Nema više koristi od članstva u DPS-u

“Demokrate se zalažu za vrijednosti kojima sam pripadao i kojima pripadam, ne deklarativno nego sušinski. U tome je razlika između DPS-a i Demokrata. Demokrate na državnom nivou i u Baru se beskompromisno bore za ono što je ispravno, ljudski, bez kalkulacija i hrabro”, rekao je Fuštić

54290 pregleda 108 reakcija 106 komentar(a)
Istupio zbog “nepoštovanja zakona i nepravde”: Fuštić, Foto: Demokratska Crna Gora
Istupio zbog “nepoštovanja zakona i nepravde”: Fuštić, Foto: Demokratska Crna Gora

Napuštanje Demokratske partije socijalista (DPS), koja nakon izbora nije uspjela da formira većinu u Skupštini, nije iznenađenje jer su mnoga očekivanja i interesi, kao motivi članstva u toj stranci, odjednom nestali, ocijenio je politički analitičar Boris Marić.

On je za “Vijesti” kazao da je druga faza demokratskog procesa u pretpolitičkom društvu kao što je crnogorsko iščlanjenje iz DPS-a koji je dominirao više od 30 godina.

Tu partiju je nedavno napustio odbornik Skupštine Opštine Bar Miloš Fuštić. On je juče saopštio da je pristupio Demokratskoj Crnoj Gori.

Kao razloge za napuštanje partije Fuštić navodi nepoštovanje zakona, nepravdu i nezainteresovanost da se na sve to reaguje.

“Želio sam i ukazivao da svojim djelovanjem i radom budemo primjer svakom drugom. Mislio sam i djelovao na način da niko ne može da bude iznad zakona i države. Upravo zbog toga, posebno u posljednjoj godini, naišao sam na otpor u rukovodećim strukturama državnim i opštinskim. Kao odbornik sam morao reagovati na nešto što nije u redu, jer sam to smatrao obavezom”, kazao je Fuštić na konferenciji za novinare Demokrata.

Marić navodi da je promjena vlasti bila prva stepenica, te da nije iznenađujuća faza koju bi, kako je kazao, mogli definisati kao “prestrojavanje”.

“Mnoga očekivanja i interesi, kao motivi članstva u DPS-u, brojnim pristalicama te partije, odjednom su nestala. DPS će tek nakon transformacije i novog izbornog ciklusa znati šta mu je stvarna politička težina”, rekao je Marić. On je dodao i da je DPS preko noći postao samo jedna od političkih opcija i to opoziciona na državnom nivou.

“Na kraju ne smijemo zaboraviti da građani imaju slobodu da odlučuju o svojim angažmanima u politici. Međutim, svi moraju znati da te odluke mogu biti javno preispitivane kod svih koji su nosioci javnih funkcija i ovlašćenja. Moramo graditi dosljedan odnos prema sličnim ili istim pojavnim oblicima, kao što je prenos mandata iz jedne u drugu političku opciju”, naglasio je Marić.

Dodao je da se treba razmišljati o uvođenju otvorenih lista i individualnih kandidatura na lokalnom nivou, kao mehanizmu koji će ubrzati razvoj demokratije.

Fuštić je istakao da nije želio da par dana pred izbore javno formalizuje pristupanje Demokratama iz poštovanja prema bivšim kolegama.

Kaže da je borba protiv svega onoga što je DPS kao vlast dozvoljavao razlog učlanjenja u Demokrate.

“Demokrate se zalažu za vrijednosti kojima sam pripadao i kojima pripadam, ne deklarativno nego sušinski. U tome je razlika između DPS-a i Demokrata. Demokrate na državnom nivou i u Baru se beskompromisno bore za ono što je ispravno, ljudski, bez kalkulacija i hrabro”, rekao je Fuštić.

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Dragan Tufegdžić kazao je da je partija kojoj pripada, od osnivanja postavila princip pomirenja, te da to pokazuje i kroz ovaj postupak.

Vladajuću koaliciju u Baru čine 27 odbornika DPS-a, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, partije Biram Bar, dok su u opoziciji devet odbornika SDP-a, Demokrata i URA, Demokratskog fronta i Prave Crne Gore.

“Vijesti” su ranije pisale o tome da je Fuštić dva puta slao dopise centrali DPS-a u Podgorici u kojima je tražio ostavku političkog direktora Branimira Gvozdenovića.

Fuštić i još pet osoba su se krajem maja 2016. godine fotografisali u majicama na kojima piše - "bolje lopov nego majmun".

Taj napis asocira je na incident u Skupštini iz 2016. godine, kada su poslanici Demokratskog fronta skandirali tadašnjem premijeru Milu Đukanoviću da je lopov, on im odgovorio da su kreteni i majmuni, a tadašnji potpredsjednik Skupštine Branko Radulović uzvratio: "Bolje majmun nego lopov".

Fuštić je tada "Vijestima" kazao da je fotografija nastala u "opuštenoj atmosferi" i da nijesu željeli da pošalju bilo kakvu poruku.

"Napis na majici nema nikakve veze sa mojim stavovima i životnim standardima”, rekao je, između ostalo, Fuštić tada “Vijestima”.

Bilježe kontinuiran priliv članova

Iz Demokratske Crne Gore, na pitanje da li bilježe veći i intenzivniji priliv članova nakon izbora, “Vijestima” su rekli da kao moderna i proevropska partija od osnivanja bilježi kontinuiran priliv članova i da je ta partija “otvorena za sve slobodne, čiste i poštene ljude”, ali ne i za one koji su se ogriješili o zakon.

“Dinamika pristupanja našoj partiji nastavljena je i nakon izbora u svim opštinama u Crnoj Gori. Imajući u vidu da smo jedan od stubova promjena i pomirenja, predstavljamo prihvatljivu opciju za sve slobodne ljude koji žele da učestvuju u izgradnji naprednijeg i pravednijeg društva”, kazao je Rovčanin.

Bonus video: