Vlada formira Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, Abazović: Neće biti nedodirljivih

Dritan Abazović najavio da će inicirati formiranje tijela za borbu protiv korupcije na visokom nivou, očekuje pozitivan odgovor Vlade već u četvrtak

75771 pregleda 2622 reakcija 107 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić
Ažurirano: 14.12.2020. 10:48h

Vlada će uskoro formirati Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

To je, saznaju “Vijesti”, predlog kabineta potpredsjednika Vlade za bezbjednost i borbu protiv korupcije.

Nacionalni savjet, kako nam je saopšteno, biće savjetovno tijelo, ali i kontrolni mehanizam za borbu protiv korupcije na visokom nivou, a u njegovim redovima trebalo bi da budu predstavnici civilnog sektora koji se godinama bore protiv ove društvene anomalije, ekonomski i pravni stručnjaci...

Nacionalni savjet će, ističu izvori “Vijesti”, češljati sve poslove koji su u prethodnom periodu naštetili državnom budžetu. Takođe, biće kontrolni i savjetodavni mehanizam u aktuelnoj državnoj administraciji.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović potvrdio je za “Vijesti” da će inicirati formiranje Nacionalnog savjeta. On je rekao da očekuje da će se Vlada već u četvrtak pozitivno odrediti prema toj inicijativi, kako bi u najskorije vrijeme otpočela procedura formiranja.

“Nacionalni savjet trebalo bi da se bavi najsloženijim i najizazovnijim slučajevima u kojima postoji indicija da je bilo koruptivnih radnji. Savjet treba da se vodi samo jednim motom: više nema nedodirljivih”, kazao je Abazović za “Vijesti”.

Poručuje da građani imaju pravo i da su zaslužili da znaju istinu o pojedinim slučajevima koji se povezuju sa korupcijom na visokom nivou u posljednjih 30 godina.

“Neophodno je da imamo tijelo koje će da se pozabavi bahaćenjem i javašlukom kroz tri decenije i štetom koja je nastala po državu i građane. Nacionalni savjet treba da pošalje snažnu poruku da krčmljenje držvne imovine neće proći nekažnjeno”, poručuje Abazović.

On je kazao da očekuje da će Vlada stati iza inicijative, ali i da će Nacionalni savjet sarađivati i sa drugim granama vlasti.

“Nije namjera da se Nacionalni savjet miješa u rad policije, tužilaštva i sudstva, već da zajednički dođemo do rezultata koji su za našu zemlju u svakom smislu ključni. Posebno su ključni za put Crne Gore u Evropsku uniju i zatvaranje poglavlja 23 i 24”.

Abazović ističe da za formiranje Nacionalnog savjeta postoji i međunarodna podrška.

“Očekujem da će premijer Zdravko Krivokapić već u srijedu u Briselu najaviti formiranje Nacionalnog savjeta i da ćemo nakon toga ući u proceduru kad su u pitanju budući članovi tog tijela”.

Bonus video: