REAGOVAO NA IZJAVU PREDSJEDNIKA PZP-A

Perović: Stiče se utisak da Medojević preuzima anti-crkveni manir od svojih dojučerašnjih protivnika

"Hajde da gradimo Crnu Goru tako da u njoj svak radi svoj posao, a da nam javno izgovorena riječ bude obavezujuća svetinja a ne stvar za jednokratnu upotrebu“

38037 pregleda 1680 reakcija 140 komentar(a)
Perović, Foto: Savo Prelević
Perović, Foto: Savo Prelević

Rektor cetinjske Bogoslovije, Gojko Perović kazao je da on ne vrši nikakvu opstrukciju niti bilo kakvu drugu aktivnost na putu formiranja vlade, niti ga bilo ko na tu temu konsultuje, niti mu je to na kraj pameti da radi.

On je reagovao na jučerašnju izjavu predsjednika Pokreta za promjene (PzP), Nebojše Medojevića, koji je kazao da se mandatar za sastav nove Vlade, Zdravko Krivokapić ponaša kao peti poslanik koalicije CnB, a ne kao nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" i ponovio da na njega imaju uticaj djelovi Crke i vlasnici "Vijesti".

"Smatram da nakon minulih izbora, Crkvu sve manje treba prepoznavati kao inspiraciju za političke diskusije a posebno kao motiv za politikantske optužbe i propagandne naslove. U tom smislu najmanje sam očekivao da će jedan od predstavnika pobjedničke koalicije, na neki način preuzeti manir napada na Crkvu od odlazeće vlasti. Stiče se utisak da gospodin Medojević, sa neosnovanim optužbama, neutemeljenim ocjenama i ničim izazvanim pretpostavkama na račun Crkve a ovog puta i mene lično, čini baš to – preuzima anti-crkveni manir od svojih dojučerašnjih političkih protivnika. Tim prije, što je sadržaj njegovih napada na Crkvu u određenim djelovima skoro pa identičan sa aktuelnom anti-novinarskom i anti-crkvenom kampanjom", rekao je Perović.

On je saopštio da se Crkva optužuje da „sastavlja Vladu“- bez i jednog jedinog argumenta ili dokaza, "iako je više puta javno saopšteno da Crkva ne nalazi nikakav svoj interes u postupku sastavljanja Vlade, niti u tim temama vidi svoje mjesto, niti je zainteresovana za izgradnju političke scene i međusobne stranačke odnose i dogovore."

"Ovo sve saopštavam iz osjećaja odgovornosti prema javnosti koja je ponovo zasuta neistinama o ulozi Crkve, pri čemu izražavam i poseban senzibilitet u odnosu na ljude koji su glasali za listu na kojoj je izabran i gospodin Medojević. Dakle, pop Gojko Perović ne vrši nikakvu opstrukciju niti bilo kakvu drugu aktivnost na putu formiranja vlade, niti ga bilo ko na tu temu konsultuje, niti mu je to na kraj pameti da radi. Ni njemu, ni bilo kom drugom sveštenom licu iz SPC. Ko bi to, od sveštenika radio – ne bi radio po Božijem blagoslovu ni po Božijoj nauci. Kao što nije po Božijem, da neko, poput g. Medojevića, iznosi javno ovakve besmislene i nedokazane optužbe. Hajde da gradimo Crnu Goru tako da u njoj svak radi svoj posao, a da nam javno izgovorena riječ bude obavezujuća svetinja a ne stvar za jednokratnu upotrebu“, poručio je Perović.