Tanki predlozi za kratke rezove

Smjena vlasti treba da dovede do vladavine prava i jačanja institucija

37000 pregleda 164 reakcija 19 komentar(a)
DF podnio prijave protiv tužilaca: Stanković i Katnić, Foto: Boris Pejović
DF podnio prijave protiv tužilaca: Stanković i Katnić, Foto: Boris Pejović

Funkcioneri Demokratskog fronta i poslanici Nebojša Medojević i Slaven Radunović smatraju da imaju dovoljno dokaza na osnovu kojih bi nova vlast trebalo da napravi radikalne rezove prema zvaničnicima bivše vlasti, među kojima i prema glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, dok drugi sagovornici “Vijesti” objašnjavaju da su to populistički predlozi koji su pravno neodrživi.

Medojević je prije dva dana, tokom rasprave o programu mandatara Zdravka Krivokapića u Skupštini, ponovo insistirao na zabrani Demokratske partije socijalista, tvrdeći da je ona u dosluhu sa mafijom i da je prljavim novcem kupovala glasove na izborima. Radunović je u istoj raspravi zamjerio Krivokapiću što kadar DF-a nije predložen za ministra, navodeći da bi njihov funkcioner automatski podnio krivičnu prijavu protiv GST.

Radunović je juče objasnio “Vijestima” da “ne sumnja u stručnost i volju novog ministra, već samo u kapacitet jer dolazi iz nevladinog sektora”. “Čovjek koji nema iza sebe nikog da može sam u tom grotlu kriminala, jer veliki dio menadžmenta koji je (Veselin) Veljović (direktor Uprave policije) oko sebe okupio su po svim mjerilima kriminalci, a ne policajci, ne znam da može na kraj da izađe sa njima”, kazao je Radunović “Vijestima”.

Mandatar je za ministra predložio Sergeja Sekulovića, advokata i civilnog aktivistu.

Objašnjavajući na osnovu čega ministar može da podnese krivičnu prijavu protiv GST-a, on je objasnio da policija prikuplja dokaze i podnosi krivične prijave.

“Protiv Katnića postoji više prijava... kao što je slučaj za državni udar, gdje je pred čitavom crnogorskom javnosti viđeno da falsifikuje identitet čovjeka da se ne bi otkrilo da je prevrant. Nakon toga treba naći samo jednog poštenog tužioca koji će podići optužnicu na osnovu te krivične prijave. Ja ih poznajem najmanje pet. Onda nakon toga sud traži od Skupštine da se skine imunitet, da se uhapsi bilo ko”, rekao je Radunović.

Političke optužbe protiv Katnića

Prema Zakoniku o krivičnom postupku, policija postupa po nalozima državnih tužilaca, dostavlja im informacije na osnovu kojih oni procjenjuju da li ima osnova za krivično gonjenje kada su u pitanju krivična djela zloupotrebe službenog položaja.

Ministar unutrašnjih poslova do sada nikada nije podnio krivičnu prijavu koju bi policija procesuirala, ta mogućnost nije propisana zakonom, ali mu propisi i ne brane da to učini kao građanin.

U javno dostupnim podacima vidi se da je protiv Katnića prijave podnio nosilac liste grupe birača „Građanska akcija” Božidar Vujičić zbog sumnje na zloupotrebu službene dužnosti i falsifikovanje detaljnih urbanističkih planova. Odbrana predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića podnijela je više prijava protiv Katnića, a u junu 2019. i prijavu zbog “nezakonitog sporazuma o priznanju krivice” sa bivšim direktorom Atlas banke Đorđem Đurđićem, odnosno “postojanja osnovane sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja”.

Funkcioneri DF-a više puta su optuživali GST-a da radi u korist sada odlazeće vlasti, ali sem političkih izjava nijesu javnosti predstavili dokaze o tome. Slučaj poznat kao “državni udar” još nije pravosnažno okončan i trenutno je pred Apelacionim sudom, a DF je u oktobru ove godine podnio krivične prijave protiv glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, v. d. vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i Sudskog vijeća Višeg suda zbog, kako navode, lažnih iskaza tokom suđenja za državni udar.

”Političko krilo mafije”

Nebojša Medojević juče je rekao “Vijestima” da će predati inicijativu za pokretanje postupka zabrane rada DPS-a, podsjetivši da je već dostavljao 2013. ministru unutrašnjih poslova, zaštitniku ljudskih prava i ministru za ljudska i manjinska prava.

“Ja ću ovu inicijativu dopuniti i ponovo poslati našoj Vladi”, kazao je Medojević. U obrazloženju inicijative iz 2013. godine piše da DPS duže vremena osmišljava i sprovodi političke aktivnosti koje za posljedicu imaju masovno kršenje ljudskih prava i sloboda garantovanih Ustavom. Kršenja Ustava, kako piše, odnose se na diskriminaciju, jednakosti, prava na tajnosti podataka o ličnosti, biračko pravo i pravo na rad.

“Postoji osnovana sumnja da DPS u kontinuitetu, preko svojih ovlašćenih predstavnika, a na osnovu ranije usvojenih partijskih dokumenata, odluka i instrukcija, masovno diskriminiše veliki broj građana Crne Gore zbog njihovog političkog opredjeljenja. Diskriminacija se ogleda u zloupotrebi državnih organa, organa uprave i lokalne samouprave, javnih preduzeća i preduzeća u većinskom vlasništvu države, u cilju sprečavanja građana za koje DPS sumnja ili zna da ne glasaju za tu partiju u ostvarivanju njihovih prava i uživanju sloboda zagarantovanih Ustavom”, piše u inicijativi.

Na pitanje da li je demokratski zabraniti djelovanje jedne partije, Medojević je kazao da DPS nije demokratska partija, već političko krilo mafije.

Smjena vlasti treba da vodi vladavini prava

Politički analitičar Predrag Zenović kaže da je najava Medojevića populistička i pravno neodrživa. Objasnio je za “Vijesti” da je prema Zakonu o političkim partijama zabranjeno djelovanje partije čiji su ciljevi usmjereni na: nasilno mijenjanje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti, kršenje Ustavom zajamčenih ljudskih prava i sloboda, izazivanje i podsticanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje ili netrpeljivosti i ta zabrana je u nadležnosti Ustavnog suda.

“Vjerujem da umjesto populističkih i pravno neodrživih predloga koji bi se u postupku pred Ustavnim sudom teško dokazivali, koji nisu u skladu sa evropskom pravnom i demokratskom praksom, političku volju treba usmjeriti na oslobađanje zarobljenih institucija čija je nadležnost čuvanje pravnog poretka i koje treba da budu kadre da na osnovu individualne odgovornosti procesuiraju pojedince koji su u proteklim decenijama zloupotrijebili ovlašćenja i politički legitimitet, stekli nezakonitu korist, svjesno i iz privatnog interesa doveli u pitanje ekonomsku održivost sistema ove države ili kršili ljudska, građanska i politička prava”, rekao je Zenović.

On je dodao da smjena vlasti treba da dovede do vladavine prava, jačanja institucija i političkog pluralizma.

“Ne do buke deklarativnog političkog revanšizma koji, na kraju, omogući i onim pojedincima iz bivše vlasti koji bi moralo da odgovaraju da se “provuku” u toj buci kao žrtve”, istakao je Zenović.

U zemljama zapadne demokratije zabrana političkih partija nije standard. Vlasti posežu za tim ako se promovišu fašističke ideje.

Rakočević: Nije demokratski iskaz zabranjivati partiju koja je predvodila državu u NATO i EU

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević za “Vijesti” je rekao da inicijativa Medojevića nije demokratski iskorak. “Ne mislim da je bilo čija inicijativa za zabranu rada bilo koje političke partije demokratski iskaz. DPS je partija koja je predvodila crnogorsku nezavisnost, evropski put naše države i učlanjenje Crne Gore u NATO savez. DPS je imao i brojna druga dostignuća, ali, kao i svaka druga partija, imala je i propuste. Samo građani mogu da sude na izborima o tome da li jedna partija treba biti u vlasti ili opoziciji, a ne politička konkurencija i to idejom da, zbog ideoloških i programskih razlika, predlaže gašenje političke partije. Ne mislim ni da je to demokratski iskaz, niti da doprinosi smirivanju strasti na relaciji vlast-opozicija, za šta se deklarativno, vrlo često, zalaže nova većina”, rekao je Rakočević.

Rakočević
Rakočevićfoto: Boris Pejović

Polanik DPS-a Andrija Nikolić je tokom izlaganja juče u Skupštini povodom prozivki o mogućem hapšenju i progonu DPS kadrova, istakao da ministar unutrašnjih poslova, potpredsjednik vlade ili premijer ne mogu da hapse ili tuže već da to moraju raditi nezavisne institucije.

“Dužni smo zbog crnogorske javnosti svima onima koji su upozoravali na to da će biti hapšenja, progona, a dolaze iz redova političke elite koja će kadrovski popuniti vladu na mjesto potredsjednika, da ih podučimo jednoj elementarnoj stavci koji podrazumijeva svaki ustav - ne može predsjednik vlade ili ministar da hapsi ili tuži ili presuđuje. Za to u Crnoj Gori postoje organi zaduženi za procese koje treba voditi počevši od istrage, pa do konačne presude. Očigledno će prije nego što to provjerimo ova vlada sama o sebi reći da je nedovoljno kompetentna, iako je suštinski nazvana kao ekspertska vlada”, kazao je Nikolić.

Bonus video: