Vujović: Izjava Brnabić bi trebalo da zabrine Varheljija više od proglašenja Božovića nepoželjnim

Vujović smatra da komesar Varhelji, kao i druge adrese koje žele suštinski pomoći ozdravljenju odnosa između dvije države i stabilnost regiona u cjelini, moraju više povesti računa o uzrocima aktuelnog stanja nepovjerenja u međudržavnim odnosima

5073 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Vujović, Foto: Filip Roganović
Vujović, Foto: Filip Roganović

Stav premijerke Srbije Ane Brnabić da cijelo rukovodstvo te države stoji iza izjave ambasadora Vladimira Božovića o Podgoričkoj skupštini, najbolji je primjer antievropskog ponašanja i narušavanja dobrosusjedskih odnosa između Crne Gore i Srbije, ocijenili su u Socijaldemokratskoj partiji (SDP). Član Predsjedništva SDP Ivan Vujović kazao je da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja temeljne evropske vrijednosti, kako je to naveo i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

"Ali bi bilo više nego korisno da komesar pojasni na koji način permanentno bavljenje crnogorskim unutrašnjim stvarima od strane ambasadora Božovića i države Srbije doprinosi dobrim odnosima između dvije zemlje", naveo je Vujović u saopštenju.

Varhelji je sinoć na Tviteru objavio da pozdravlja odluku Vlade Srbije da povuče odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića i pozvao Crnu Goru da uradi isto.

Vujović smatra da je izjava premijerke Brnabić kojom je, "sa jasnih velikodržavnih pozicija omalovažavanja Crne Gore, potvrđena izjava ambasadora Srbije", bi trebalo više da zabrine komesara Varheljija od samog čina proglašavanja nepoželjnom osobom ambasadora Božovića. "Nikada naravno nije dobro kada se dođe u poziciju da se pribjegava jednoj takvoj krajnjoj mjeri, ali se ovdje mora shvatiti da je ta mjera nastupila kao posljedica kontinuiranog antidiplomatskog i neprimjerenog ponašanja diplomatskog predstavnika države Srbije. Takvog ponašanja da se on više bavio izborima u našoj zemlji, popisom, sastavljanjem Vlade, tumačenjem crnogorske istorije i sličnim temama, nego što je na diplomatski primjeren način obavljao dužnost ambasadora jedne prijateljske zemlje", rekao je Vujović.

Smatra da komesar Varhelji, kao i druge adrese koje žele suštinski pomoći ozdravljenju odnosa između dvije države i stabilnost regiona u cjelini, moraju više povesti računa o uzrocima aktuelnog stanja nepovjerenja u međudržavnim odnosima.

"Ti uzroci dominantno se tiču potrebe zvanične Srbije da na Crnu Goru gleda kao na dio sopstvenog prostora, kojega visoki zvaničnici te zemlje 'simpatično' nazivaju 'Srpski svet'. A to nije ništa drugo do pokušaj reanimacije projekta 'Svi Srbi u jednoj državi', koji je devedesetih godina prošlog vijeka presudno doprinio ambijentu paljenja, rušenja, ratova i sankcija zbog čega još uvijek, uprkos velikoj pomoć naših evropskih prijatelja, nijesmo u stanju da stabilizujemo i oporavimo region", kazao je Vujović.

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova proglasiolo je u subotu Božovića personom non-grata nakon njegove izjave o Podgoričkoj skupštini.

"I poslije više upozorenja da je takvo ponašanje neprihvatljivo, Božović je u petak još jednom omalovažio Crnu Goru, tako što je nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao oslobođenjem i slobodnom voljom crnogorskog naroda", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Nakon toga je Srbija, kao recipročnu mjeru, protjerala ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića, ali je sinoć povukla odluku.

Brnabić je nakon toga saopštila da izjava Božovića "nikako ne može da bude povod da se iz zemlje izbaci ambasador jedne države".

"Ja, ministar Selaković, čitava Vlada Srbije, a vjerujem i čitava Srbija, složiće se s ovom izjavom. Mogu da pretpostavim da se slaže i pola Crne Gore. Ova izjava, u kojoj je (Božović) nekoliko puta pozvao na bratstvo, slogu i pomirenje, može da bude povod za protestnu notu, ali nikako za proglašenje ambasadora personom non grata", rekla je Brnabić.

Bonus video: