Velika očekivanja osjenčena kritikama

Dio nove većine zamjera Krivokapiću da nije dovoljno radikalan u najavama obračuna sa vlašću DPS-a, dok opozicija tvrdi da je program nove vlade udar na temelje države

18601 pregleda 313 reakcija 47 komentar(a)
Borba protiv epidemije, korupcije: Mandatar pred poslanicima, Foto: Luka Zeković
Borba protiv epidemije, korupcije: Mandatar pred poslanicima, Foto: Luka Zeković

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić obećao je da će njegov kabinet voditi politiku u interesu građana, da u njoj neće biti privilegija, a ni nepotizma. Planove će utvrditi kada, kako je rekao, bude skenirano stanje koje je dočekala, a to je vjerovatno u januaru 2021. godine.

‘Dobili smo mandat za promjene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima...’’, kazao je Krivokapić u ekspozeu pred poslanicima i u prisustvu predsjednika države Mila Đukanovića.

Mandatar je ponovio da su u ovom trenutku prioriteti ekonomija, borba protiv epidemije i istinska vladavina prava. Takođe borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, pa je najavio donošenje zakona o lustraciji i poreklu imovine, te zakone o prostornom planiranju i izmjene Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Krivokapić, koji je bio nosilac izborne liste koalicije Za budućnost Crne Gore, se zahvalio, kako je rekao, istaknutim članovima pobjedničkih koalicija koji su se odrekli mjesta u vladi. “Tim postupkom su pokazali moralnu snagu i razliku u odnosu na odlazeću vlast”, kazao je.

Đukanoviću koji je i lider DPS-a i njegovim kolegama, mandatar je poručio: “Gospodo i dame iz prethodne vlasti, morate dati objašnjenje o tome kako ste svojom politikom, znanjem ili neznanjem, organizovano ili stihijski, nepotizmom ili dogovorom sve nas zajedno doveli u ovu situaciju. Vodili ste nas i podržavali ovu ekonomiju, organizovani kriminal, politiku vidljive i dokazive korupcije. Podsticali ste tajkune, bliske rođake da uzmu sve i ne samo da uzmu, nego i da potpuno unište ekonomiju Crne Gore”.

Njegov ekspoze nije ispraćen aplauzom poslanika vladajuće većine, što je ranije bila praksa zakonodavnog doma. Umjesto toga, većina šefova poslaničkih klubova, poslanici vlasti i opozicije kritikovali su sadržaj predloga. Jedni su zamjerali da nije dovoljno radikalan u najavama obračuna sa vlašću DPS-a i njegovih koalicionih partnera, dok su predstavnici bivše skupštinske većine tvrdili da je program nove vlade udar na temelje države i kritikovali to što nema manjinskih naroda u kabinetu izvršne vlasti.

A kandidati za ministre, njih 12, sjednicu je pratilo iz skupštinskog salona zbog mjera protiv epidemije. Samo je Dritan Abazović, koji je predložen za vicepremijera, bio u sali jer je poslanik koalicije Crno na bijelo.

Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka) pohvalio je tokom rasprave najavu politike nastavka podrške članstvu NATO-u, ali je izrazio zamjerke jer je vlada jednonacionalna, jer mandatar nije pomenuo ratne zločine, dijasporu... On je poručio da BS “ne može glasati ovu vladu”, da ona neće imati dug mandat i da treba što prije stvoriti uslove za održavanje izbora.

Ivan Brajović (Socijaldemokrate) rekao je da “svako ko glasa za ovu vladu, glasa protiv temelja ove države”. Kazao je da nije pomiriteljska, proevropska i prozapadna, te da nema ministara koji nisu pravoslavci.

Raško Konjević (SDP) je objasnio Krivokapiću da vlada nema ovlašćenja da hapsi, kako je on poručio u svom programu, već da treba da stvori ambijent u kom će institucije raditi posao iz svojih nadležnosti.

Nebojša Medojević (Pokret za promjene), koji je na početku sjednice tražio pauzu kako bi mandatar doradio ekspoze jer je “tanak”, kasnije tokom rasprave je objasnio da nisu zadovoljni njegovim sadržajem a ni kadrovima, ali da će podržati vladu,

Zamjerio je mandataru što nije spreman za, kako je naveo, za hapšenje kriminalaca, zamrzavanje imovine bivših članova vlasti, zabranu DPS-a jer je, tvrdi, kršio ljudska prava, koristio novac mafije...

U skupštinskom salonu pratili ekspoze: Nova vlada
U skupštinskom salonu pratili ekspoze: Nova vlada foto: Twitter

Slaven Radunović (Demokratski front) takođe je zamjerio što neće biti ozbiljne seče kadrova DPS-a, hapšenja kriminalaca...

“Ova vlada nema snagu da taj posao dovede do kraja... Ovo je vlada kompromisa... Očekivati od nekih ljudi iza kojih ne stoji niko koji su, kontaktirani prije tri dana, da će oni da uhapse Milvoja Katnića da će oni da se bore protiv dva klana iz Kotora, kriminalcima iz CG... Očekivanja građana nisu da se ovdje nešto zamaže, mi tražimo pravdu’’, rekao je Radunović.

On je poručio Krivokapiću da će imati podršku dok god bude radio onako kako se očekuje od njega. U suprotnom, objasnio je, ukoliko bude most za prelazak DPS biće odmah smijenjen.

Prije početka sjednice ispred Skupštine Crne Gore su se okupile dvije grupe u znak protesta zbog sastava nove vlade.

Tamo su bili aktivisti “Patriotsko komitskog saveza”, koji su kazali da vlada koja će biti formirana “nikada neće biti svih vjera i nacija”.

I grupa građanki i aktivistkinja okupila se isred Skupštine u znak protesta zbog sjednice parlamenta na čijem dnevnom redu formiranje Vlade Crne Gore. One su sa fotografijama u rukama željele da “podignu glas” protiv, kako tvrde, sve rastućeg fašizma, mizoginije, seksizma, diskiminacija i progona vjera i nacija koje nisu srpske.

Danas i sjutra nastavlja rasprava o predlogu mandatara, nakon čega bi trebalo da se glasa.

Bogdanović: Vlada će biti pod stalnim nadzorom, bićemo vaša sjenka, ali i politički partneri

Boris Bogdanović (Demokrate) kazao je da su za mirnu tranziciju vlasti zaslužni i parlamentarna većina, opozicija i narod “Ne smijemo više nikad da dozvolimo da se Crna Gora predstavlja onakvom kakva nikad nije bila, da se lijepe etikete izdajnika i da je uobičajena stvar...”

Naveo je da su pred Crnom Gorom teška socio-ekonomska vremena, a pred vladom veliki izazovi. “Gospodine Krivokapiću ukoliko budete služili Crnoj Gori i narodu nemojte da brinete za rezultate. Nova vlada će više nego bilo koja druga biti pod stalnim nadzorom Skupštine, bićemo vaša sjenka, kontrolori, ali i iskreni partneri i politički prijatelji... Niti jedan poslanik više nikada neće biti taster poslanici, a vi budući ministri da znate nijeste vječiti... Ovdje ćete polagati račune pred narodom, a više nikada tajkunskim grupama, šemama u institucijama sistema. Crna Gora ne sme biti zemlja da vlast radi protiv svog naroda”, poručio je Bogdanović.

On je kazao da će klub poslanika koalcije “Mir je naša nacija” glasati za izbor vlade “bez obzira na sve mane koje su pratile pregovarački proces...”. Bogdanović je istakao da je najveća “mana vlade što nema manjina”.

Ni slova o sivoj ekonomiji, poreskom dugu i pomoći privredi

Iz opozicije, ali i dijela vlasti, su zamjerili mandataru što se u ekspozeu nije osvrnuo na ključne segmente ekonomije - sivu ekonomiju, poreski dug i pomoć privredi, na tome da je jedina projekcija da će se država zadužiti više od pola milijarde eura...

„Nije mi jasno odakle vam podaci za tu projekciju. To nije dobra poruka, odnosno to je pogrešna poruka, da vi, prije nego što ste izabrani, poslanicima i građanima kažete da treba da se zadužimo više od pola milijarde za narednu godinu, a da pritom nemate slova u ekspozeu o prihodnoj strani budžeta“, rekao je Raško Konjević.

Državi svake godine pristižu stari dugovi i zadužuje se da ih vraća. Prema nezvaničnim informacijama, u nacrtu budžeta za 2021, koji je radila Vlada u tehničkom mandatu, projektovano je da se Crna Gora mora zadužiti oko 530 miliona eura i u tu cifru su uključeni stari dugovi koji dolaze na naplatu i deficit budžeta usljed slabije naplate prihoda tokom pandemije. Resorni kandidati za ministre imali su sastanke sa predstavnicima odlazeće

Vlade o stanju u državnim finansijama, a dobili su i nacrt budžeta, nakon čega treba da rade predlog i da ga usklade sa novom organizacionom šemom u kojoj je manje resora.

Konjević je naglasio da u ekspozeu nema slova o sivoj ekonomiji, poreskom dugu koji iznosi 450 miliona kao ni o načinu pomoći privredi u uslovima krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Država od aprila isplaćuje subvencije za zarade ugroženima u privredi, a nova vlada treba da predvidi šta će sa tim 2021. kao i sa ostalim mjerama za pomoć privredi usljed korona krize.

Zamjerka Krivokapiću je i što u ekspozeu nema odnosa prema malom i srednjem biznisu, koji je suština crnogorske ekonomije i koji čini 90 odsto preduzeća u državi.

Ervin Ibrahimović (BS) kazao je da vjeruje da će nova vlada nastaviti da obezbjeđuje redovnost isplate zarada i penzija, ali i njihov rast.

Nebojša Medojević (Pokret za promjene) je naveo da se Krivokapić nije izjasnio da li će prihvatiti sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom, da li će smanjiti plate i penzije i povećati poreze, šta će raditi sa onima koji su na ivici bankrota - taksisti, ugostitelji, igraonice i teretane.

Šef poslaničkog kluba DPS i Liberalne partije Danijel Živković rekao je da je država prije pandemije, odnosno od 2016. do prošle godine, imala prosječnu stopu rasta ekonomije od 4,1 odsto, da je bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku porastao sa 6,35 hiljada na 7,88 hiljada.

Đukanović i Bečić poštovali protokol, iz kabineta zajedno u salu

Predsjednik države Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić zajedno su ušli u skupštinsku salu. Đukanović je, poštujući protokol, nakon dolaska u parlament otišao u kabinet predsjednika, odakle su se zatim otišli u salu, potvrđeno je “Vijestima”.

 Đukanović i Bečić dolaze na sjednicu
Đukanović i Bečić dolaze na sjednicu foto: Luka Zeković

Na fotografijama je vidljiva distanca između dvojice oštrih političkih protivnika, čije su partrije u prethodnom periodu razmjenjivale veoma oštre tonove, a aktivisti Demokrate su često bile i na meti napada aktivista DPS.

Bonus video: