima zalagali za zajedničko djelovanje opozicije, do neslaganja je došlo nakon odluke Demokrata i Građanskog pokreta URA da uđu u pregovore o zajedničkom nastupu na predsjedničkim, lokalnim izborima u maju kao i parlamentarnim. Ostale partije su im zamjerile da su time prekršile dogovor o zajedničkom djelovanju.

Abazović: Problemi su tehnički

Abazović tvrdi da nema odugovlačenja sastanka lidera već da se radilo o organizacionom problemu.

“Dosadašnji princip je bio na svakom sastanku građanske opozicije da se pojave lideri svih partija stranaka koje predstavljaju tu građansku opoziciju. To je u ovom treminu bilo nemoguće i bilo je prijedloga da održimo taj sasatanak nakon izbora u Beranama i Ulcinju. Šta god ja mislio o tome, mislim da je aposlutno principijelno da se držimo tog punog kapaciteta”, kazao je Abazović Televiziji Vijesti.

On nije želio da komentariše navode da se sastanak odlaže zbog koalicionih pregovora sa Demokratama, navodeći da međusobne optužbe ne korise opoziciji. “Evo dobili smo svi potvrdu da će se taj sastanak vrlo brzo održati, i hajde da uvažimo razloge ostalih kolega za odlaganje sastanka i da to bude, kako su najavili, nakon lokalnih izbora”, kazao je Dragoslav Šćekić iz Socijalističke narodne partije.

Bonus video: