odluka partijskog predsjedništva

SDP: Nećemo glasati za Vladu, podržaćemo svaku dobru i korisnu inicijativu

"Proces konstituisanja nove Vlade u prethodna tri mjeseca ukazuje na nedopustivu neozbiljnost činilaca nove parlamentarne većine čime se, makar za sada, nije izašlo u susret želji većine crnogorskih građana za političkim promjenama", ocijenili su uz SDP-u

11045 pregleda 933 reakcija 81 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) neće glasati za predloženi koncept Vlade zbog krupnih političko-ideoloških razlika, prije svega u odnosu na mandatara i značajan dio njegovog budućeg kabineta, čije političke stavove je crnogorska javnost imala prilike da čuje u periodu nakon održavanja parlamentarnih izbora, zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDP.

"Proces konstituisanja nove Vlade u prethodna tri mjeseca ukazuje na nedopustivu neozbiljnost činilaca nove parlamentarne većine čime se, makar za sada, nije izašlo u susret želji većine crnogorskih građana za političkim promjenama. Građani Crne Gore su željeli promjene kako bi se prije svega unaprijedio njihov ekonomsko-socijalni status, oslobodile institucije i započela stvarna borba protiv korupcije i kriminala. U svom dosadašnjem djelovanju nova većina ne nagovještava da će se dominantno baviti realnim problemima građana, a jedna od specifičnosti ili bolje reći apsurda je i to što će ona većina koja bude glasala za Vladu, po njihovom kazivanju, temeljno raditi protiv same Vlade što dovoljno govori o neodrživosti koncepta koji je ponudio mandatar", navodi se u saopštenju.

Upravo je, ocjenjuju u SDP-u izbor kadra za resore kulture, prosvjete i nauke sigurno najilustrativnji pokazatelj pravca kretanja, izbora prioriteta i suštine djelovanja ove Vlade u temeljnim identitetskim resorima.

"Više je nego zabrinjavajuće to što će nam prosvjetu, kulturu i nauku usmjeravati kadrovi nacionalističke i antigrađanske provenijencije pa je i sa te strane potpuno logično da SDP, kao državotvorna i građanska partija, ne može podržati predloženi sastav i koncept Vlade."

Posebno je neprihvatljivo što, dodaju iz SDP-a, po prvi put od uvođenja višepartijskog sistema, među ministrima "nema predstavnika brojčano manjinskih naroda u Crnoj Gori". "Imajući u vidu mnogo puta iskazane političke stavove mandatara i nekih od budućih ministara, kao i neprimjerene kleronacionalističke aluzije, potpuno je i bilo očekivano da ova Vlada neće imati imati multivjerski i multietnički karakter", navode iz te partije.

Ipak, iz SDP-a poručuju da kao konstruktivan politički subjekat iskazuju spremnost da sa novom Vladom i parlamentarnom većinom sarađuju "u svim onim oblastima od interesa za građane Crne Gore".

"Kao i u periodu kada smo bili u vlasti, a i u prethodnom četvorogodišnjem mandatu kada smo bili opozicija, SDP će podržati svaku dobru i korisnu inicijativu i predlog koja je na liniji programa naše partije i evropske perspektive države, bez obzira od koga ona dolazila", navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a su pohvalili činjenicu da je pri koncipiranju predloga nove Vlade vođeno računa o rodnoj dimenziji, odnosno zastupljenosti žena u Vladi.

Preporučujemo za Vas