MJU: I sada se biraju najbolji

Iz Ministarstva, kojim rukovodi Suzana Pribilović, navode da je u prethodnom periodu napravljen značajan iskorak u reformi javne uprave, između ostalog, i zahvaljujući novom Zakonu o državnim službenicima i namještenicima koji je na snazi od 1. jula 2018. godine

1861 pregleda 10 komentar(a)
“Zakon prepoznat kao primjer dobre prakse EU u ovoj oblasti”: Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović
“Zakon prepoznat kao primjer dobre prakse EU u ovoj oblasti”: Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović

Važeći Zakon o državnim službenicima i namještenicima obezbjeđuje neophodne uslove za selekciju i odabir najboljih kadrova i od Evropske komisije i međunarodnih partnera prepoznat je kao primjer dobre prakse Evropske unije u ovoj oblasti, ocijenili su iz Ministarstva javne uprave (MJU) nakon najava nove vladajuće koalicije da će taj zakon mijenjati.

Nakon sastanka predstavnika poslaničkih klubova sa mandatarom Zdravkom Kirovkapićem, šef kluba DF-a Slaven Radunović prenio je novinarima da je dogovoreno da se do kraja godine mijenja Zakon o javnim službenicima i namještenicima, kako bi rukovodeći kadrovi po upravama i institucijama, preduzećima i ministarstvima ispod nivoa državnog sekretara, ponovo prošli reizbor.

Iz Ministarstva, kojim rukovodi Suzana Pribilović, navode da je u prethodnom periodu napravljen značajan iskorak u reformi javne uprave, između ostalog, i zahvaljujući novom Zakonu o državnim službenicima i namještenicima koji je na snazi od 1. jula 2018. godine i koji je rađen u saradnji sa Evropskom komisijom. To, kako navode, potvrđuju i ocjene iz Izvještaja EK za 2018. godinu, a napredak se konstatuje i u Izvještajima za 2019. i 2020. godinu.

„Važeći zakon obezbjeđuje neophodne uslove za selekciju i odabir najboljih kadrova, što podrazumijeva da je postupak otvoren i dostupan svim zainteresovanim kandidatima i da svi kandidati podliježu posebnom sistemu provjere, što u konačnom omogućuje izbor najkvalitetnijih kadrova“, saopšteno je iz MJU.

Pojasnili su da postojeća zakonska rješenja određuju visok stepen profesionalnosti državnih službenika na najvišim rukovodećim pozicijama, „imajući u vidu da je prvi put uveden okvir kompetencija po ugledu na pozitivne evropske prakse“.

“Tako je naročita pažnja posvećena sistemu selekcije i odabiru lica iz kategorije visokorukovodnog kadra (pomoćnici ministara, sekretari u ministarstvima), starješina organa uprave (direktori) i njihovih pomoćnika...”.

Bonus video: