rekao da će ispoštovati rokove

Krivokapić: Sastav Vlade do petka

Mandatar nije htio da potvrdi da je lider GP URA Dritan Abazović sada kandidat za ministra unutrašnjih poslova, ali je potvrdio da će biti potpredsjednik Vlade

73446 pregleda 1367 reakcija 130 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2020. 15:58h

Mandatar za sastav nove Vlade, Zdravko Krivokapić, rekao je da će kompletan sastav nove Vlade biti poznat do petka i da će ispoštovati rokove da tri dana prije početka sjednice Skupštine, dostavi parlamentu predlog sastava i ekspoze.

Ponovio je da su u igri po tri kandidata za ministra odbrane i unutrašnjih poslova. Nije htio da potvrdi da je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović sada kandidat za ministra unutrašnjih poslova, ali je potvrdio da će biti potpredsjednik Vlade.

"Njegova nova uloga bi bila koordinacija svih sektora bezbjednosne strukture. Postoje tri dijela, jedan koji se nalazi u okviru Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), drugi u okviru Uprave policije i treći se tiče Ministarstva odbrane i vojno-obavještajnih aktivnosti", rekao je Krivokapić.

On je rekao da je ministar unutrašnjih poslova najznačajnija funkcija u budućoj vladi pošto je planirano da se Upravu policije uključi u MUP

"Želimo da se Uprava policije uključi i MUP i na taj način damo kao i nekada damo snagu Ministarstvu i ministru unutrašnjih poslova da imaju u okviru svog djelovanja sve što im predstavlja nužnu potrebu da djeluju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", kazao je Krivokapić.

Govoreći o novoformiranoj partiji, Narodnom pokretu, ponovio je da njegovi ministri nisu dio te partije i kazao da nije lijepo da se u ovom momentu osniva nova politička partija prije nego se formira Vlada, ali da svako ima pravo na to i da on to poštuje.

Ne očekuje opstrukcije u koncipiranju budžeta

Buduća vlada, prema riječima njenog mandatara, ne očekuje opstrukcije u vezi koncipiranja budžeta za narednu godinu, već saradnju koja bi trebalo da doprinese poboljšanju života građana Crne Gore.

"Rješenje će se naći ukoliko nema opstrukcija. Ovog puta ne očekujemo bilo kakav vid opstrukcije, već da sarađujemo, jer ovo nije Crna Gora koja je podijeljena, već zajdenička država u kojoj svi treba da participramo", rekao je Krivokapić nakon sjednice Skupštine na Cetinju.

On je dodao da Crna Gora prvi put doživljava demokratske promjene, koje stvaraju neke nove standarde, a to je saradnja.

"Kada jedna vlast dolazi, a druga odlazi, pošteno bi bilo da na kraju godine onaj koji je do tada nešto pripremao da najbolje podatke, kako bi zajedničkim djelovanjem to ostvarili za dobrobit građana i podigli kvalitet njihovog života“, kazao je Krivokapić.

On smatra da je u ovom trenutku, pored bitke koju vodi zdravstveni sistem, najteža situacija u ekonomiji.

"Nadamo se da ćemo naći najbolja rješenja i da ćemo premostiti tešku situaciju koja predstavlja izazov i za mnogo veće države nego što je Crna Gora. Upravo to što smo mali sistem, daje nam nadu i šansu da ćemo prije doći do najboljeg rješenja", saopštio je Krivokapić.

On je na pitanje novinara da li je aranžman Crne Gore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) izvjestan, odgovorio da je to jedna od opcija, odnosno krajnji korak na koji bi se odlučili.

"Moramo da imamo viševarijanta rješenja, a jedno od njih je saradnja sa MMF-om. To je zadnji korak na koji bi se odlučili. Imamo drugih rješenja, koja ne želim da otkrivam, i nadam se da će ona biti plodotvorna", rekao je Krivokapić.

On je naveo da je aranžman sa MMF-om jedna od potencijalnih mogućnosti.

"Dio pregovora koje smo imali sa MMF-om bili su na fonu borbe protiv Covida-19. To je bio povod i glavna karakteristika. Tu smo ih upoznali sa podacima koji su zabrinjavajući za veće i jače ekonomije nego što je crnogorska. Naišli smo na potrebno razumijevanje i to će u dogledno vrijeme biti tako definisano", saopštio je Krivokapić.

Preporučujemo za Vas