Garčević: Napad na ambasadorku SAD na Javnom servisu neprihvatljiv

Novinarka Tamara Nikčević objavila je na RTCG sinoć da je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Džudi Rajzing Rajnke na privatnoj večeri projektovala da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta

20816 pregleda 150 reakcija 68 komentar(a)
Garčević, Foto: Savo Prelević
Garčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2020. 08:32h

Profesor na Bostonskom univerzitetu i bivši ambasador Crne Gore, Vesko Garčević rekao je da je napad na ambasadorku SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke ili bilo kog ambasadora strane države na Javnom servisu - neprihvatljiv.

Novinarka Tamara Nikčević objavila je na RTCG sinoć da je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Džudi Rajzing Rajnke na privatnoj večeri projektovala da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta.

"Napad na ambasadorku SAD u CG (ili bilo kog amb. strane države) na javnom servisu je neprihvatljiv. Kao sto jedan ambasador ne smije da se miješa u unutrašnje stvari domaćina (imali smo taj slučaj nedavno), tako ni novinari ne smiju da ugrožavaju integritet diplomata garantovan Bečkom konvencijom", napisao je Garčević na Tviteru.

Politički analitičar, Ljubomir Filipović napisao je na Fejsbuku da je siguran da ambasadorka SAD, Džudi Rajzing Rajnke takve stvari nije mogla izgovoriti o Crnoj Gori.

"Kako sam rekao više puta i tokom emisije, zato što sam imao zadovoljstvo da nekoliko puta razmjenim mišljenja sa ambasadorkom Rajnke - siguran sam da ona nije mogla izgovoriti onakve stvari o CG. Drugo, u jednom dijelu javnosti se primio narativ o tome da je CG ostavljena na cjedilu, da smo kao i 1918. zaboravljeni i predati Srbiji od strane zapadnih saveznika. Osim što je ovo glupost, opasno je jer takav narativ tjera jedan dio političkog spektra u izolacionistički nacionalizam", napisao je Filipović na Fejsbuku.

Članica Savjeta RTCG Bojana Jokić kazala je sinoć da se ograđuje od "ozbiljnih optužbi" novinarke Nikčević, dok je - takođe član Savjeta RTCG - Milan Radović napisao da je bio protiv da novinari, kako je naveo, "tkz. autorskih emsija", Tamara Nikčević i Darko Šuković dobiju prostor na RTCG zbog načina njihovog rada.

Bonus video: