"Izostavljanjem pitanja o etničkoj ili religijskoj pripadnosti bila bi dovedena u pitanje i prava manjina"

Oni su "Vijestima" kazali da se u ovom trenutku najvažniji zadatak sastoji u uspješnom okončanju pregovora o sastavu vlade, kao preduslova za tranziciju, neophodne reforme i rješavanje nagomilanih ekonomskih, epidemioloških i društvenih problema

30957 pregleda 689 reakcija 174 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Izostavljanje pitanja o etničkoj ili religijskoj pripadnosti u popisu, u jednom od rijetkih istorijskih trenutaka u kome će se Crna Gora moći slobodno izraziti, učinilo bi je jednim od rijetkih izuzetaka na evropskom kontinentu, a time bi bila dovedena u pitanje i prava manjinskih naroda, smatraju u timu mandatara za sastav nove Vlade Zdravka Krivokapića.

Oni su "Vijestima" kazali da se u ovom trenutku najvažniji zadatak sastoji u uspješnom okončanju pregovora o sastavu vlade, kao preduslova za tranziciju, neophodne reforme i rješavanje nagomilanih ekonomskih, epidemioloških i društvenih problema.

"Stoga je sva pažnja fokusirana na ispunjavanje tog primarnog zadatka", kazali su iz tima Krivokapića odgovarajući na pitanje da li im je prihvatljiva inicijativa CDT-a da se prilikom predstojećeg sprovođenja popisa stanovništva ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, kao i o jeziku.

U inicijativi, koja je upućena državnom vrhu i partijama, piše da je ona u skladu sa budućim EU obavezama Crne Gore koje, kako se navodi, podrazumijevaju da se popisi sprovode registraciono, bez izjašnjavanja građana.

Iz tima Krivokipića kažu da se mora primijetiti da bi izostavljanje pitanja o etničkoj ili religijskoj pripadnosti u jednom od rijetkih istorijskih trenutaka u kome će se ona moći slobodno izraziti, Crnu Goru učinilo jednim od rijetkih izuzetaka na evropskom kontinentu.

"Pritom, time bi bila dovedena u pitanje i prava manjinskih naroda, kao i afirmativna akcija koja omogućava njihovu pravičnu zastupljenost. Ne gubimo iz vida, da je popis uobičajena i redovna statistička procedura, koja više nikada ne smije poslužiti za političku manipulaciju ma koje vrste", rekli su iz tima.

Bonus video: