RP o Božoviću i izjavi Radulovića: Pogrešno tumačenje da je istekao agreman

Ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore, Đorđe Radulović kazao je jutros u Bojama jutra na TV Vijesti da u ovom trenutku nije moguće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, shodno konvenciji.

3688 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ranička partija
Ilustracija, Foto: Ranička partija

Radnička partija saopštila je danas da je pogrešno tumačenje da je istekao agreman Vladimira Božovića.

Ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore, Đorđe Radulović kazao je jutros u Bojama jutra na TV Vijesti da u ovom trenutku nije moguće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, shodno konvenciji.

"Prvo i osnovno pitanje svih pitanja u odnosu na koje treba dati odgovor je legitimitet tehničke vlade Duška Markovića da proglasi ambasadora Božovića personom non grata. Dakle, tehnička i na izborima poražena Vlada nema ovlašćenja za donošenje ovako važnih odluka, jer za njih nema legitimitet. Pogrešno je tumačenje da je agreman ambasadora Božovića istekao, iz prostog razloga što Bečka konvencija ne poznaje kategoriju isteka agremana ni u situaciji proglašenja ambasadora personom non grata, ni u bilo kojoj drugoj situaciji. Ministar je, nadamo se nenamjerno, okružen DPS kadrovima u MVP-u Crne Gore zamijenio rok od 72 sata koji je dat u noti ambasadoru da napusti zemlju", piše u saopštenju Radničke partije.

Ova partija je saopštila da se ovdje ne radi o pravnom, već o isključivo političkom pitanju zbog kojeg traže poništenje i stavljanje van snage odluke Darmanovićevog ministarstva, kao što traže pravdu i pravo za sve radnike Crne Gore "koje su poslednja i sve DPS Vlade u zadnjih 30 godina učinili građanima bez dostojanstva i bez pravde."

"I zato je ova odluka simbolično nama veoma važna da bude potpuni prekid i diskontinuitet sa DPS vladama. Naročito nam je važna zbog onoga o čemu u prvim reakcijama govore premijer Krivokapić i ministar Radulović u smislu uspostavljanja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa sa Republikom Srbijom, koji se svakako ne grade podržavanjem nakaradnih odluka o protjerivanju ambasadora. Neprimjereno je da se ambassador jedne države miješa u unutrašnje stvari zemlje domaćina. Ali, šta ako upravo ta zemlja, na račun amabsadorove iznosi niz optužbi zbog kojih se stiče utisak da Crnu Goru nije okupirala Austrougarska nego navodno Srbija. Od ambasadora Srbije je logično očekivati da reaguje. Radnička partija vidi Srbiju i Crnu Goru kao najbliže države koje treba ekonomskom saradnjom da osnaže položaj građana, a ne i nipošto DPS politikom svadja i podjela doprinesu daljem narušavanju njihovih prava", saopštila je Radnička partija.

Povezani članci

10. Decembar 2020.

Radulović najavio: MVP će povući više ambasadora

Bonus video: