Stanić: Posao diplomatije da štiti dostojanstvo države

Portparol SDP-a Mirko Stanić kazao je da bi Radulović trebalo da zna da proglašavanje Vladimira Božovića personom non grata nije nikakav ishitren, već zakasnio čin, imajući u vidu da se bivši ambasador, umjesto diplomatskim, više bavio političkim stvarima i miješanjem u unutrašnja pitanja Crne Gore

3547 pregleda 10 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović treba da nauči da je posao diplomatije, između ostalog, i da kroz konkretna djela štiti dostojanstvo države, poručili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Radulović je ranije rekao da uskraćivanje gostoprimstva ambasadorima zasigurno nije mjera dobrosusjedskih odnosa, već ishitren čin, i da će nova Vlada odnose sa Srbijom graditi na principu uzajamnog uvažavanja.

Portparol SDP-a Mirko Stanić kazao je da bi Radulović trebalo da zna da proglašavanje Vladimira Božovića personom non grata nije nikakav ishitren, već zakasnio čin, imajući u vidu da se bivši ambasador, umjesto diplomatskim, više bavio političkim stvarima i miješanjem u unutrašnja pitanja Crne Gore.

"Nijedna država koja elementarno drži do državnog i nacionalnog dostojanstva ne toleriše takvo ponašanje, pa bi bilo dobro da novi ministar nauči da je posao diplomatije između ostalog i da, kroz konkretne djela, štiti dostojanstvo države“, naveo je Stanić.

Prema njegovim riječima, sve drugo je inferiorna politika.

"A imajući u vidu strukturu nove vlasti, ne bi nas začudilo da se sa novouspostavljenih državnih adresa neko izvini vlastima u Srbiji i Božoviću što je ovako reagovano na tvrdnje o tome da treba slaviti nestanak Crne Gore“, dodao je Stanić.

On je rekao da u SDP-u vjeruju da će novi ministar, nakon proteka nekog vremena, primjerenije reagovati.

"Jer ipak treba imati razumijevanja za njegovo stanje, budući da je deset godina bio prinuđen da obavlja važne poslove u "nedemokratskoj Vladi", po sopstvenom priznanju“, kazao je Stanić.

Kako je naveo, u SDP-u se nadaju da nova “oslobodilačka atmosfera” neće dovesti do trajnog gubljenja osjećaja za državne interese Crne Gore, na način da se ne vidi da vrijeđanje države mora sa sobom da povlači jasne konsekvence, kao što je bilo u slučaju Božovića.

"Jedino je dobro što ministar i nadležni mu potpredsjednik misle potpuno suprotno na istu temu, što ne čudi imajući u vidu ekspertske kapacitete Vlade“, zaključuje se u reagovanju Stanića.

Povezani članci

09. Decembar 2020.

Radulović: Božoviću bespovratno ukinut agreman

Bonus video: