odluke u suprtonosti i sa preporukama GRECO-a

SNP: Ponovno imenovanje Vučkovića naišlo na kritiku EK, nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa

"Ovo je jasna poruka Evropske unije čelnicima pravosudnog sistema Crne Gore da se više ne može tolerisati kršenje evropskih standarda kada je u pitanju vladavina prava", kazali su iz SNP

4493 pregleda 3 komentar(a)
SNP, Foto: Arhiva Vijesti
SNP, Foto: Arhiva Vijesti

Odluka Sudskog savjeta da ponovo imenuje predsjednika Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića na tu poziciju, osmi put za redom, naišla je na negodovanje domaće javnosti, ali i na kritiku Evropske komisije, saopštili su iz Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore.

"Tako je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez izjavila da Crna Gora, da bi napredovala na putu ka Evropskoj uniji, treba da ostvari dalji napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa, kako bi ispunila privremena mjerila za poglavlje 23. Ovo je jasna poruka Evropske unije čelnicima pravosudnog sistema Crne Gore da se više ne može tolerisati kršenje evropskih standarda kada je u pitanju vladavina prava", kazali su iz SNP.

Oni navode da je u nekoliko poslednjih izvještaja EK ukazivala da odluke Sudskog savjeta o ponovnom izboru predsjednika sudova na najmanje treći mandat izazivaju zabrinutost u pogledu načina na koji Savjet tumači slovo i duh ustavnog i zakonodavnog okvira.

"Osim toga, ove odluke su u suprotnosti i sa preporukama GRECO-a o nezavisnosti pravosuđa, čije se ispunjavanje zahtijeva od Crne Gore. SNP očekuje da će sa izborom nove vlasti doći i do prijeko potrebnih promjena u sudskom sistemu i da će se otkloniti kamen koji već dugo spotiče Crnu Goru na njenom putu ka EU", zaključuju iz SNP.