"UN u Crnoj Gori imaju pouzdanog partnera"

Bečić: Obaveze Crne Gore kompatibilne sa Agendom UN

"Nezapamćena globalna zdravstvena kriza izazvana pandemijom novog koronavirusa, praćena ozbiljnim ekonomskim i socijalnim uticajima predstavlja svojevrsan podsjetnik da teška vremena mogu postati jedinstvena prilika za pozitivne promjene i suštinske transformaciju našeg svijeta", naveo je Bečić

2743 pregleda 0 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Obaveze Crne Gore iz pregovoračkog procesa za Evropsku uniju u oblasti zaštite životne sredine kompatibilne sa ciljevima iz Agende Ujedinjenih nacija (UN) 2030., što će joj omogućiti ubrzan napredak u ovoj oblasti, rekao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je uputio čestitku generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu povodom obilježavanja 75. godišnjice ove organizacije i njene osnivačke povelje.

Bečić je kazao da ovu važnu godišnjicu obilježavamo u vremenima velikih izazova za sve.

"Nezapamćena globalna zdravstvena kriza izazvana pandemijom novog koronavirusa, praćena ozbiljnim ekonomskim i socijalnim uticajima predstavlja svojevrsan podsjetnik da teška vremena mogu postati jedinstvena prilika za pozitivne promjene i suštinske transformaciju našeg svijeta", naveo je Bečić.

Zato je, smatra on, danas, više nego ranije, povećana odgovornost i obaveza svih zemalja da se okupe i ispune prioritete UN.

"Postizanjem ciljeva održivog razvoja, zajedno moramo ojačati našu kolektivnu ambiciju za postizanjem pravične globalizacije za sve, te preduzeti odlučne korake u oblasti klimatskih promjena koje predstavljaju najveću opasnost za generacije koje dolaze", rekao je Bečić.

On je naglasio da UN u Crnoj Gori imaju pouzdanog partnera koji će dati puni doprinos u svim nastojanjima usmjerenim ka ostvarenju zajedničkog cilja da svijet bude mirniji, pravedniji i održiviji za sve.

Preporučujemo za Vas