"sigurno je puno toga što smo propustili za 20 godina"

Rakočević: DPS mora da dobije svježu energiju, nove ljude, da zadrži neke od iskusnih

Rakočević je rekao da je DPS sada iz opozicije dao dodatni zamajac emancipaciji crnogorskog društva, veći nego što to radi sada vlast u Crnoj Gori, time što su priznali izbore

24067 pregleda 71 reakcija 71 komentar(a)
Rakočević, Foto: Printscreen
Rakočević, Foto: Printscreen

Potpuno je jasno da Demokratska partija socijalista (DPS) ne mora da mijenja svoj program, svoju viziju i svoju ideologiju jer ona ide isključivo u interesu države Crne Gore, međutim mora da dobije svježu energiju, nove ljude, da zadrži neke od najistaknutijih, iskusnih ljudi koji moraju pomoći dalje kormilarenje državnim brodom, kazao je Nikola Rakočević, poslanik DPS u Skupštini Crne Gore, gostujući u emisiji "Argument" na TVCG.

"Svakako novi kadar i fina podešavanja u našem programu. O svemu će organi partije donijeti odluke u decembru. Ono što je sigurno je da će DPS povući ispravne poteze jer je uvijek bila najjača kad je bilo najteže i vjerujem da će to biti zamajac suverenističkom bloku, koji je sada u opoziciji, da postigne izuzetno dobar rezultat na narednim izborima", istakao je Rakočević.

Rakočević je rekao da je DPS sada iz opozicije dao dodatni zamajac emancipaciji crnogorskog društva, veći nego što to radi sada vlast u Crnoj Gori, time što su priznali izbore.

"Podsjetiću vas da je to prvi put da neka politička grupacija koja izgubi izbore prizna da je izgubila. Naravno kuriozitet je da su sada naši politički konkurenti priznali izbore jer su sada pobijedili na njima. Dakle došli smo na konstitutivnu sjednicu i kazali da ćemo biti konstruktivni u parlamentu i utabali stazu za sve buduće opozicije u Crnoj Gori da dostojanstveno prihvate poruku građana na izborima", rekao je Rakočević. 

On je kazao da vjeruje da će se na kongresu DPS-a, koji će biti održan u decembru, pošteno i objektivno sagledati dostignuća partije.

"Ali i ono što smo propustili da uradimo u proteklih 20 godina, i sigurno je puno toga što smo propustili, kao i u svakom poslu, pa tako i u državnoj politici, puno toga ostane nedovršeno i nesređeno. Prije svega vjerujem da je to socijalna politika, ako hoćete i borba protiv korupcije, poglavlja 23 i 24. Vrlo jasno smo čitali izvještaje Evropske komisije. Dakle mnogo toga je što se mora pošteno sagledati i donijeti ispravne odluke", rekao je Rakočević.

Kako je kazao, još jedna od stvari koju moraju sagledati i ispraviti jeste saradnja sa svim subjektima, ne samo političkim nego i društvenim, koje su propustili u prethodnom periodu, zbog dva moguća razloga.

"Moguće da smo dugo trajali pa smo izgubili iz vida potrebu da gradimo mostove. Drugi realni razlog je da su svi u crnogorskom društvu, gotovo svi, pokušavajući da smijene vlast napadali, često i neargumentovano, DPS. Na taj način su sami palili te mostove koje treba graditi među nama. Tu prije svega mislim na civilni sektor, na medijsku zajednicu ali i na politiičku konkurenciju s kojom možda nikad nećemo naći zajednički jezik, možda nikad nećemo sarađivati nakon te saradnje. Mislim da je to u interesu crnogorskog društva. I vjerujem da će vrijeme koje dolazi na političkoj sceni ali i na kongresu DPS i unaprijeđivanje ukupnog suverenističkog bloka dovesti do ukupnog prosperiteta Crne Gore", zaključio je Rakočević.

Preporučujemo za Vas