Danilović: Uvođenje ekonomskog državljanstva moglo bi dodatno pogoršati status Crne Gore u međunarodnoj zajednici

"Naše bezbjednosne službe i njihove procjene su slabe, čak i za pojedince iz okruženja, čemu svjedoče i činjenice da smo nekima usred narko afera svjetskih razmjera davali državljanstva”, tvrdi Danilović
3 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Zoran Đurić
Goran Danilović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.12.2018. 22:48h

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović upozorio je da bi uvođenje ekonomskog državljanstva moglo dodatno pogoršati status Crne Gore u međunarodnoj zajednici.

On smatra da se time otvara dodatni prostor za korupciju, navodeći da je uvođenje ekonomskog državljanstva bezbjednosno rizično.

“Naše državljanstvo nema neku posebnu specifičnu težinu. Njime se ne otvaraju sva vrata svijeta, ali zbog nekoliko potencijalnih kupaca neka vrata mogu biti svima zatvorena. Koruptivni ciklus koji ta privilegija može pokrenuti je razarajući. Naše bezbjednosne službe i njihove procjene su slabe, čak i za pojedince iz okruženja, čemu svjedoče i činjenice da smo nekima usred narko afera svjetskih razmjera davali državljanstva”, tvrdi Danilović.

Odlukom Vlade crnogorsko državljanstvo će od 1. oktobra moći da se stekne ulaganjem novca u razvojne projekte. Kako je pojašnjeno program će biti dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU tokom perioda od tri godine. Iz EU tvrde da bi ta odluka mogla biti prepreka u pristupnim pregovorima.

“Naš zakon je toliko restriktivan da onima koji su rođeni u Crnoj Gori nije omogućeno da ga dobiju bez vrlo složene procedure koja podrazumijeva odricanje od nekog drugoog i bezbjednosnih procjena koje se svode i na partijsko-političku podobnost. Brojni su slučajevi da ga nemaju žene koje su stupile u brak sa crnogorskim državljaninom, a da ne pominjemo slučaj Vračana”, tvrdi Danilović.