"nastavak marginalizacije"

Đurašković: Najava Krivokapića je nastavak politike po kojoj je Cetinje "tek jedno malo selo ispod Lovćena"

„Bez obzira što se vlast DPS-a nije potrudila da vrati značaj našem gradu, već je u proteklim decenijama Cetinje skoro opustošeno, upravo je preseljenje Ministarstva kulture bio jedan od elemenata koji su ukazivali da se stvari mogu pomjeriti sa mrtve tačke i da će naš grad dobiti značaj koji zaslužuju“, smatra Đurašković

7961 pregleda 22 reakcija 25 komentar(a)
Đurašković, Foto: SDP
Đurašković, Foto: SDP

Najava o suštinskom preseljenju Ministarstva kulture u Podgoricu nastavak je marginalizacije Cetinja i jasna slika odnosa nove većine prema Prijestonici, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Član Predsjedništva te stranke Nikola Đurašković kazao je da je najava mandatara Zdravka Krivokapića o izmještanju resora kulture sa Cetinja samo nastavak politike po kojoj je Cetinje "tek jedno malo selo ispod Lovćena".

Tu politiku je, kako je naveo, inaugurisao lider Demokratskog Fronta, čiju listu je predvodio Krivokapić.

„Sve to, pa i najava ministarke “četiri u jedan” oko Mauzoleja, nije ništa čudno od nove većine čijoj je ideologiji 90-ih godina prošlog vijeka upravo Cetinje pružilo najveći i najžešći otpor“, kazao je Đurašković.

On je podsjetio da je Cetinje 500 godina, kao sjedište crnogorske države, bilo jedan od najznačajnijih kulturnih centara regije, i zbog toga je, kako je naveo, odluka da na Cetinju bude sjedište ministra i Ministarstva kulture imala puni smisao.

„Bez obzira što se vlast DPS-a nije potrudila da vrati značaj našem gradu, već je u proteklim decenijama Cetinje skoro opustošeno, upravo je preseljenje Ministarstva kulture bio jedan od elemenata koji su ukazivali da se stvari mogu pomjeriti sa mrtve tačke i da će naš grad dobiti značaj koji zaslužuju“, smatra Đurašković.

Prema njegovim riječima, SDP je u proteklim decenijama bio snažan zagovornik povratka državnih institucija na Cetinje.

„Naše opredjeljenje je da vanjski poslovi, zakonodavna vlast, Ustavni sud i brojne druge institucije moraju biti onamo gdje imaju puno istorijsko i državno utemeljenje“, kazao je Đurašković.

Kako je naveo, DPS je godinama kršio zakon i odbijao preseljenje Ministarstva vanjskih poslova na Cetinje, i pored dva miliona EUR novca građana uloženih u zgradu nekadašnjeg Ruskog poslanstva, a istim putem nastavlja nova vlast.

„Najave o suštinskom preseljenju Ministarstva kulture u Podgoricu su nastavak marginalizacije Cetinja i jasna slika nove "SPC većine" prema Cetinju“, smatra Đurašković.

On je kazao da je novoj vlasti izgleda pitanje kulture toliko marginalno da će ukinuti resor, a sjedište ministarstva preseliti u Podgoricu.

„Koliko je njima stalo do crnogorskog identiteta vidi se i po predlogu ministarke, za koju nijesmo sigurni da li uopšte priznaje crnogorski identitet kao samostalan i evropski, ili ga vidi tek kao "pokrajinski" neke druge zajednice i države“, rekao je Đurašković.

On je dodao da nova vlast najavljenim predlogom krši i Zakon o Prijestonici koji propisuje da se na Cetinju nalazi sjedište Ministarstva kulture.

Preporučujemo za Vas