Bošković: Crna Gora kao članica NATO-a doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Ukazujući na snažnu posvećenost Ministarstva odbrane konstantnoj i kvalitetnoj modernizaciji oružanih snaga, Bošković je izrazio zadovoljstvo što je u posljednjih četiri godine dostignut zavidan nivo interoperabilnosti Vojske Crne Gore

3565 pregleda 9 komentar(a)
Bošković i Nađi, Foto: Gov.me
Bošković i Nađi, Foto: Gov.me

Iskustva Rumunije iz pretpristupnog perioda pokazala su se veoma korisnim i primjenljivim u procesu evroatlantskih integracija Crne Gore, kazao je ministar odbrane Predrag Boškovič na sastanku sa odlazećim ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori, Ferdinandom Nađijem. To je, kako je kazao, doprinijelo bržem ispunjavanju obaveza iz naše integracione agende u cilju dobijanja pozivnice za članstvo u NATO.

Kako je saopšteno nakon susreta, Bošković je izrazio zadovoljstvo povodom sadržajne odbrambene saradnje koje su dvije zemlje ostvarile u proteklom periodu i istakao značaj podrške koju Rumunija u kontinuitetu pruža Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

On je istakao da je upravo za vrijeme sedmogodišnjeg mandata ambasadora Nađija kroz ulogu doajena diplomatskog kora to i postignuto.

Bošković je naglasio činjenicu da Crna Gora, kao punopravna NATO članica, aktivno doprinosi utemeljenju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te daje konkretne doprinose kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Ukazujući na snažnu posvećenost Ministarstva odbrane konstantnoj i kvalitetnoj modernizaciji oružanih snaga, Bošković je izrazio zadovoljstvo što je u posljednjih četiri godine dostignut zavidan nivo interoperabilnosti Vojske Crne Gore. Pozdravio je spremnost Rumunije da nastavi sa pružanjem podrške na ispunjavanju uslova za punopravno članstvo u EU, kako političkoj tako i ekspertskoj, kao i na jasnoj podršci politici proširenja EU na Zapadni Balkan.

Nađi je istakao članstvo Crne Gore u NATO, kao potvrdu velikog napretka naše zemlje i uspješno sprovedenih reformi u sektoru odbrane i drugim relevantnim oblastima.

Nađi je istakao uvjerenje da će bilateralna odbrambena saradnja nastaviti da se produbljuje utvrđenom dinamikom, te potvrdio namjeru Rumunije da i u narednom periodu, bude snažan partner Crnoj Gori, posebno na polju evropskih integracija.

Bonus video: