Jelušić: Nikako mi ne može biti jasno da dolazim u priliku da govorim o omči oko vrata narodnog heroja

"Radi poređenja u bivšoj staroj Jugoslaviji od 1918. do 1941. jedino ulaganje tadašnje države Srba, Hrvata i Slovenaca i dinastije Karađorđevića u Crnu Goru bilo je u put između Budve i Miločera i ni u šta više"

45175 pregleda 559 reakcija 148 komentar(a)
Jelušić, Foto: Printscreen
Jelušić, Foto: Printscreen

Poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić podnijela danas u svojstvu građanke prijavu Centru bezbjednosti Budva protiv NN lica koja su oskrnavila spomenik narodnom heroji Marku Stanišiću ispred Starog grada Budva.

Sa njom su u policiji bili i potoredsjednica budvanskog odbora URA Milijana Vukotić Jelušić i odbornik te partije u budvanskom parlamentu Blažo Rađenović.

"I pored najbolje namjere da to shvatimo kao izlaganje izgubljenog predmeta nalazaču, činjeca da se to našlo na vratu antifašiste, da se to događa 29. novembra, Dana Republike, bivše zajedničke države, sasvim izvjesno navode na pomisao o svjesnoj provokaciji, koja objektivno može doći od bilo kojeg pola političkog spektra u Crnoj Gori", kazala je Jelušić.

Dodala je da bi voljela da se građani sjete da je nasljeđe antifašizma, ono u kojem je stvoreno najveće bogatstvo, društveno, ekonomsko i ljudsko države Jugoslavije i države Crne Gore.

"U tom periodu od 1945., do 1990., Budva je postala druga najbogatija opština u onadšnoj SFRJ, odmah iza Maribora. Radi poređenja u bivšoj staroj Jugoslaviji od 1918. do 1941. jedino ulaganje tadašnje države Srba, Hrvata i Slovenaca i dinastije Karađorđevića u Crnu Goru bilo je u put između Budve i Miločera i ni u šta više. Kada govorimo o nasljeđu antifašizma govorimo o trenucima prosperiteta, o trenucima ponosa i meni danas nikako ne može biti jasno da dolazim u priliku da govorim o omči oko vrata jednog narodnog heroja. To se događa u Budvi kojoj treba sada javna kuhinja, u kojoj je Dom zdravlja pretrpan kovid pacijentima, u kojoj je društvena polarizacija takva da nam se po ulicama tuku djeca i ovo smatram prvorazrednim interesom ljudi koji vode ovaj grad, da ljaga sa ovog čina ne bi padala na njihove obraze, jer ničiji obraz ne zaslužuje ovakvu ružnu ljagu. Čak iako smo politički neistomišljenici, čak iako su u pitanju vjernici, stavljanje omče na vrat pokojnika iz Drugog svjetskog rata je najgore svetogrđe. Budva je danas trebala da bude ponosna a ne postiđena", kazala je ona.

Povezani članci

29. Novembar 2020.

Budva: Povodac kao omča na bisti narodnog heroja

Bonus video: