Đukanović: Dobro je što je započet proces izbora vlade, izlaganje obilovalo kontradiktornostima

"Odaje se priznanje EU, a istovremeno se kritikuje ono što je Crna Gora uradila u međunarodnoj politici"

103356 pregleda 498 reakcija 147 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Šef države i predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je komentarišući ekspoze manadatara za sastav nove vlade Zdravka Krivokapića istakao da on obiluje kontradiktornnostima i predrasudama u odnosu na prethodne vlast.

"To nikada nije dobro polazište. Dugo je bilo to prethodno vrijeme, moramo se složiti, ono je je sigurno proizvodilo mnoge frustracije, nezadovoljstva, animozitete, a onda to lako zapadne u jedan kriticizam koji nije aposolutno utemeljen u činjenicama", kazao je Đukanović.

On je dodao da bi bilo mudrije sačekati sa kritikama do upoznavanja sa onim što je stvarno stanje u izvršnoj vlasti i resorima.

"Tako bi se bolje izbjegle kontradiktornosti kojima je obilovalo to izlaganje (ekspozea). Vidjeli ste da se odaje priznanje međunarodnim partnerima Crne Gore, prije svega Evropskoj uniji, a istovremeno se kritukuje ono što je Crna Gora uradila u međunarodnoj politici", rekao je on.

Predsjednik Crne Gore i DPS je podsjetio na članstvo Crne Gore u NATO savezu i to što je Crna Gora lider u pregovorama sa EU u regionu, kao na postignutim uspjesima u vođenju politike u prethodnom periodu.

Đukanović je dodao da je najbitnije da nova vlada počne da funkcioniše. "Onda ćemo svi imati priliku da sudimo o njihovim učincima nakon nekog vremena, a građani da li su napravili dobar izbor 30. avgusta", rekao je Đukanović.

Komentarišući odluku Ministarstva vanjskih poslova da ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasi nepoželjnom osobom, kazao da to neće uticati na odnos između dvije države.

"Kao Crna Gora prema tome smo se smo odnijeli veoma odgovorno i odnosimo se odgovorno. Tu ne bih imao ništa dodati osim onog što je kazalo MVP. Dakle, kakvi god bili odnosi država, obaveza ambasadora je da se ponaša u skladu sa međunarodnim aktima", istkao je Đukanović.

Na pitanje da li će na sljedećem kongresu DPS doći do strukturnih promjena, Đukanović je rekao da hoće i to najviše u vrhu partije i da pored ostalih organa misli i na promjene Glavnom odboru parije.

"Otom - potom, vidjećemo", odgovorio je na pitanje da li on ostaje na čelu najjače partije u Crnoj Gori.

Bonus video: