Veliki dan za demokratiju

Premijer Zdravko Krivokapić i njegov kabinet izabrani glasovima poslanika tri vladajuće koalicije

40796 pregleda 2678 reakcija 78 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Crna Gora više nije jedina zemlja u regionu koja nije mijenjala vlast, pa je nakon izbora Alekse Bečića (Demokrate) za predsjednika parlamenta juče dobila i Vladu u kojoj nema DPS-a i njegovih političkih saveznika.

Novi premijer Zdravko Krivokapić i njegov kabinet izabrani su sa 41 glasom poslanika tri vladajuće koalicije - Za budućnost Crne Gore, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

Od ukupno 70 prisutnih poslanika, protiv je glasalo 28 iz DPS-a, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata Crne Gore, Socijaldemokratske partije, dok jedan poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu bio uzdržan. Preostalih 11 poslanika vladajuće partije nije bilo u sali, među kojima i sada već bivši premijer Duško Marković (DPS) i nekoliko njegovih ministara.

Nova vlada preuzima dužnost objavom odluke Skupštine u “Službenom listu”, a prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” i najavi vicepremijera Dritana Abazovića (GP URA) ona će već od ponedjeljka početi sa radom.

Nova Uredba o organizaciji državne uprave već je pripremljena i biće usvojena na prvoj sjednici, rekao je sagovornik. To je neophodno jer je promijenjen koncept Vlade, odnosno smanjen je broj ministarstva i njihovih direktorata. Krivokapićev kabinet ima ukupno 14 mjesta, uključujući i njegovo. Od toga jedno je potpredsjedničko, na kome je Abazović koji je i jedni političar u Vladi.

Na čelu 12 ministarstava su: Sergej Sekulović (MUP), Olivera Injac (Ministarstvo odbrane),Vladimir Leposavić (Ministarstvo pravde i manjinskih prava), Đorđe Radulović (Ministarstvo vanjskih poslova), Milojko Spajić (Ministarstvo finansija i socijalnog staranja), Vesna Bratić (Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta), Jelena Borovinić Bojović (Ministarstvo zdravlja), Jakov Milatović (Ministarstvo ekonomskog razvoja), Mladen Bojanić (Ministarstvo kapitalnih investicija),Tamara Srzentić (Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija), Ratko Mitrović (Ministarstvo ekologije, urbanizma i prostornog planiranja) i Aleksandar Stijović (Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede).

Krivokapić je juče pozvao na zajedništvo i zaustavljanje podjela, navodeći da svi treba da grade bolju budućnost, zasnovanu na talentima i znanju.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Savo Prelević

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk rekao je “Vijestima” da je izbor ove vlade veliki dan za demokratiju.

“Smjenjlivost vlasti je postala činjenica, iskustvo našeg društva i države. Ova vlada je izabrana u možda nikad težem trenutku, ekonomske, socijalne i zdravstvene krize. Ova vlada ima obavezu da donosi kratkoročne mjere koje će rješavati akutne probleme, ali i da ponudi dugoročniju viziju razvoja,” rekao je Muk.

Glasanju o izboru Vlade prethodila je trodnevna rasprava o ekspozeu mandatara, koja je uglavnom bila svedena na kritike opozicije što u njoj nema manjina i jasne vizije razvoja države. Predstavnici vlasti nijesu bili blagonakloni prema mandataru, a dio njih mu je zamjerio što u njegovoj najavi nema “kratkih rezova” predstavnika bivše vlasti.

Neposredno prije izjašnjavanja, poslanica DPS-a Jovanka Laličić je mandataru održala lekciju iz etike, pitajući njega i Abazovića da li će glasati za sebe “jer se dovodi u pitanje zakon”.

Odgovorio joj je Raško Konjević (SDP) koji je rekao da je i on glasao za sebe dok je bio u vladi, kao i pola poslanika DPS-a.

“Dajte da se ovo završi”, kazao je Konjević.

On i kolege iz SDP-a nijesu podržali Vladu, kojoj su uglavnom zamjerili da ne ide zacrtanim državnim kursom.

Stevo Muk: Imaće našu podršku u obračunu sa negativnim nasljeđem odlazećeg režima

“Svaka vlada pa i ova je samo sredstvo za ostvarenje određenih politika, a ne cilj za sebe. Ciljevi ove vlade moraju biti efikasna javna uprava, nezavisno pravosuđe i profesionalni sektor bezbjednosti i odbrane, odlučna borba protiv korupcije i fer uslovi za naredne izbore. U tom smislu ova vlada treba podršku i parlamentarne većine i javnosti koja je podržala političke promjene. Ova vlada će biti pod nadzorom nikad snažnije opozicije, velikog dijela parlamentarne većine i civilnog društva. Od parlamentarnih izbora do izbora vlade je prošlo previše vremena, i sada je važno da ovi ljudi koji su dobili jedinstvenu šansu, već od sjutra svakog dana dokazuju da su je zaslužili. Imaće našu podršku u obračunu sa negativnim nasljeđem odlazećeg režima, kao što ćemo joj biti ”ljuti neprijatelji” kad god pokažu simptome ”bolesti ” prethodne vlasti,” rekao je Stevo Muk, komentarišući izbor Krivokapićevog kabineta.

Muk
Mukfoto: Savo Prelević

Premijer obećao transparentnost: Svaki potrošeni cent da bude vidljiv

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da njegova Vlada ima obavezu da ne razočara građane i da ništa nije obećavao jer nije siguran da su podaci kojima raspolaže tačni. Najavio je odgovoran rad članova kabineta, bez nepotizma i korupcije.

“Rezultati rada su jedino mjerilo Vlade, makar joj proricali i 200 dana. Nema toga koji može napraviti rezultat za 200 dana...,” rekao je on.

Najavio je nacrt budžeta biti do 20. decembra, kazao je da su već pripremljene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Obećao je da će “za godinu dana napraviti kartu procesa svih potreba državne uprave”. ”Nikoga nijesmo htjeli da diskriminišemo, izvinjavam se svim manjinama ako su tako doživjeli. U mom kabinetu je predviđeno mjesto savjetnika za manjine. Moja Crna Gora je Crna Gora svih nas i pobijedićemo jedino zajednički... Čitav sistem je partijski i ne može to preko noći da se riješi,” kazao je on.

Krivokapić je obaćao transparentan rad svakog javnog funkcionera i “svaki cent koji se troši da bude vidljiv. Mi želimo nultu korupciju, to možemo svi zajedno“.

Komentarišući protjerivanje ambasadora Srbije Vladimira Božovića, kazao je da žali što se to desilo. “Radićemo sve po procedurama. Znam da nam ne trebaju problemi, ako znamo ko smo i imamo integritet, čega se plašio. Neće Crna Gora postati druga srpska država. Crna Gora je nezavisna i takva će ostati”, rekao je Krivokapić.

Očekujem profesionalizaciju nezavisnih institucija, ali epidemija i ekonomija su prve na listi

“Od Vlade se najprije očekuje da preuzme odgovornost za upravljanje epidemiološkom situacijom, za rješavanje ekonomskih pitanja i stabilizaciju javnih finansija kako bi sve ostale nagomilane probleme mogla rješavati. Da bi se aktivno otpočeo rad u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, nastavio pregovarački proces sa Evropskom unijom, i rješavala brojna sistemska pitanja, preduslov je da vlada stavi epidemiološku situaciju pod kontrolu i omogući koliku-toliku stabilnost državne kase,” rekla je izvršna direktorica CRNVO Ana Novaković Đurović za “Vijesti”.

Ana Novaković Đurović
Ana Novaković Đurović foto: Boris Pejović

Ona je dodala da je nova Vlada na samom početku i može dobiti samo podršku i priliku da pokaže da li je i koliko u mogućnosti da državu povede u nekom boljem pravcu. “Povjerenje se stiče konkretnim rezultatima, ne apstraktnim, već promjenom nabolje koju građani/ke očekuju da osjete u povećanju kvaliteta standarda i života,” dodala je.

Direktorica CRNVO očekuje “oslobađanje zarobljenih institucija, koje su u prethodnim godinama zbog političkog uticaja kočile razvojne procese”.

“Dakle, kada kažem oslobađanje, ne mislim na oslobađanje od uticaja DPS-a i stavljanje pod uticaj nove vladajuće većine. Mislim upravo na profesionalizaciju tih institucija (Agencija za sprečavanje korupcije, Državna izborna komisija, Radio televizija Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, Agencija za zaštitu ličnih podataka, i pristup informaicjama, Agencija za elektronske medije). Odluka i spremnost nove vlade i vladajuće većine da profesionalizuju institucije i omoguće njihovo nezavisno djelovanje, isključivo po pravu i propisima, biće ključni pokazatelj da li je ovo društvo dobilo promjenu ili nastavak lošeg vladanja”, rekla je ona.

Bonus video: