politički analitičar Željko Raljić za "VIJESTI"

Slijepa partijska poslušnost nije odlika lidera

Politički analitičar Željko Raljić iz Banjaluke istakao da je spajanje resora dobar potez Krivokapića jer je previše ministarstava često samo dobar izgovor za zapošljavanje stranačkih poslušnika...

18212 pregleda 12 komentar(a)
Željko Raljić, Foto: Privatna arhiva
Željko Raljić, Foto: Privatna arhiva

Slijepa partijska poslušnost nije odlika lidera, niti je princip koji vlada u državama Evropske unije, tako se možda ispostavi dobrim to što mandatara Zdravka Krivokapića kritikuju partije koalicija čiji je bio nosilac na izborima 30. avgusta, kazao je “Vijestima” politički analitičar Željko Raljić iz Banjaluke.

Glavni i odgovorni urednik banjalučkog nedjeljnika “Respekt!” i portala “Istinito” ističe da se nada da će Dritan Abazović biti u vladi, “jer taj mladi čovjek ima energiju i iskazuje dobru volju koja budi nadu i koja nam je tako potrebna na Balkanu”.

Kako gledate na spisak predloženih kandidata za ministre u vladi Crne Gore?

Moram da priznam da biografije budućih ministara obećavaju. One nam na prvu govore da bi nova vlada Crne Gore trebalo da ima dovoljno energije da se uhvati u koštac sa brojnim izazovima, jer je riječ o relativno mladim ljudima. Isto tako, izvjesno je da predloženi kandidati, s obzirom na ono što su do sada radili, imaju neophodno iskustvo za resore koji su im povjereni, što je naročito bitno za oblast finansija, ekonomije, javne uprave, pravosuđa, diplomatije...

Da li će spajanje resora od 21 u 12 uroditi plodom?

Ako govorimo o evropskim i svjetskim iskustvima, potez mandatara Krivokapića je dobar i mislim da će buduća vlada biti manje birokratska. Naravno, ministri su predvodnici i trebaće im dobri saradnici i znalci za sve ono što će uskoro biti pred njima. Previše resora je često samo dobar izgovor za zapošljavanje stranačkih poslušnika, što je inače manir većine vlada u regionu. Gotovo prepolovljen broj resora i tipovanje na mlade ljude govore o profesorovoj (Krivokapićevoj) naklonosti mladima, ali isto tako i da je svjestan da novi ljudi i nove ideje trebaju Crnoj Gori, jer bez toga nema neophodnih promjena.

Kakva se poruka šalje time sto su skoro svi predloženi ministri bliski Crkvi i da li bi to moglo da uruši sekularizam države ?

Bliskost Crkvi, koja je možda najviše vidljiva kod mandatara, ne znači da će država Crna Gora izgubiti svoj sekularni karakter. Ono što ispoljava gospodin Krivokapić vidim prije svega kao tradicionalizam, a takvih primjera imate mnogo u Evropi. Za Crnu Goru je bitno napomenuti da je Crkva u njenim istorijskim temeljima i da je njena državotvornost u ravni državotvornosti njenih naroda i građana. Kao što sekularizam nije suprotnost nijednoj religiji, tako ni ispovijedanje pravoslavlja, u slučaju budućeg premijera, nije nešto što je u suprotnosti sa multikonfesionalnim društvom i demokratijom. Bojim se da na prostorima bivše Jugoslavije imamo prisutno nepovjerenje prema svim vjerskim zajednicama, što je po meni recidiv nekadašnjeg društvenog uređenja i vjerovanja da je vjera nešto nazadno i društveno nepoželjno. Sekularizam je u prvom redu garant vjerskih sloboda, odnosno jednakost svih vjerskih zajednica pred zakonom.

Kako komentarišete to što nijedan kandidat za ministra nije iz naroda manjina, izvjesno je da nakon 20 godina vlada neće imati predstavnika manjina na čelnim pozicijama?

Naravno, ako bude dobre volje, a trebalo bi, taj problem može da bude riješen po dubini, kroz pozicije pomoćnika, zamjenika, savjetnika i drugih činovnika. Nisam pristalica onog što se nekad zvalo “nacionalni ključ” jer to zadovoljavanje forme vrlo često bude nauštrb kvaliteta. Podsjetiću vas da je predsjednik Perua 10 godina bio Alberto Kenja Fudžimori, Japanac koji je zaslužan za povratak makroekonomske stabilnosti u toj zemlji. Ja lično bih glasao da moj predsjednik bude Aboridžin ako će dokinuti kriminal, korupciju, nepotizam i druge pošasti koje izjedaju naša tranziciona društva.

Preporučujemo za Vas