ASFALT BETON - CARINVEST

SDT: Nema dokaza da je Carević kršio zakon

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu MANS-a protiv gradonačelnika Budve

36168 pregleda 584 reakcija 63 komentar(a)
Carević, Foto: Luka Zeković
Carević, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) protiv novog - starog gradonačelnika Budve Marka Carevića - zbog zloupotrebe službenog položaja.

U prijavi je optužen da je kršio zakon time što je asflatiranje saobraćajnica dodjeljivao podgoričkoj kompaniji “Asfalt beton”, a kako bi zapravo njegova firma “Carinvest” - kao podizvoiđač, obavljala milionski posao.

Ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, obrazložio je specijalni tužilac Rutović, u dopisu upućenom Careviću

Dopis o odbačenoj prijavi, u koji su “Vijesti” imale uvid, Careviću je uputio specijalni tužilac Veljko Rutović.

“Obavještavam vas da sam odbacio krivičnu prijavu MANS-a podnijetu protiv vas kao predsjednika Opštine Budva zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, a u vezi sa firmom ‘Asfalt beton’ koja je sa Opštinom Budva zaključila više ugovora za izvođenje radova na asfaltiranju saobraćajnica na teritoriji opštine Budva, jer ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, obrazložio je specijalni tužilac.

Istraživački centar MANS-a objavio je krajem maja da Carević duže koristi podgoričku kompaniju “Asfalt-beton gradnja”, kako bi kao prikriveni podizvođač učestvovao na tenderima koje raspisuje Opština Budva.

420 hiljada eura dobila je kompanija “Asfalt-beton gradnja” od Opštine Budva za sanaciju seoskog puta u budvanskom naselju Pobori... To je učinjeno kroz ugovor o nabavci radova koji je potpisao Carević, navodi se u istraživanju MANS-a

Sredinom juna podnijeli su tužilaštvu, na čijem je čelu Milivoje Katnić, krivičnu prijavu protiv Carevića.

Asfaltiranje jedne od saobraćajnica u Budvi
Asfaltiranje jedne od saobraćajnica u Budvifoto: MANS

U jeku političkih nemira tokom ljeta u Budvi, Carević je pozvan da pred Specijalnim policijskim odjeljenjem da izjavu, a tužilaštvo je od tadašnjeg v.d. predsjednika Opštine Vladimira Bulatovića tražilo kompletnu dokumentaciju o ugovorima koje su Opština i podgorička kompanija zaključile.

To su iskoristili predstavnici tadašnje odborničke većine iz redova DPS, SD, Crnogorske, kao i odbornik Stevan Džaković - pa su Carevića često u javnim nastupima optuživali za nezakonitu, milionsku zaradu...

Carević - osnivač firme “Carinvest”, prije nego je stupio na dužnost gradonačelnika Budve, u januaru prošle godine prepustio je rukovođenje kompanijom starijem sinu Milanu, koji je izvršni direktor.

Na sjednici lokalnog parlamenta tada, obrazlagao je da nema govora o konfliktu interesa i podsjećao da se njegova firma godinama bavi gradnjom saobraćajnica.

Prijava

U prijavi MANS-a navedeno je da je Carević od početka mandata sa tom kompanijom zaključio 11 ugovora, vrijednih 1,9 miliona eura.

“Za izvođenje ugovorenih radova, kompanija ‘Asfalt-beton gradnja’, iza koje stoji Vladimir Mirković - hapšen u akciji Klap, koristila je mehanizaciju Carevićeve kompanije ‘Carinvest’, što je prvog čovjeka Budve dovelo u očigledan konflikt interesa”, saopštili su tada iz MANS-a.

Kako je navedeno u njihovom istraživanju, kompanija “Asfalt-beton gradnja” sanirala je seoski put u budvanskom naselju Pobori, za šta je od Opštine Budva dobila oko 420.000 eura, kroz ugovor o nabavci radova koji je potpisao Carević.

“Iako je Asfalt-beton, formalno izvođač radova, fotografije i snimci Televizije Budva pokazuju da se na terenu nalazi mehanizacija firme ‘Carinvest’, u vlasnistvu porodice Carević. Ista situacija je bila i sa ostalim radovima za koje je ‘Asfalt-beton gradnja’ dobila novac od Opštine Budva. Tako su mašine Carevićeve kompanije bile angažovane i na gradilištima u centru Budve, u Bečićima, Petrovcu, Reževićima, na Jazu, te u naseljima Podkošljun, Čelobrdo, Lapčići, Stanišići, Lazi i Rozino. Kako bi zadovoljila uslove tendera, kompanija ‘Asfalt-beton gradnja’ je u zvaničnoj ponudi garantovala tehničku opremljenost, potrebnu za izvođenje građevinskih radova. Tako je bilo i sa najvrednijim tenderom, na kome je od budvanske Opštine dobila posao od 800 hiljada eura”, piše u istraživačkom tekstu.

U sastavu zvanične ponude, do koje je došao MANS, ‘Asfalt-beton gradnja’ istakla je tehničku specifikaciju mehanizacije koja uključuje čak 40 različitih mašina i kamiona u svojini te kompanije.

“Međutim, u posljednjem godišnjem izvještaju kompanije za 2019. godinu, ukupna vrijednost opreme koju posjeduje, procijenjena je na svega 74 hiljade eura. Takođe nema podataka o kreditima iz kojih se mogla finansirati oprema navedena u tehničkoj specifikaciji za tender. U ponudi Opšitni Budva, ‘Asfalt-beton gradnja’ nije navodila firmu Carinvest kao zvaničnog podizvođača ili podugovarača, na šta je obavezivao Zakon o javnim nabavkama, kao i uslovi tendera. Pored toga, sastavni dio tenderske dokumentacije činila je i izjava Marka Carevića da u ovom poslu nije u konfliktu interesa”, objavljeno je u istraživanju.