Šta se očekuje od Krivokapića: Pravda da zakuca i na vrata nedodirljivih

Poslanici i funkcioneri nove vlasti očekuju od mandatara preispitivanje sumnjivih aranžmana tokom decenijske vladavine DPS-a

46874 pregleda 916 reakcija 79 komentar(a)
Očekuje se preispitivanje poslova bivše vlasti čija je okosnica bio DPS: Čelnici DPS, Foto: Boris Pejović
Očekuje se preispitivanje poslova bivše vlasti čija je okosnica bio DPS: Čelnici DPS, Foto: Boris Pejović

Mandatar Zdravko Krivokapić je uglavnom kroz nova zakonska rješenja najavio preispitivanje sumnjivih i koruptivnih poslova bivše vlasti, ali predstavnici političkih partija nove pobjedničke većine tvrde da je to trebalo učiniti mnogo odlučnije.

Više sagovornika je reklo da pravac djelovanja budućeg kabineta izvršne vlasti treba da bude i preispitivanje prošlosti, koju je “obilježilo nekontrolisano bogaćenje rukovodstva Demokratske partije socijalista (DPS)-a, njihovih prijatelja i porodica”, ali da to ne smije da preraste u osvetu.

Svi oni koji su saučesnici u nedjelima i oni koji su krivi treba da odgovaraju: Zdravko Krivokapić (desno) sa kolegama iz koalicije na čijem je bio čelu
Svi oni koji su saučesnici u nedjelima i oni koji su krivi treba da odgovaraju: Zdravko Krivokapić (desno) sa kolegama iz koalicije na čijem je bio čelufoto: Boris Pejović

Krivokapić je u ekspozeu, o kome će rasprava u Skupštini početi danas, najavio donošenje Zakona o porijeklu imovine, Zakona o lustraciji, a najavio je i pokretanje finansijskih istraga o porijeklu imovine u svim očiglednim slučajevima nesrazmjere imovine i prihoda.

“Upravo gospoda i dame iz prethodne vlasti moraju dati objašnjenje o tome kako su svojom politikom - znanjem ili neznanjem, svjesno ili nesvjesno, organizovano ili stihijski, nepotizmom ili dogovorom - sve nas zajedno doveli u ovu poziciju”, naveo je Krivokapić u dokumentu upućenom poslanicima.

 Pred poslanicima danas: Krivokapić
Pred poslanicima danas: Krivokapićfoto: Luka Zeković

Nakon tri decenije, danas počinje izbor nove Vlade čiji mandatar neće biti iz redova DPS-a.

Do izbora 30. avgusta, Crna Gora je bila jedina u regionu koja nije mijenjala vlast skoro 30 godina.

Sve partije nove većine najavile su prethodnih dana podršku izboru nove vlade, iako su izrazili rezervu prema predlogu sastava mandatarevog kabineta, pa i najavama promjena, koje za dio njih nijesu dovoljno radikalne i ne predstavljaju stvaran zaokret.

Tvrde da i pored toga neće dozvoliti povratak DPS-a.

Za bivšu vlast mandatar je u programu naveo da su vodili ili “podržavali ovu ekonomsku politiku, organizovani kriminal, vidljive i dokazive korupcije, podsticali su tajkune, bliske rođake, kumove da uzmu sve, i ne samo da uzmu, nego i da potpuno unište ekonomiju Crne Gore”.

“Samo to što su izokrenuli sistem vrijednosti i oduzeli građanima nadu, dovoljno je da dožive lustraciju, jer su unizili sve nas, a sve to radi interesa pojedinaca. Da ne bih generalizovao, svi oni koji su saučesnici u nedjelima i oni koji su krivi treba da odgovaraju - nekažnjivost ste nam nametnuli kao mjeru za veliko, a uveli kažnjivost za malo”, piše u ekspozeu.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak kazala je “Vijestima” da su preispitivanje tridesetogodišnje prošlosti i jasan, oštar i radikalan otklon prema odlazećem režimu, ključne stvari na kojima treba da počiva ekonomska, socijalna i moralna obnova i budućnost Crne Gore.

Ekspoze vrvi od opštih mjesta: Branka Bošnjak
Ekspoze vrvi od opštih mjesta: Branka Bošnjakfoto: Luka Zeković

“Treba nam zdrav temelj kako bismo ubrzano hitali ka Evropskoj uniji. Osvete nema, ali preispitivanje učinjenog u prošlosti je neophodno. To se mora sprovesti kroz nezavisne institucije sistema, prije svega specijalno policijsko odjeljenje za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i kroz profesionalne pravosudne organe”, kazala je Bošnjak.

Ona je naglasila da zakonski okvir mora biti unaprijeđen kroz Zakon o lustraciji, Zakon o utvrđivanju porijekla imovine, Zakon o tužilaštvu, da treba formirati Fond koji će se puniti konfiskacijom nelegalno stečenog i preispitati i raskinuti svi ugovori koji su sklopljeni na nezakonit način i protiv interesa države, “a mnogo ih je od KAP-a, Željezare, Limenke, Rudnika uglja, EPCG, auto-puta, pa do Možure”.

“Nažalost, ekspoze vrvi od opštih mjesta i ništa od ovoga nemate u ekspozeu, osim stidljive najave nekih zakonskih rešenja. Ali to nažalost ne iznenađuje, jer nikad od mandatara nijeste čuli niti jednu kritiku na račun (Mila) Đukanovića i prve familije, a njegov miljenik i budući zamjenik Dritan Abazović čak amnestira Đukanovića jer je donio nezavisnost i javno kaže da on nije prioritet, do skandalozne izjave mandatarovog “mentora” Dake Davidovića gdje on zna da Đukanović ništa nije potpisivao...”, kazala je Bošnjak.

Ona je kazala da, iako ga je ranije pominjao, Krivokapić u ekspozeu nije pomenuo USKOK, “kao što ništa nema od otvaranja tajnih dosijea”: “Ispašće “ko je krao krao je, može biti miran, a ko nije, niko mu nije kriv što se nije snašao”.

Plaši me da će ovo biti u osnovi Vlada kontinuiteta jer pravda neće biti zadovoljena, a ovaj narod je željan pravde”.

Predsjednik budvanskih Demokrata Mijomir Pejović je kazao da pravac djelovanja budućeg kabineta treba da bude i prošlost: “Ne naravno ona koja nas dijeli i svađa, ona koja kopa rovove i produkuje sukobe, već ona koju je obilježilo nekontrolisano bogaćenje rukovodstva DPS-a, njihovih prijatelja i porodica”.

Pejović
Pejovićfoto: Demokrate

On je podsjetio da su taj period pratila i ubistva novinara koji su pisali o švercu cigareta iz devedesetih, ali i ubistvo novinarke sa Malte koja se bavila posljednjom krupnom aferom DPS-a zvanom Možura.

“Rezultati na tom polju upravo će pokazati spremnost ove Vlade za suočavanje sa kriminalnom proslošću i intenzitet tog rada pratićemo svi. Na strani sam onih koji žele uspjeh Vladi u tom poslu, jer 30. avgust mora ostati upamćen kao istorijski datum za početak jedne nove Crne Gore”, kazao je Pejović.

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) i šef kluba poslanika partije Dragan Ivanović, istakao je da građani očekuju od nove Vlade da će sve institucije u društvu raditi svoj posao i da će zaživjeti pravna država.

Ivanović
Ivanovićfoto: SNP CG

„Po mom mišljenju, otuda i najava mandatara da će biti privedeni pravdi svi oni koji su nezakonito a u svom interesu privatizovali ovu državu, a na veliku štetu njenih građana. Otuda mandatar kaže da je korupcija rak-rana svakog društva, jer u svim izvještajima međunarodnih institucija se ističe problem sistematskog prisustva korupcije, koja kao takva usporava dalji ekonomski razvoj društva“.

Ivanović je ocijenio da mandatar, u ekspozeu, s pravom navodi da „smo prepoznati kao prostor sa ozbiljnim implikacijama rizika transnacionalnog organizovanog kriminala, gdje je posebno naglašena aktivnost organizovanih kriminalnih grupa koje, kako je poznato, krijumčare narkotike i aktivno ugrožavaju nacionalnu bezbjednost“.

„Ta borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, koja će biti jedan od prioriteta nove Vlade, u svakom slučaju ne mogu biti revanšizam... kao ni privođenje pravdi onih koji su putem malverzacija i organizovanog kriminala stvarali ličnu dobit. Zato se pominju i finansijske istrage o porijeklu imovine u svim očiglednim slučajevima nesrazmjerno stečene koristi u vidu imovine i prihoda“, istakao je Ivanović.

Poslanik Nove u Skupštini Crne Gore, Marko Kovačević, kazao je da je princip mandatara da neće biti revanšizma odavno poznat:

“Ekspoze sadrži neka opšta mjesta, ali ne i jasne strategije po tom pitanju. Princip mandatara da neće biti revanšizma je odavno poznat. On je međutim u javnosti, a i u ekspozeu, predstavljen tako da se praktično svako postupanje u skladu sa načelom pravednosti prema pripadnicima prethodnog režima može proglasiti za revanšizam, uzimajući u obzir koliko je pripadnika prethodnog režima učestvovalo u sumnjivim radnjama. Rad Vlade u budućem vremenu jedino može dati prave odgovore na to pitanje“, kazao je Kovačević “Vijestima”.

Kovačević
Kovačevićfoto: Boris Pejović

Milovac: Nakon tri decenije neko mora da snosi odgovornost, ali na dokazima

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je da nema sumnje da novu Vladu očekuje ogroman posao na saniranju posljedica višedecenijske vladavine DPS-a, te da će on zahtijevati kako sređivanje onog dijela zakonodavnog okvira kojim se legalizovala korupcija i kreirali monopoli na štetu javnog interesa, tako i pažljivo kadriranje kako bi se državne institucije oslobodile političkog uticaja i razmontirala dobro uhodana mreža partijskih službenika.

Milovac
Milovacfoto: PR Centar

“Ono što će svakako morati da prethodi tom procesu jeste sveobuhvatna analiza dosadašnjeg upravljanja državnim institucijama, koja će podrazumijevati i preispitivanje određenih odluka, ali i odgovornosti za njihovo donošenje”.

Milovac je za “Vijesti” ocijenio da ta analiza mora da se zasniva na principu jednakosti svih pred zakonom, “kao nečemu što do sada nismo imali priliku često da vidimo, ali i da pošalje poruku svima onima koji su državne resurse koristili za lično bogaćenje da je to praksa koja se više neće tolerisati”.

Ta poruka je, kako je ocijenio, važna i za nove državne funkcionere koji će preuzeti upravljanje javnim institucijama i državnim kompanijama, a njihov rad mora biti od prvog dana kontrolisan i stavljen na uvid javnosti.

“Ukupan proces revizije, ali i dalji nastavak rada vlade, mora da u kontinuitetu odašilje poruku da su korupcija i kršenje zakona neprihvatljivo ponašanje, bez ozbira na političku pozadinu ili pripadnost vlasti ili opoziciji”, kazao je Milovac.

“Kada je u pitanju takozvani revanšizam koji se nakon izbora naovamo često pominje, smatram da nakon tri decenije neko zaista mora da snosi odgovornost za stanje u kome se Crna Gora nalazi, ali isto tako je veoma važno obezbijediti da svi ti procesi utvrđivanja iste budu lišeni upliva politike i budu zasnovani isključivo na konkretnim dokazima i transparentnom sudskom postupku”, ocijenio je Dejan Milovac (MANS).

Nova, UCG i Radnička partija glasaće za Vladu

Nova srpska demokratija, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija podržaće predlog za izbor nove Vlade, saopšteno je juče iz tih stranaka.

Predsjedništvo Nove je saopštilo da su oni i Demokratski front iznijeli ključni teret u pobjedi nad režimom Mila Đukanovića, te da je sada najvažnije da se DPS razvlasti u opštinama gdje je još na vlasti.

Ujedinjena Crna Gora je saopštila da će njen poslanik Vladimir Dobričanin podrškom na glasanju za vladu, potvrditi i stav UCG da promjene počinju promjenom cjelokupnog sistema vrijednosti.

Od 81 poslanika, koalicije “Crno na bijelo”, “Za budućnost Crne Gore” i “Mir je naša nacija” ima 41 poslanika.

Bonus video: