Đurašković: Ambasador Božović kao da se trudi da trajno naruši odnose

Reći da je sramna Podgorička skupština bila “slobodan izraz narodne volje” može samo neko ko "nema veze ni sa istorijom ni sa činjenicama i ko ne poštuje Crnu Goru i Crnogorce", poručuju iz SDP-a

6193 pregleda 46 reakcija 44 komentar(a)
Đurašković, Foto: SDP
Đurašković, Foto: SDP

Umjesto da svojim primjerom i sa svoje pozicije zbližava dvije susjedne države, ambasador Srbije Vladimir Božović kao da se trudi da svojim izjavama trajno naruši odnose sa Crnom Gorom i crnogorskim narodom, smatra član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković.

Reći da je sramna Podgorička skupština bila “slobodan izraz narodne volje”, ističe Đurašković, može samo neko ko "nema veze ni sa istorijom ni sa činjenicama i ko ne poštuje Crnu Goru i Crnogorce".

"Skupština, kojom je ugašena crnogorska država i protjerana kraljevska loza Petrović-Njegoš, je na brzinu sastavljena i izabrana, mimo Ustava i zakona Kraljevine Crne Gore i mogućnosti slobodnog izražavanja za većinu tadašnjih stanovnika naše države i predstavlja sraman i kukavički čin aneksije Crne Gore. Zbog toga je ta i takva “skupština” i dobila adekvatan odgovor na Božić 1919. godine, ali i kroz pobjedu crnogorskih partizana koji će na Osnivačkom kongresu Komunističke Partije Crne Gore 1948. u slobodnoj Prijestonici ponoviti: „Takozvano ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom u novembru 1918. godine izvršeno je ne samo protiv volje i raspoloženja crnogorskog naroda, nego i uz pomoć bajoneta srpske vojske, i to na najgrublji način, putem sile i prevare”," podsjeća Đurašković.

Ideološki raznorodni pokreti, kraljevski i petrovićevski iz 1919. i republikanski i partizanski iz 1941. godine imali su isti stav o tom događaju, baš kao i Skupština Crne Gore koja je 2018. donijela Rezoluciju o poništenju odluka “Podgoričke skupštine”, dodaje on. To bi, smatra Đurašković, barem trebalo da je poznato ambasadoru Božoviću, ako ne želi da se vraća previše u istoriju.

"Na kraju iskazujemo spremnost da mu u duhu dobrosusjedskih odnosa uručimo dokumentaciju i literaturu o ovom sramnom događaju, kako se ovakvi ponižavajući postupci ne bi ponavljali u budućnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: