Krivokapić: Zajedništvo je mjera naše budućnosti

Skupština Crne Gore završila je raspravu o izboru predsjednika i članova 42. Vlade Crne Gore. Za izbor nove Vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika, glasao je 41 poslanik, 28 je bilo protiv, a jedan uzdržan

159700 pregleda 546 reakcija 226 komentar(a)
Krivokapić na današnjoj sjednici, Foto: Screenshot
Krivokapić na današnjoj sjednici, Foto: Screenshot
Ažurirano: 04.12.2020. 17:20h
Završeno
16:43h

Aleksa Bečić je, sumirajući utiske sa trodnevne rasprave o vladi, kazao da je tešku riječ lako izgovoriti, ali je teško ispraviti.

"Najveći dio rasprave bio kvalitetan i konstruktivan, ali je i značajn dio bilo vraćanje u prošlost. Mi smo danas u 21. vijeku, Crna Gora je pred brojnim izazovoima", kazao je Bečić i pozvao na slogu i solidarnost.

Što se tiče buduće vlade, kazao je da očekuju da će parlament biti jak odgovoran i konstruktivan partner, a ne verifikaciono sredstvo.

16:31h

Krivokapić je kazao da je njegov đed "došao iz amerike uoči Balkanskih ratova da bi branio Crnu Goru, a mogao je da ostane u Americi".

"Došao je sa ljubavlju i željom i onim što je naučio u Crnoj Gori da je sloboda važnija od svega. Kako ste dočekali ove mlade ljude koji su došli? Ako ne shvatimo da je ovo vlada žrtve, jer je to jedini način da krenemo ka opštem dobru, svi kandidati za ministre su žrtve buduće za sve nas.  Napokon je došlo novo doba, dajte da ga zajedno gradimo. Svako pitanje sam zapsiao, i dođite kod mene da to razjasnimo, jer ako bi počeo da odgovaram, ne možemo do ponedjeljka završtit. Svaki dan je dragocjen".

Pozvao je "da pogled dopre do 2024.".

"Znam šta nas čeka i kako se može jer sam okupio ljude koji to znaju. Mi ćemo za godinu dana napraviti kartu procesa svih potreba državne uprave. Nikoga nijesmo htjeli da diskriminišemo, izvinjavam, se svim manjinama ako su tako doživjeli. U mom kabinetu je predviđeno mjesto savjetnika za manjine. Moja Crna Gora je Crna Gora svih nas i pobijedićemo jedino zajednički. Ovo nije priča u koju smo se upustlis a vanturom, nije ovo ni avantura i eksperiment već nešto što treba da racionalizuje upravu u kojk su zapošljavani partijski kadarovi. Čitav sistem je partijski i ne može to preko noći da se riješi. Zajedništvo je mjera naše budućnosti, a kaao ga danas izgubimo nikad ga nećemo vratiti. Nikom ne zamjeram, bilo je raznih iskaza, ali najvažnije je da je iskazana pobjeda 41 poslanika. To je pobjeda naroda i mi se nećemo dijeliti.

foto: Screenshot

Obraćanje Krivokapića je propraćeno aplaauzom pozicije.

16:27h

Krivokapić je rekao da je ovo "priča o početku direktne demokratije".

"Ova vlada nije možda poželjna i kritikovana, da li sam prebrojavao krvna zrnca, ne niti ću. Nijednog ministra nijesam pitao je li Srbin, Crnogorac... Ovo je naša Crna Gora. Nemojte dalje da se dijelimo. Moramo svi da gradimo bolju budućnost, zasnovanu na talentima i znanju. Imamo prirodno bogatsvo, ali najveće bogatstvo je naš čovjek, koji ima veliki potencijal. To je crngorski etos, nije bilo čiji, nego crnogorski. Nema te ekonomije koja je važnija od sistema vrijednosti, sve se to nalazi u ekspozeu. Pročitajte ga detaljno, analizirajte, nađite grešku, i treba jer ko radi taj i griješi. Dajte da se Crna Gora preobrazi u svakom smislu, ako krenemo svi zajedno, mi ćemo biti pobjednici. Nećemo pitati koja je ovo vlada. Ako je pravda za sve mnoge stvari će krenuti na bolje".

16:24h

Zdravko Krivokapić obraćajući se poslanicima kazao je da "čovjeku kada se ukaže ovakva prilika, jedinstvena je i neponovljiva čast i lična i svih nas zajedno".

foto: Screenshot

"Ja sam imao uvijek jedan cilj - da prenosim znanje ali da to prilagodim onome koji sluša. U ovom parlamentu sam doživio da skoro ništa ne znam, da sam iskazan na ovaj ili na onaj način. zato vrijeme sam zapisivao sve što ste kazali i čudio se kako to doživljava običan građanin. Molim vas, ako to nije mjera onoga što Crna Gora ima, onda kako ćemo ići dalje. Nije bitan Zdravko Krivokapić i ova vlada. Nijesmo bogom dani da ovdje budemo. Mi smo ovdje isključivo zbog građana koje nećemo dijeliti. Građani su pobijedili 30. avgusta, narod je na jedinstven način pokazao da može olovkom da se pobijedi, da može glas naroda da nadvlada sbve moguće političke koprupcije koje su dokazive. Ako je to tako ova brojka 41 nije samo jedan više, već mnogo više. Jedan više ne može biti prelatač, ne smijemo to dozvoliti, ne smijemo propustiti šansu. PItate zašto nema podataka - od Nikšića i gradonačelnika Vesne Miljanić, pa do Dragana Krapovića suočavamo se sa istim - ispraznite kasnu pa kažete da su oni lošio. Ko može iz ničega da stvori nešto? Kakva je to priča o podacima? Nema priče da Zdravko Krivokapić pravi račune iz državne kase, neću to radite, kad to vidite podnijeću ostavke. Nema priče o korupciji, mi želimo nultu korupciju. Ali ne može vlada sama ne može Zdravko Krivokapić, moramo svi zajedno. Ova vlada će trajati, 100 ili 200 dana, ali vjerujte trajaće četiri godine jer će 41 uvijek biti veće od 40".

16:15h

Genci Nimanbegu (Albanska lista) kazao je da ne može podržati vladu, ali što ne znači da su protiv promjena koje su potrebne Crnoj Gori.

foto: Screenshot

"Želim da poručim i predstavnicima etničkih Srba, Crnogoraca, Albanaca, Muslimana...da iskoristimo ovu priliku da jačamo političku dijalog i reforme unutar samih sebe i da ličnim primjerom pokažemo kako treba da se vidi politika. Građanima treba pravda, ravnopravnost i vladavina prava", kazao je Nimanbegu.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je "samo najkraće želim da poručim kolegama iz DPS-a srećan put u odlazak u političku prošlost".

Izmjena: 16:44h
16:14h

Proceduralno je reagovala Jovanka Laličić (DPS) koja je pitala da li će mandatar i potpredsjednik vlade glasati za sebe "jer se dovodi u pitanje zakon".

Odgovorio je Raško Konjević (SDP) koji je rekao da je on glasao za sebe dok je bio u vladi, kao i pola poslanika DPS-a.

"Dajte da se ovo završi", kazao je Konjević.

16:11h

Danijel Živković (DPS) rekao je da je ovo nepoželjna vlada, jer je ne žele oni koji će je podržati, i vlada bez strategije i bez vizije za dalji razvoj društva.

"U programu rada nema niejdnog statističkog podatka niti parametra", naveo je Živković.

Dodao je da ih je okupila samo mržnja prema DPS-u.

foto: Screenshot

"Kako ćete izaći pred građane sa pričom o naknadam za majke, većim zaradam, kada nemate političku stabilnost u ovom parlamentu", pitao je Živković i dodao da je ovo vlada oročenog trajanja.

Kaže da je ovo Vlada ogorčenja jer je gorak okus onih koji treba da je podrže, jer se sloboda kod njih "odslikava u tome da dobiju ministarske fotelje i mjesta po dubini".

Najavio je da će zbog građana ispraviti njihove greške, zbog bolje Crne Gore.

16:00h

Milan Knežević (DF) rekao je da je DF sa SPC dao najveći doprinos ovoj veličanstvenoj pobjedi "da bih ja danas mogao da vam čestitam slobodu, u ime 133 hiljade građana koji su glasali koaliciju Za budućnost Crne Gore".

Podsjetio je da su poslanici DF-a proganjani, pritvarani, njihove porodice su preživjele golgotu.

Kazao je da vlada nije njihova slabost, već snaga.

"Naša je snaga bila i kada je Andrija Mandić sa prvog pošao na 81. mjesto i kada sam ja dao poslaničko mjesto, jer sam vjerovao u pobjedu i trajne vrijednosti ujedinjavanje opozicije. Nije mi žao, jer sam odsanjao i ljudski politički san", rekao je Knežević.

Dodao je da oni koji su ih optuživali su uzeli sve fotelje, a mogli su i oni da su se odrekli svega onoga što su zastupali do 30. avgusta.

"Da smo se odrekli mene bi čekao Mercedes ispred Skupštine i dočekale bi me dvije sekretarice, dobijao bih izlive ljubavi i pažnje suprotnog pola i ne bih više bio Pipun nego Bred Pit", kazao je Knežević i dobio aplauz poslanika.

foto: Screenshot

Dodao je da je njemu draže da bude Pipun nego Bred Pit, jer se Pipun nikada neće odreći stava prema Kosovu, da pored državne zastave treba da bude trobojka i da treba skratiti stihove Sekule Drljevića.

Ponovio je se da će Krivokapić imat podršku DF-a, "ako uradi sledeće" - odmah suspenduje i povuče Zaklon o slobodi vjeroispovijesti, ako se bude obavezao da će organizovati popis 2021. godine..., da će podržati zakon o tužilaštvu..., da se u Skupštini izabere Sudski savjet, da predloži zakon o dvojnom državljanstu, podrži inicijativu za mini-šengen...

"Imaće našu podršku ukoliko ijedan dokaz bude išao u pravcu Mila Đukanovića da ga uhapsi, pa makar bio predsjednik Ujedinjenih nacija, a isto će imati podršku ako bude imao ijedan dokaz protiv Milana Kneževića da uhapsi Milana Kneževića".

Na izlaganje Kneževića reagovao je Andrija Popović (LP) koji je kazao da Sekula Drljević nije bio osuđeni ratni zločinac, već veliki patriota, na šta je reagovao Vladimir Joković (SNP) i sa mjesta dobacio "patriota?"

15:51h

Boris Bogdanović ("Mir je napša nacija") poručio je da danas stvaraju partitizam i treba dati razlog ljudima da vole svoju državu.

"Četiri godine traje olimpijski ciklus, ali nama su potrebni olimpijski rezultati - rekordi u rastu BDP-a, borbi protiv korupcije... Pred nama je težak period, ali je utoliko naša motivacija veća da u naredne četiri godine preporodimo Crnu Goru, a preporodićemo je ako saslušamo sve konstruktivne kritike opozicije. Naša podrška vladi je podrška miru, ovo je pobjeda Crne Gore, ali samo u nizu pobjeda na kojoj moramo graditi sve ostale pobjede", kazao je Bogdanović.

foto: Screenshot

Dodao je da nemaju niti jednu funkciju niti je traže u novoj vladi.

"Ima mnogo puteva do tih funkcija, a mnogi su ružni,. Mi nikada ne idemo tim putevima", kazao je Bogdanović i dodao da Demokratama niko nikada nije nudio nijedan cent, jer nije ni smio "jer bi mu obje ruke u formalno pravnom i političkom smislu, bile otkinute do lakata".

Kazao je da poslanicima nije niko prijetio i nema te službe koja im smije prijetiti.

15:44h

Branko Radulović (PzP) kazao je da je mandatar pred najvećim životnim iskušenjim i poželio mu da u istoriji ostane svijetla tačka.

"PzP će Vam dati podršku, ali Crna Gora mora proći kroz čistilište", poručio je Radulović.

15:38h

Dragan Ivanović (SNP) kazao je da svi očekuju mnogo od vlade, jer je takva prilika da vlada mora i da vlada i da radi, i da ima puni kapacitet da odlučuje, da ne bi kao dosadašnje vlade imala nekog sa strane da joj diktira šta da radi.

"Sada je problem, gospodo iz opozicije, zabrini ste što nijeste ostvarili ono što ste htjeli - htjeli ste Mitropoliju. Sljedeći je problem popis, neće vam se ostavriti želja da u Crnoj gori ima manje Srba ili da ih uopšte ne bude. Ova vlada će obezbijediti da svi građani mogu slobodno da se izjašnjavaju", kazao je Ivanović.

foto: Screenshot

Poručio je da od mandatara očekuju brzu reakciju i odgovore na pitanja koliki je javni dug, koliko će koštati autoput i da li je stavljena hipoteka na neko preduzeće zbog toga, zašto Crna Gora nema robne rezerve...

15:30h

Miloš Konatar (Crno na bijelo) kazao je da se danas pravi prvi korak demokratije.

"Postavljamo standard da promjena vlasti bude sasvim normalna stvar i ne bude pitanje da li će postojati Crna Gora ili ne", rekao je Konatar.

Podsjetio je da se do sada vlada birala na Glavnom odboru DPS-a i tako što šef dođe sa spiskom i održi formalno Predsjedništvo.

"Danas nije više tako i to je sloboda koju smo osvojili. Danas vladu kritikuju i oni koji će glasati za nju, to je normalno, to je dokaz da ovdje više ne stanuje jednoumlje", kazao je Konatar.

foto: Screenshot

Podsjetio je da se u Skupštini pričalo prethodnih dana o 1918, partizanima, četnicima...

"Ne želim da pričam o prošlosti već budućnosti, samo tako možemo naprijed", poručio je Konatar.

On je mandataru i ministrima rekao da ima puno podršku u koaliciji Crno na bijelo, ali i najveće kritičare.

"Neće više ovdje ministri dolaziti kao na izlet", kazao je Konatar.

15:25h

I Ivan Brajović (SD) zamjerio je mandataru što nije odmah odgovarao na pitanja poslanika, već je odlučio da to uradi u završnoj riječi.

"Imamo neobičnu situaciju, uglavnom kritike Vašeg ekspozea, ali bićete izabrani sasvim izvjesno. Nećete imati glas SD-a, ali bićemo konstruktivni i u kritici i podršci rješenja ako su kvalitetna za građane", rekao je Brajović.

foto: Screenshot

Dodao je da je Krivokapić poslanicima poručio "dobri ste da birate, a nijeste dobri da budete birani".

"Ovo nije vlada oni koji su učestvovali na izborima, nego onih koji nijesu - crkve, pojedinih diplomatskih predstavništava, koji nijesu mogli da učestvuju na izborima i drugih koji su mogli da učestvuju, ali im je više odgovaralo da djeluju iz sjenke - pojedini mediji i NVO", kazao je Brajović.

Pozvao je sve opozicione poslanike i građane u široki savez odbrane antifašističkih vrijednosti jer ga je strah da oni mogu biti ugroženi.

15:18h

Ervin Ibrahimović je u ime Kluba BS-a rekao da ostaje žal da Krivokapić nije otvorio dijalog gdje treba, u Skupštini.

"Građani su očekivali da ćete im promtno poslati poruku kako ćete odgovoriti na kovid, saniranje ekonomskih posljedica...Očekivali su poruku kako vidite multietničku, multivjersku, proveropsku Crnu Goru. Posebno ostaje interesantno da uprkos neodgovaranju poslanicima, većina će vas podržati. Vaš odnos prema manjinama nas neće poremetiti već ćemo kao i 2006. biti za nezavisnu plebiscitarnu Crnu Goru. Uradili ste dosta za demokratiju, ujedinili ste i poziciju i opoziciju, što nam daje dodatnu odgovornost da razmislimo da li treba da podržimo vladu kojoj ne vjerujemo i koja neće izdržati do kraja", kazao je Ibrahimović i pozvao sve na stvaranje uslova za nove izbore.

foto: Screenshot
15:07h

Raško Konjević (SDP) kazao je da čestita Krivokapiću jer će "za nekih sat ili sat i po bićete izabrani za predsjednika Vlade".

"To je građanski korektno bez obzira što o mnogim stvarima razmišljamo različito. Želim da vaša vlada postigne uspjeh jer bi to bio uspjeh za građane. Birani smo da bi građani imali korist od toga", rekao je Konjević koji u ime SDP-a iznosi završne riječi.

foto: Screenshot

Dodao je da je na dva zakona Krivokapić ukazao da će biti okosnica onogo na čemu se zasnivati neki mjerljivi rezultati.

"To su zakoni o porijeklu imovine i lustaciji i oni će od SDP-a imati podršku".

Govoreći o otvaranju dosijea, Konjević je rekao "otvorite ih".

"Pazite da se ne iznenadite. Nemojte da vam se desi da ostanete bez nekog bliskog saradnika".

Poručio je da treba "prvi zadatak da zovoljite pravdu građana Crne Gore".

"Neka vaš prvi zadatak bude da obezbijedite pravdu u slučaju krađe Svetozara Marovića: Za to ste direktno odgovorni pred parlamentom i građanima...", rekao je Konjević.

14:51h

Branko Radulović (Pokret za promjene) rekao je da će se još strastvenije boriti za njegov ideal iz 90-ih - prosperitetnu, multinacionalnu i multikonfesionalnu, srednje razvijenu Crnu Goru.

"Građani, u pitanju je naš biološki opstanak. Iz stanja neizvjesnosti u stanje blagostanja i slobode postoji samo jedan put - potpuni diskontinuitet, preispitivanje prošlosti, nadoknada i obeštećenje onih koji su ugnjetavani, krivična odgovornost onih koji se krali. Na tim osnovama su moguće radikalne reforme. Sve ostale je manje ili više bespuće", kazao je Radulović.

Dodao je da je dao sve od sebe prethodnih mjeseci da doprinese pravljenju jake vlade, pripremio draft programa nove vlade i prvi predložio da Krivokapić bude mandatar.

foto: Screenshot

Kaže da ga Krivokapić nije poslušao i nije napravio jaku vladu.

Radulović je zamjerio Krivokapiću što je rekao da lideri partija ne treba da budu u novoj vladi.

Radulović je kazao da nije bilo DF-a ne bi bilo litija pravih.

"Da nije bilo DF-a ne bi bilo ni vas gospodine Krivokapiću. Kad mi neko kaže bićemo bolji od DPS-a kao da me ošamari, ko to ne bi bio? Kad mi neko kaže da neće da krade, pa zar treba da kradeš kad si javni funkcioner?", pitao je Radulović dodajući da je ova vlada nejaka.

Najavio je da će Skupštini dostaviti niz dokumenata, "preko 500 konkretnih rješenja sa svim podacima, koji su tačni".

"Morate me poslušati da ovaj saziv traje četiri godine, da u kontinuitetu bude rekonstrukcija vlade boljih sa boljim", kazao je Radulović.

Izmjena: 15:05h
14:39h

Marko Kovačević (DF) poručio je predstavnicima partija manjinskih naroda da se ne bave toliko njima i pravoslavnim hrišćanima, jer DF nije nikoga napao, samo su se branili.

Kazao je da je Fatmir Đeka praktično pozvao na rušenje crkve na Rumiji.

Đeka je odgovorio da nije pozvao na rušenje crkve već samo da ne može da bude jedno vjersko obilježje na Rumiji, pa "ili da se makne ili da se doda još jedan vjerski objekat".

14:35h

Fatmir Đeka (Albanska koalicija Jednoglasno) rekao je da pozive ove vlasti nikada nijesu iskreno doživljavali, zato nijesu prihvatili da budu dio ove vlade.

"Ni ova niti jedna vlada ne smije ugroziti stepen dostignutih ljudskih prava. Ne možemo podržati premijera kojeg otvoreno podržava Srpska pravoslavna crkva", rekao je i dodao da bi njihov stav bio isti i da je u pitanju bilo ko drugi kojeg podržava bilo koja druga crkva.

Smatra i da sastav ove vlade nije dobar jer u njemu nema manjina.

"Pomno smo pratili cijeli proces i registrovali uvrede prema manjinama, posebno prema Albancima i mislimo da to nije na čast nikome, posebno ne onima koji će voditi novu vladu", rekao je Đeka.

foto: Screenshot

Istakao je da će mandatar imati saveznika u njegovoj koaliciji za unapređenje svih demokratskih procesa u Crnoj Gori, vladavini zakona i primjeni svih međunarodnih standarda.

Poručio je da će budno pratiti rad vlade na polju evroatlantskih procesa i poštovanju ljudskih i manjinskih prava.

Smatra da ova vlada neće imati dugi vijek trajanja i da će biti na meti kritika.

"Svi se nalazimo na ovom brodu, ali mislimo da nema dobru maršutu, mnogi članovi posade su nervozni dok je još više podvodnih stijena. Zato bi bilo bolje da ovaj brod ostane u luci, i da ne krene na putovanje", kazao je Đeka.

14:23h

Dragan Vukić (SNP) rekao je da poslije vladavine DPS-a i njegovih partnera "ni čarobni štapić ne pomaže".

"Ali pokušaćemo zajedno da ispravljamo jednu po jednu stvar, trebaće vremena i trebaće znanja".

Kazao je da treba raditi sve suprotno od prethodne vlasti.

foto: Screenshot

Poručio je da ovo neće biti vlada 12 ministara, predsjednika i potpredsjednika, jer je svaki građanin bitan.

"U ime SNP-a poručujem da ćemo podržati ovu vladu, i biti na visini zadataka da kritikujemo kada ne valja, a da pohvalimo kada to zaslužuje", rekao je Vukić.

14:19h

Bogdan Fatić (DPS) saopštio je da povodom dešavanja u Beranama i prebijanjem o kojem je govorio Vučurović, "neko želi da neke događaje predstavi na onaj način da dobiju drugačiju konotaciju".

foto: Screenshot

"Iz Uprave policije je saopšteno da ovaj nemili događaj nema političku konotaciju, već se radi o sukobu u vezi sa blokadama vezanim za šumarstvo", naveo je Fatić.

Bonus video: