"ni po koju cijenu ne dozvoliti ostanak na vlasti dps"

Mandić: Predlog Krivokapića ne djeluje obećavajuće, ali u demontaži režima je važno da se počne od nečega

On je naveo da je vlast DPS-a oborena dominantno snagom srpskog naroda i svih koji su prethodnih godina vodili snažnu političku bitku protiv nje

29942 pregleda 109 reakcija 97 komentar(a)
Mandić, Foto: Luka Zeković
Mandić, Foto: Luka Zeković

Predlog sastava Vlade mandatara Zdravka Krivokapića ne djeluje obećavajuće, ali u demontaži režima je važno da se počne od nečega, kazao je jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić.

On je u intervjuu Tanjugu rekao da će svaka članice koalicije sama donijeti odluku da li će podržati predloženu vladu, i da će se Nova srpska demokratija o tome izjasniti narednih dana.

"Predložiću da se ni po koju cijenu ne dozvoli ostanak na vlasti Demokratske partije socijalista (DPS). Raspravljaćemo na organima stranke i donijeti odluke u skladu sa željama ljudi koji su glasali na izborima. Da li ćemo u potpunosti moći da odgovorimo njihovim zahtjevima i da li će sve moći da bude urađeno sada, u prvom izbornom ciklusu - mislim da nećemo uspjeti", naveo je Mandić.

On je dodao da su građani na izborima jasno saopštili da žele korjenite promjene u Crnoj Gori, pa je samim tim, kako je istakao, bolje da postoji bilo kakav predlog vlade nego da nema nikakvog.

"Sam sastav vlade i ono što se dešavalo u prethodna dva mjeseca ne djeluje obećavajuće, ali u demontaži režima je važno da se počne od nečega i sa nekim", rekao je Mandić.

On je naveo da je vlast DPS-a oborena dominantno snagom srpskog naroda i svih koji su prethodnih godina vodili snažnu političku bitku protiv nje.

Međutim, onda se, kako je kazao Mandić, ispostavilo da su se razni međunarodni faktori, posebno zapadni i neki koji nijesu učestvovali na izborima, pojavili i počeli da „upiru prstom u one koji su učestvovali na izborima i govore kako njih interesuju fotelje i vlast“.

"Evo, predložena je vlada, pa se jasno vidi koga interesuju fotelje i vlast, ko je zaslužio da se tamo nađe i ko nije zaslužio", rekao je Mandić.

Kako je naveo, srpski politički predstavnici neće dobiti priliku da rade u interesu onih koji su ih glasali.

"Prosto, kao da je neko želio da i kroz ovaj politički iskaz sačuva sve tekovine Mila Ðukanovića. Kao da je neka duga nevidljiva ruka Glavnog odbora DPS-a postavljala pravila kako treba da se bira ova vlada", rekao je Mandić.

Prema njegovim riječima, inostrani faktor imao je dominantan uticaj na postupke i izbore mandatara.

„U jednom trenutku sam saopštio, ako već ambasade treba da sastavljaju Vladu Crne Gore onda nam nijesu potrebni ni izbori", naglasio je Mandić.

On je poručio da su svi koji budu u novoj vladi dužni da ispune očekivanja i izbornu volju građana, a to je da Crna Gora ima najbolje odnose sa Srbijom.

Govoreći o "oročenosti" vlade, Mandić je naveo da je Krivokapić, kada je promijenio koncept i prešao na ekspertsku vladu, umjesto političke, zatražio da mu se pruži prilika od 200 dana, a da nakon toga može da se ide na izbore ili na neku drugu varijantu.

Na pitanje kada očekuje sjednicu Skupštine Crne Gore, na kojoj bi se raspravljalo o predloženom sastavu Vlade, Mandić je rekao da to sada zavisi od predsjednika parlamenta, a da je potrebno 15 dana za zakazivanje sjednice.

Upitan da li srpski narod ima šanse da postane konstitutivni narod u Crnoj Gori, Mandić je ukazao da je to program i želja srpskog naroda i stranke za koju vodi.

"Računam da će doći momenat kada će Srbi biti konstitutivni narod u Crnoj Gori. U tom pravcu će biti važno i opredjeljivanje na popisu koji bi trebalo da se održi na proleće, kada bismo mogli da saznamo, bez ikakvih pritisaka, kakva je nacionalna i jezička struktura građana Crne Gore, pa na osnovu tih podataka da upodobimo ustavna i svaka druga rešenja", zaključio je Mandić.

Preporučujemo za Vas