Realizovane sve aktivnosti predviđene planom

Po pitanju provjere tačnosti i potpunosti izvještaja o prihodima i imovini, u ovom periodu su u obradi bila 572 izvještaja

1615 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta ASK, Foto: Miloš Rudović
Sa sjednice Savjeta ASK, Foto: Miloš Rudović

U trećem kvartalnom periodu realizovane su sve aktivnosti predviđene Planom rada Agencije za sprečavanje korupcije za 2020. godinu, utvrdio je Savjet Agencije.

Predstavnik Agencije Goran Durutović kazao je na današnjoj sjednici da je na osnovu njihovih mišljenja i odluka podnijeto sedam ostavki na javne funkcije, a da su u istom periodu četiri javna funkcionera podnijela ostavke na dužnosti u privrednim društvima.

Po pitanju provjere tačnosti i potpunosti izvještaja o prihodima i imovini, u ovom periodu su u obradi bila 572 izvještaja.

"Započeta je i dodatna provjera, koja se odnosi na 20 funkcionera odabranih u skladu sa vulnerabilnošću subjekta/funkcije na korupciju," kazao je Durutović.

Kada su u pitanju obaveze iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a u vezi sa parlamentarnim i lokalnim izborima održanim 30. avgusta, Agencija je zaključno sa 30. septembrom izvršila kontrolu gotovo svih izvještaja i u 3,4 odsto uočila nepravilnosti i uputila upozorenja.

U izvještajnom periodu podnijete su 24 prijave zviždača, od čega devet anonimno.

"U radu pred Agencijom bila su ukupno 33 postupka po prijavama, uključujući postupke iz prethodne godine, kao i jedan postupak po službenoj dužnosti koji je u III kvartalu pokrenut na osnovu sopstvenih saznanja, i koji je u toku. Od toga, okončano je 10 postupaka po prijavama zviždača u kojima nije utvrđeno ugrožavanje javnog interesa. Nije bilo podnijetih zahtjeva za zaštitu zviždača, a u toku su postupci po tri zahtjeva iz prethodnog perioda," kazao je Durutović.

U trećem kvartalu Agencija je nadležnim sudovima za prekršaje podnijela ukupno 112 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog kršenja odredaba Zo sprečavanju korupcije i ZFPSiIK. Od toga je 80 bilo zbog sumnje u kršenje ZSK a 32 ZFPSiIK.

"Okončano je ukupno 119 postupaka, uključujući i one po zahtjevima iz prethodnih godina, od čega su u 78,1 odsto izrečene sankcije. Ukupan iznos novčanih kazni je 17.565 eura," kazao je on na sjednici, predstavljaući rezultate.

Savjet Agencije ja na istoj sjednici razmatrao ocjene Evrospke komisije iz izvještaja o Crnoj Gori, a u dijelu koji se tiče rada Agencije.

Bonus video: