Kotor: Obećali - bez korupcije i protekcije

Potpisan koalicioni sporazum u Kotoru, po novim principima biraju se novi gradski čelnici

18942 pregleda 90 reakcija 16 komentar(a)
Pogled na Kotor (ilustracija), Foto: Shutterstock
Pogled na Kotor (ilustracija), Foto: Shutterstock

Čelnici izbornih lista Demokrata, koalicije “Za budućnost Kotora” i Građanskog pokreta URA obavezali su se da će imati nultu toleranciju na korupciju, političko ucjenjivanje i da će iskorijeniti nepotiozam i klijentelizam u radu opštinskih organa.

Ovo piše u principima zajedničkog djelovanja i Koalicionom sporazumu o zajedničkom vršenju lokalne vlasti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Tri koalicije su se dogovorile da će formirati vlast sa 17 odbornika koji će za predsjednika kotorske Skupštine izabrati nosioca izborne iste koalicije ZBK advokata Dejan Vukšića, a u petak na prvoj redovnoj sjednici nove SO za novog-starog gradonačelnika nosioca izborne liste Demokrata Vladimira Jokića.

Sporazumom su se obavezali da će se starješine lokalne uprave i drugih rukovodnih mjesta čiji je osnivač i većinski vlasnik opština, biti birane po kvalitetu.

Oni su našli kompromis i iz donedavne tačke sporenja u principu 5, koji se tiče izbora kadrova na političke funkcije (predsjednik opštine, predsjednik SO, potpredsjednici opštine i mjesta u UO lokalnih preduzeća i ustanova), izbačena je kontroverzna odredba da ti ljudi moraju imati najmanje 10 godina staža u struci za koju su stekli diplomu. Sada u tom principu piše da će se to činiti “u skladu sa demokratskim principima i izbornim rezultatom, ali i uz odgovornost predlagača pri delegiranju kandidata koji pored profesionalnog ugleda posjeduju neophodna znanja i stručnost i po mogućnosti uz poštovanje rodne ravnopravnosti”.

Druga najbitnija dosadašnja tačka sporenja između Demokrata i URA – pitanje daljeg razvoja Luke Kotor, u principima je riješena time što je precizirano da će nova vlast pokrenuti proces utvrđivanja načina njenog daljeg razvoja. URA koja se zalaže za ukidanje mogućnosti dolazaka velikih kruzera u luku i njeno pretvaranje u marinu za jahte, dobila je ustupak da se do rešavanja tog pitanja neće sprovoditi iinvesticioni projekti poput izgradnje pilona, priveznih bova...

Od Vlade će se tražiti produženje koncesije i oslobađanje plaćanja preuzetih obaveza Luke “po osnovu koncesione naknade usljed novonastalih okolnosti”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, za predsjednicu Borda direktora Luke trebalo bi da bude imenovana nosilac izborne liste i čelnica kotorskog GP URA Ljiljana Popović Moškov, dok bi funkcija izvršnog direktora te firme trebalo da pripadne kadru koalicije ZBK.

Demokrate su na lokalnim izborima 30. avgusta osvojile devet, koalicija BK sedam i URA jedan mandat. Osim njih u kotorskoj Skupštini će se naći 12 odbornika DPS i po jedan odbornik SDP, SD i Socijalista Crne Gore.

Bonus video: