Fuštić: Tražim oprost od građana, bio sam dio strukture koja je uništavala i unižavala Crnu Goru

"Istini za volju, moram reći da, bivajući dijelom svega toga što je, pokazuje se ovih dana, ostavilo neizbrisivu mrlju na mojoj biografiji, nastojao sam, sve vrijeme, a o tome mogu posvjedočiti moji sugrađani i kolege odbornici u barskoj Skupštini, da, unutar same strukture DPS-a, pružim otpor svim onim odlukama za koje sam smatrao da bi bilo kome mogle nanijeti štetu"

14121 pregleda 79 reakcija 76 komentar(a)
Fuštić, Foto: Demokratska Crna Gora
Fuštić, Foto: Demokratska Crna Gora

Uviđajući da se ne smiruje bura oko mog napuštanja Demokratske partije socijalista (DPS), želio bih, još jednom, da iskažem potpuno razumijevanje zbog takvih reakcija, ali i da zamolim da me ne osuđujete, bar ne dok se ne upoznate sa mojom stranom priče, saopštio je danas Miloš Fuštić, član Demokratske Crne Gore.

On je bio odbornik DPS u Skupštini opštine (SO) Bar, ali je napustio tu partiju i pristupio Demokratama. "Najprije, osjećam potrebu da od crnogorskih građana zatražim oprost zbog toga što sam, godinama, bio dio strukture koja je na svaki mogući način uništavala i unižavala Crnu Goru, strukture koja je razarala sve ono što su vijekovima bile njene moralne i civilizacijske vertikale. Jesam, bio sam dio svega toga i izvinjavam vam se. Istini za volju, moram reći da, bivajući dijelom svega toga što je, pokazuje se ovih dana, ostavilo neizbrisivu mrlju na mojoj biografiji, nastojao sam, sve vrijeme, a o tome mogu posvjedočiti moji sugrađani i kolege odbornici u barskoj Skupštini, da, unutar same strukture DPS-a, pružim otpor svim onim odlukama za koje sam smatrao da bi bilo kome mogle nanijeti štetu. Nisam bježao od konfrontacija sa tadašnjim partijskim saborcima o čemu je, takođe, ostalo pisanih tragova. Molim da se prilikom donošenja sudova o meni i mom političkom djelovanju, i to uzme u obzir", istakao je Fuštić.

On je dodao da će građani upitati - "ako sam imao u vidu sva nepočinstva DPS-a, od kojih izdvajam kriminalna djelovanja od kojih, za neke, postoje i pravosnažne presude, prebijanja građana, prije svega u Budvi, suzavci, širom Crne Gore, upereni od strane DPS-a prema građanima ove države, hapšenja opozicionih poslanika i odbornika, izborni kriminal u produženom trajanju, permanentno izazivanje međunacionalnih mržnji, zašto sam, ipak, i pored svega toga, i dalje ostajao u DPS-u sve do ovog trenutka?

"Međutim, vi koji ćete me to upitati, previdjećete, svjesno ili nesvjesno, manipulativno djelovanje DPS-a kada vas ubjeđuje da će, izgube li oni izbore, nestati i države Crne Gore. I ne samo to, aboliraćete DPS od svih onih pritisaka i ucjena koje su primjenjivali prema svima, pa i prema meni. Osuđujući mene, učinićete isto ono što sam i ja činio prethodnih godina, dakle, zažmuriti na krivice samog DPS-a za sve ono što nije bilo dobro u Crnoj Gori posljednjih godina i decenija", rekao je Fuštić.

Po njegovim riječima, među svim što je obilježilo dosadašnje njegovo političko djelovanje najviše mu je krivo ukoliko je sistem vrijednosti koji je promovisao DPS toliko godina, u bilo čemu, natrunio one vrijednosti koje nosi kao čovjek i koje, samim trenutkom rođenja, pripadnu svakom čovjeku u Crnoj Gori.

"Želim da vjerujem da je taj vrjednosni kapital koji nam je svima urođen odolio svim pokušajima DPS-a da ga razgradi. Nadam se da mi odluka da napustim vlast u Baru i odem u opoziciju u Baru daje za pravo da vjerujem da je moj sistem vrijednosti ipak odolio onom izopačenom sistemu vrijednosti koji je tadasnja vlast, pokazalo se, srećom - bezuspješno, pokušavala, sa velikom upornošću, da nametne Crnoj Gori i njenim građanima", kazao je Fuštić.

On je poručio i da je njegovo napuštanje DPS-a prvi korak u potvrđivanju istine da je ona moralna supstanca koja vjekovima krasi Crnu Goru i sve njene građane, izdržljiva, neposustala i neuzmakla, uprkos svim nasrtajima na nju.

"Vjerujem da ću svojim daljim političkim angažmanom biti u prilici da dokažem svoju privrženost Crnoj Gori kao kući u kojoj se za obraz daje sve, a obraz ne daje ni za šta", zaključio je Fuštić.

Bonus video: