Džabe prepravljali kartone: Gvozdenović i tri poslanika DPS prekršili zakon

Tadašnji potpredsjednik Skupštine i tri poslanika dopunjavali izvještaje o prihodima i imovini nakon teksta “Vijesti” da su prekršili zakon

72230 pregleda 203 reakcija 34 komentar(a)
Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Gvozdenović, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da su bivši potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović i još troje poslanika iz Demokratske partije socijalista (DPS) - Maja Bakrač, Radule Novović i Mirsad Murić - prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Time je Agencija potvrdila pisanje “Vijesti”, koje su početkom maja 2018. godine objavile da najmanje trećina poslanika vladajuće koalicije u svojim redovnim godišnjim imovinskim kartonima nije prijavila oko 400 eura varijabila koji su dobili godinu ranije.

Zakonom je propisano da su javni funkcioneri dužni da u svojim imovinskim kartonima prijave tačne i potpune podatke, u suprotnom im slijedi novčana kazna od 500 do 2.0000 eura.

Na osnovu pisanja “Vijesti”, Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je inicijativu, ali i više urgencija Agenciji.

Agenciji je trebalo gotovo dvije i po godine da donese prve odluke protiv poslanika vladajuće koalicije.

Odluke da poslanici DPS-a Ana Nikolić, Momčilo Martinović, Danijel Živković, Filip Vuković, Bogdan Fatić, Željko Aprcović i Petar Smolović i potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu (Forca) prekršili zakon donijete su 31. avgusta.

Iz tih odluka se vidi da je Agencija u mnogima od ovih osam slučajeva još iste 2018. godine završila ključne radnje, ali da odluke nisu donijete dok ovu institucije nije preuzela direktorica Jelena Perović.

Perović
Perovićfoto: Miloš Rudović

“Ovakve odluke mogu biti samo moralno zadovoljenje i potvrda da smo bili u pravu, a možda i opomena nekima od prekršioca, ali suštinska sankcija je izostala isključivom krivicom Agencije. Umjesto da je Agencija svojim blagovremenim i neselektivnim postupanjem poslala snažnu poruku da ovakva kršenja zakona neće tolerisati, da je stvorila preduslove da se prekršioci kazne i time pripuni javni budžet, Agencija je ova lica zaštitila, sebe kao instituciju urušila a i oštetila budžet koji od ovakvih zadocnjelih odluka i naknadne pameti nema koristi”, ocijenila je viša pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović, navodeći da je prošao rok za njihovo kažnjavanje.

Kaluđerović
Kaluđerovićfoto: CGO

Direktorica Agencije je na posljednjoj sjednici Savjeta Agencije sugerisala da su na mjestu bile kritike domaće i međunarodne javnosti, među kojima i Evropske komisije, na račun toga da je bilo selektivnog postupanja.

“Što se tiče izvještaja EK, pa da ste me pitali prije dva ili tri mjeseca, ja bih rekla ne, nema selektivnog pristupa”, kazala je ona, pojasnivši da je na osnovu pisanja medija i NVO utvrdila da su mnogi slučajevi ostali neriješeni.

Bivši direktor Sreten Radonjić više puta je negirao da je bilo selektivnosti u njegovom radu.

Radonjić
Radonjićfoto: Savo Prelević

Uvidom u odluke koje su dostavljene na adresu CGO-a može se vidjeti da su politički direktor DPS-a Gvozdenović i njih troje - Bakrač, Novović i Murić - odlučili da Agenciji prijave varijabile nekoliko dana nakon što su “Vijesti” objavile tekst 1. maja 2018. godine da krše zakon.

Agencija je u vrijeme Radonjića prihvatala argument da je moguća dopuna kartona.

Međutim, iz Agencije su poručili da se to ne može uzeti u obzir jer nije dopušteno dopunjavanje imovinskih kartona poslije zakonskog roka za njihovo podnošenje, što je u slučaju redovnih godišnjih imovinskih kartona 31. mart.

U odluci u koju su “Vijesti” imave uvid, Gvozdenović ja naveo da “smatra da pomenuto samoinicijativno ispravljanje učinjenog propusta ima značaj za drugačije odlučivanje u ovoj upravnoj stvari, te da vjeruje a će Agencija u daljem postupku cijeniti samoinicijativno ukazivanju na grešku i ispravku iste”.

Bakrač je kazala da je “nenamjernom greškom izostavila” varijabilu.

Bakrač
Bakračfoto: DPS

“Nadalje je dodala da je po saznanju za učinjeni propust nadležnom organu dostavila dopunjeni izvještaj o prihodima i imovini i dopis u kojem ukazuje da iznos varijabile nije evidentiran, što ukazuje da nije postojala namjera da prikrije taj iznos”.

Novović je Agenciji kazao da je do propusta došlo usljed nenamjernog previda prilikom popunjavanja kartona, te da je po saznanju za učinjeni propust dostavio Agenciji dopunu i kako “to dokazuje da nije imao namjeru da prikrije taj prihod”.

Novović
Novovićfoto: Boris Pejović

Murić je isto uradio.

Murić
Murićfoto: Boris Pejović

“U konačnom, istakao je da nije imao namjeru da prikrije varijabilni dodatak već da je do propusta došlo usljed neinformisanosti, a da se njegova namjera da prikaže podatke transparentno dokazuje naknadno dostavljenim obavještenjem”, navodi se u odluci.

“Agencija se do sada pozicionirala kao saučesnik onima koji skrivaju podatke u imovinskom kartonu i mi se nadamo da će se te prakse mijenjati, ali i da će se utvrđivati odgovornost u samoj Agenciji na svim nivoima”, poručuje Kaluđerović iz CGO.

Ona je dodala da se nada da će Agencija riješiti postupke u slučaju još šest poslanika doskorašnje vladajuće koalicije.

Iz Agencije su na posljednjoj sjednici Savjeta saopštili da Skupština nije kažnjavala poslanike za koje je ranije utvrđeno da su kršili zakon, navodeći da nije nadležna.

Bonus video: