Krivokapić: Dogovorena ekspertska vlada

"Narednih dana upoznaću stranke sa mojim prijedlogom kandidata za ministre u ekspertskoj vladi", saopštio je mandatar

219992 pregleda 1645 reakcija 192 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Luka Zeković
Sa sastanka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2020. 13:41h

Na današnjem sastanku lidera pobjedničkih koalicija potvrđen je naš raniji dogovor o izboru ekspertske vlade koju će podržati tri koalicije koje su pobijedile na parlamentarnim izborima, saopštio je mandatar Zdravko Krivokapić.

"Narednih dana upoznaću stranke sa mojim prijedlogom kandidata za ministre u ekspertskoj vladi", napisao je on na Tviteru.

"Na današnjem sastanku potvrđen je naš raniji dogovor o izboru nove vlade koju će podržati tri koalicije koje su pobijedile na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. Mandatar će narednih dana upoznati stranke sa vlastitim predlogom o kojem će se izjasniti stranke", navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Krivokapić i učesnici današnjeg sastanka - lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Pokreta za promjene Nebojša Medojević, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, Demosa Miodrag Lekić, Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kao i potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica.

foto: Biljana Matijašević

Abazović je novinarima kazao da je dogovoren koncept ekspertske vlade.

On je naveo da bi mandatar uskoro trebalo da saopšti imena kandidata za ministarske funkcije i da do 8. novembra iznese svoj plan.

"Na današnjem sastanku potvrđen je naš raniji dogovor o izboru nove Vlade, koju će podržati tri koalicije koje su pobijedile na parlamentarnim izborima 2020. godine. Mandatar će narednih dana upoznati stranke sa vlastitim predlogom o kojem će se izjasniti stranke", navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Krivokapić i učesnici današnjeg sastanka - lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Pokreta za promjene Nebojša Medojević, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, Demosa Miodrag Lekić, Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kao i potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica.

Abazović je rekao da su svi zadovoljni sastankom, te da je protekao "iznad svih očekivanja". "Mandatar je dobio potvrdu svih da saopšti imena svoga tima i na tri koalicije je da ga podrže", kazao je Abazović, dodavši da nisu poznata sva imena kandidata.

"Mislim da je preovladao koncept ekspertske vlade za koju smo se zalagali. Očekujemo da tamo ne bude političara i to je to. Mislim da ćemo imati jedan novi model, ali evo da sačekamo. Imali smo visoki stepen saglasnosti, što ćete vidjeti i u zajedničkom saopštenju".

Kada je u pitanju podjela resora, Abazović je kazao da su "sada sve ingerencije stavili na mandatara da on odredi". "Prihvaćen je koncept koji je najvažnija stvar za ono što smo se borili. Cijelo vrijeme smo govorili građanima da ekspertska vlada treba da se sastavi, da je Crna Gora u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, sa zdravstvenom situacijom koja se komplikuje, da što prije treba da imamo vladu... moramo da krenemo da radimo i to je to."

Abazović je rekao je mandataru dato povjerenje i da vjeruju da će on "izabrati najbolje ljude."

"Na nama je da u parlamentu kontrolišemo tu vladu, unapređujemo je, dajemo sugestije i predloge. Mislim da je to koncept koji je nov, ali nadam se vrlo koristan".

"Najvažnije je da smo se vratili na principe. Ja sam svima zahvalan koji se drže principa i date riječi. Ako smo rekli da je on mandatar - on je mandatar. Ako smo rekli ekspertska vlada - ekspertska vlada. Mislim da je to najvažnija poruka i da imamo saglasnost", poručio je lider URE.

Sastanak je počeo minutom ćutnje zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

U pozivu za današnji sastanak, mandatar je ranije naveo da je on povodom “konačnog formiranja vlade”.

Bonus video: