Lider Ujedinjene traži čvrsto zajedništvo

Danilović: Podržati Vladu punom snagom

"Iskreno, da je UCG govorila kako je mandatar DPS-ov čovjek i kako nova vlada treba da zaštiti staru, ne bismo glasali za takav kabinet kada bi nas javno razapeli. Nismo, međutim, govorili jer ne mislimo da je tako koliko god nam se ne dopadalo to što smo vidjeli", kazao je Danilović

3736 pregleda 2 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Lider Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Daniović, kazao je da očekuje da će četrdeset jedan poslanik većine ispuniti svoju obavezu i glasati za Vladu.

"S pravom su mnogi politički subjekti protestovali zbog stava mandatara da niko sa izbornih lista tri pobjedničke koalicije ne može biti u Vladi jer se radi o sasvim neobičnom potezu. Ipak, taj princip je nekako dogovoren ili nametnut, sada je svejedno, i nema se kud nazad. Vladu moramo izabrati i podržati punom snagom. Uspjeh naših koalicija i pojedinačno bilo koje Stranke neće biti veći ako Vlada bude slaba i nesnalažljiva", kazao je Danilović.

On je dodao da kroz parlament, i kasnije kroz dubinu izvršne vlasti stranke treba da učvrste međusobne odnose i razvlaste DPS.

"To je naš istorijski zadatak i od njega nema važnijeg posla", kazao je on.

Osvrćući se na nesporazume među činiocima parlamentarne većine on je kazao da političari treba da se čuvaju izgovorenog jer su riječi i naša oruđa i oružja.

"Mogli bismo i mi dokazivati i dokazati da izabrani koncept eksperata nije adekvatan trenutku, nije provjeren do kraja i nije najbolje rješenje ali se postavlja pitanje svrsishodnosti", kazao je on.

Kako dodaje, "da je UCG govorila kako je mandatar DPS-ov čovjek i kako nova vlada treba da zaštiti staru, ne bismo glasali za takav kabinet kada bi nas javno razapeli. Nismo, međutim, govorili jer ne mislimo da je tako koliko god nam se ne dopadalo to što smo vidjeli".

On je saopštio i da je prerano počelo pregrupisavanje u okviru koalicije ZBCG i obraćanje nekim imaginarnim biračima.

"I mandatar se prerano udaljio od svoje koalicije ali povici o izdaji i podvali nisu razumni. Tek ćemo svi pokazati i ko smo i koliko vrijedimo. Ministre i predsjednika vlade ćemo vidjeti na djelu, a naša snaga će se ogledati u posvećenosti promjenama i otvaranju drugačijih političkih puteva. I treba, vjerovatno, da se pregrupišemo za sljedeće izbore ali tek kada se bude vidjelo ko šta radi i ko bi šta radio", kazao je Danilović.

On je kazao da uvijek postoji opasnost da nova vlada prebrzo izgubi povjerenje većine u Skupštini, ali kako je kazao, "rušenjem svoje vlade ne ulazite u red onih koji će izvjesno biti nagrađeni, naročito ne kada se radi o ovakvim, teško i mučno dočekanih promjenama".

"Iako je apsurdno, moramo biti svjesni da bi pad nove vlade bio doživljen kao pad naših politika. Mnogo bi se više tom činjenicom okoristio DPS nego neka od stranaka pobjednica. Ko to ne vidi ne može se reći da vidi daleko", kazao je Danilović.

On podsjeća da UCG govori još iz predizbornog vremena da nećemo odmah dobiti najbolju vladu.

"Dobićemo moguću, sastavljenu od mnoštva razlika i različitih politika. Ipak, neka bude demokratska i učinićemo veliki korak naprijed. Nema povratka na staro, to mora da zna i DPS. Neka se ne nadaju lovu u mutnom. Izgubili su i njihova politika je poražena. Razbistriće se prilike koliko je god teško. Dakle, DPS se sam i svojim pregnućem neće vratiti. Jedino ga mi i neka pogubno-budalasta politika možemo vratiti. Učinimo sve da ne bude do nas. Podržimo vladu snažno i kontrolišimo je snažnije kroz parlament. Biće prilika za drugačija politička pakovanja, sad je vrijeme za raspakivanje", zaključio je Danilović.

Preporučujemo za Vas