Radulović: Saradnju sa Kinom unaprijediti kroz dinamičniju ekonomsku i kulturnu diplomatiju

Šef crnogorske diplomatije je istakao da su prijateljski odnosi dvije države potvrđeni tokom prvog talasa pandemije

4301 pregleda 6 komentar(a)
Liu Đin i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Liu Đin i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ambasadorom Kine u Crnoj Gori Liu Đinom, i tom prilikom poručio da Crna Gora izuzetno cijeni napore i pomoć kineske vlade tokom osjetljivog i izazovnog perioda, nastalog usljed pandemije koronavirusa. On je istakao da su prijateljski odnosi dvije države potvrđeni tokom prvog talasa pandemije, prilikom repatrijacije njihovih državljana.

Šef crnogorske diplomatije je, kako je saopšteno iz ministarstva, naglasio da dvije države ostvaruju sadržajnu i svestranu saradnju, koja se može dodatno unaprijediti kroz dalje dinamiziranje ekonomske i kulturne diplomatije. U tom pogledu, naglasio da je kineska inicijativa za unaprjeđenje saradnje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (Mehanizam 17+1) veoma značajna za intenziviranje daljih aktivnosti na ekonomskom planu. To je, kako je istakao, odlična platforma za realizaciju projekata i investicija, kao i za aktivniji nastup Crne Gore na kineskom tržištu.

Podsjetio je takođe da je Crna Gora aktivni učesnik Mehanizma 17+1, te izrazio uvjerenje da će se aktivnosti u okviru ovog mehanizma intenzivirati tokom sljedeće godine, u skladu sa prilikama koje nameće trenutna pandemija. Dodatno, Radulović je naglasio značaj kulturne diplomatije, kroz unaprjeđenje kulturnog dijaloga.

Ambasador Đin je, kako je saopšteno iz ministarstva, zahvalio na prijemu i poželio Raduloviću uspjeh na novoj funkciji. On je istakao da odnose dvije države odlikuje visok stepen političkog povjerenja i međusobnog uvažavanja, ocijenivši da navedeno predstavlja preduslov za dobre i prijateljske bilateralne odnose.

Đin se, kako navode iz ministarstva, saglasio sa ministrovim stavom da bilateralnu saradnju treba dodatno snažiti kroz razvijanje veza na ekonomskom nivou, te u tom smislu istakao značaj adekvatnog poslovnog i političkog ambijenta za privlačenje stranih investitora. Pored ekonomske i kulturne diplomatije, ambasador je izrazio uvjerenje da dvije države imaju veliki potencijal i za razvoj saradnje u turizmu, kao i u oblasti poljoprivrede i izvoza poljoprivrednih proizvoda u Kinu.

Sagovornici su takođe naglasili značaj dobre saradnje na multilateralnom nivou, posebno u kontekstu opredjeljivanja podrški kandidaturama za članstvo u tijelima UN-a, te dogovorili nastavak intenzivne i otvorene komunikacije u periodu koji slijedi, zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: