Radulović: Na raspolaganju Albaniji za pružanje ekspertize i primjera dobre prakse u pogledu EU pregovaračkog procesa

"Ministar Radulović je istakao da manjinski narodi u Crnoj Gori daju neprocjenjiv doprinos multietničkom skladu i vrijednostima koje baštinimo, te da predstavljaju sastavni i nedjeljivi dio naše zajednice"

5698 pregleda 0 komentar(a)
Kurtezi i Radulović, Foto: Mfa.gov.me
Kurtezi i Radulović, Foto: Mfa.gov.me

Odnose Crne Gore i Albanije karakteriše sadržajnost i intenzivnost, te posvećenost zajedničkim ciljevima usmjerenim na dobrosusjedsku saradnju i evropsku perspektivu, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa ambasadorom Republike Albanije Ridijem Kurtezijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslvoa, Radulović je kazao da su dobri bilateralni odnosi zasnovani na prinicipima prijateljstva i saradnje, dodatno osnaženi partnerstvom u NATO alijansi.

"On je naglasio da zajednička evropska perspektiva predstavlja dodatnu vrijednost u bilateralnim odnosima, te u tom duhu istakao da Crna Gora stoji na raspolaganju Albaniji za pružanje ekspertize i primjera dobre prakse u pogledu EU pregovaračkog procesa".

Šef crnogorske diplomatije, kako je saopšteno, pozdravio je jednogodišnje predsjedavanje Albanije OEBS-om te izrazio uvjerenje da će Albanija, i pored svih izazova uzrokovanih globalnom pandemijom, uspješno zaključiti predsjedavanje ovom značajnom organizacijom.

"Ministar Radulović je istakao da manjinski narodi u Crnoj Gori daju neprocjenjiv doprinos multietničkom skladu i vrijednostima koje baštinimo, te da predstavljaju sastavni i nedjeljivi dio naše zajednice".

Kurtezi je, kako se navodi u saopštenju, podsjetio na visok stepen političkog međudržavnog dijaloga, koji je dodatno potvrđen održavanjem zajedničke sjednice dvije vlade tokom 2018. godine, kao prve aktivnosti ovakvog tipa.

"Ambasador je naglasio da očekuje da se međudržavni dijalog nastavi u istom intenzitetu, posebno u pogledu razvoja infrastrukturnih projekata. Sagovornici su se saglasili da bilateralne odnose treba dodatno snažiti kroz dinamiziranje ekonomske saradnje, kako priliči dobrim susjedima i bliskim saveznicima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: