Bez mjerljivih rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije nema evropske perspektive

SAD će, shodno iskazanim potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova, pružati konkretnu podršku, kako na strateškom, tako i na operativnom planu“, naglasila je američka ambasadorka

5888 pregleda 5 komentar(a)
Sekulović i Rajzing Rajnke, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sekulović i Rajzing Rajnke, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Tradicionalno prijateljski i partnerski odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država u narednom periodu biće osnaženi, u cilju davanja efikasnog odgovora u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i ambasadorke SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Sastanak je, kako je saopšteno iz ministarstva, bio prilika da se sagovornici osvrnu na dosadašnje rezutate u realizaciji zajedničkih projekata MUP-a i američke ambasade, i da razmijene mišljenja u odnosu na buduće planove i inicijative.

Rajzing Rajnke je, navodi se u saopštenju, pohvalila napore MUP-a i Uprave policije u oblastima borbe protiv trgovine ljudima i nasilnog esktremizma, te iskazala očekivanje da će u budućem periodu akcenat biti na odlučnijoj borbi protiv svih oblika kriminala i jačanju organizacionih struktura bezbjednosnih službi. „SAD će, shodno iskazanim potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova, pružati konkretnu podršku, kako na strateškom, tako i na operativnom planu“, naglasila je ona, kako je saopšteno iz MUP-a.

Sekulović se, dodaju, saglasio sa ambasadorkom da bez mjerljivih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije nema zatvaranja poglavlja 23 i 24 i evropske perspektive. Takođe je naglasio da će resor na čijem je čelu tome dati maksimalan doprinos.

Ministar je kazao da će, pored navedenog, prioriteti u radu MUP-a biti veća transparentnost u odnosu na civilni sektor, poštovanje ljudskih prava, kao i jačanje nadzora nad radom policije a za šta je preduslov donošenje novog Zakona o unutrašnjim poslovima. „Cilj mi je da se, novim zakonskim rješenjem, za koje očekujem da će se u roku od tri mjeseca naći pred crnogorskim Parlamentom, omogući reintegracija Uprave policije u Ministarstvo unutrašnjih poslova. Neophodno je uspostaviti jake mehanizme kontrole kada su u pitanju ključna kadrovska rješenja u Upravi policije, uz očuvanje profesionalnog djelovanja policijskih službenika“, naglasio je Sekulović.

Takođe je kazao je da su reforme nužne, kako bi se povećalo povjerenje građana u institucije.

Na sastanku je, kako je saopšteno, zaključeno da je za postizanje boljih rezultata u odnosu na aktuelne bezbjednosne izazove neophodno uspostaviti ravnotežu i koordinaciju bezbjednosnih struktura, te iskazana obostrana spremnost za produbljivanje postojeće saradnje i uspostavljanje novih modaliteta.

"SAD već dugo podržavaju izgradnju kapaciteta crnogorske policije i drugih institucija važnih za vladavinu prava u Crnoj Gori. Na današnjem sastanku sa novim ministrom unutrašnjih poslova Sekulovićem razgovarala sam o našoj snažnoj saradnji", objavila je Rajzing Rajnke na Tviteru.

Bonus video: