smatraju da ovakvu zloupotrebu vlasti građani Tivta nisu zaslužili

DPS Tivat: Konfuzija u redovima novoformirane vlasti, svi rade sve i miješaju se svakome u posao

"Na ovaj način krši se Ustav Crne Gore, Statut Opštine Tivat kao i svi ostali zakoni koji se tiču raspodijele vlasti i poslova. Potpuno je nelegitimno, bespotrebno i krajnje neprofesionalno da predstavnik zakonodavne/normativne vlasti izađe na teren i obećava građanima šta će izvršna vlast uraditi da se poboljšaju uslovi njihovog života", pitali su iz DPS-a

8357 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
OO DPS Tivat, Foto: DPS
OO DPS Tivat, Foto: DPS

Svjedoci ste posljednjih nekoliko saopštenja i izjava predstavnika novoizabrane lokalne vlasti u Tivtu koje najbolje pokazuju konfuziji koja vlada u redovima novoformirane vlasti. Tako posljednja šarada predsjednika Skupštine opštine Tivat kojom se otvoreno umiješao u vršenje izvršne vlasti, predstavlja otvoreno kršenje najvišeg pravnog akta, saopštili su iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Tivat.

"Kao konstruktivna opozicija podsjećamo ih na član 11 Ustava Crne Gore gdje je, između ostalog, jasno definisano da je “Vlast uređena po načelu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Zakonodavnu vlast vrši Skupština, izvršnu vlast vrši Vlada, a sudsku sud. Vlast je ograničena Ustavom i zakonom.” Naime, već sada je vidljivo da, od prevelike želje za vlašću, svi subjekti novoizabrane vlasti sve rade i svakome se miješaju u posao, pod izgovorom člana 3 njihovog potpisanog koalicionog sporazuma gdje navode da se “potpisnice Sporazuma obavezuju na otvorenu saradnju, međusobno uvažavanje i poštovanje koalicionih partnera i zajedničkih dogovora, punu međusobnu informisanost i transparentan rad”. Iz svega ovoga proizilazi da se ne zna ko će šta tačno raditi i upućuje na haotične odnose unutar koalicije", navodi se u saopštenju OO DPS Tivat.

Dodaju da to proizvodi i haos u Opštini., te da se dodatno može zaključiti "da će se zakonodavna/normativna vlast miješati u vršenju izvršne vlasti i obrnuto, a sve navodno u korist građana Tivta i poštovanje koalicionih partnera".

Iz tivatskog odbora navode da smatraju da ovakvu zloupotrebu vlasti građani Tivta nisu zaslužili, ali prije svega je nisu ni glasali.

"Na ovaj način krši se Ustav Crne Gore, Statut Opštine Tivat kao i svi ostali zakoni koji se tiču raspodijele vlasti i poslova. Potpuno je nelegitimno, bespotrebno i krajnje neprofesionalno da predstavnik zakonodavne/normativne vlasti izađe na teren i obećava građanima šta će izvršna vlast uraditi da se poboljšaju uslovi njihovog života", pitali su iz DPS-a.

Predsjedniku Skupštine opštine Tivat sugerisali su da se bavi predstavljanjem Skupštine, saziva sjednice Skupštine kada za to dođe vrijeme, predsjedava i rukovodi njenim radom, kao i odlukama koje se donesu.

"Neka pusti izvršnu vlast da pokaže koliko je sposobna da napuni “opustošenu kasu prethodne vlasti”, dovede stručne i kompetentne ljude koji će raditi isključivo u interesu građana Tivta. Ukazujemo i na činjenicu da, ukoliko ne posjeduje stručne kadrove koji bi pokrili rukovodeća mjesta organa lokalne uprave, ostave dosadašnje rukovodioce i uvjere se da će isti ti kadrovi iz prethodne vlasti raditi kao i do sada - samo i isključivo za interese građana Tivta, i da nisu nikada bili vođeni političkim porivima i naređenjima za koje uporno prozivate Demokratsku partiju socijalista. Od volontiranja vam nema nikakve vajde, potrebno je da neko preuzme odgovornost za odluke i dijela jednog organa uprave, zato pokažite da već sada poštujete potpisani Sporazum i djelujete “u skladu sa principom profesionalnog i kompetentnog obavljanja poslova”, zaključili su iz OO DPS Tivat.

Preporučujemo za Vas