Milačić: Ukidanje sankcija Rusiji u najboljem državnom interesu

"Kulturna i ekonomska saradnja sa Rusijom i dobri odnosi sa bratskim ruskim narodom ne znače da ćemo biti protiv bilo koga, pogotovo ne protiv zemalja Evropske unije", kazao je predsjednik Prave

4699 pregleda 380 reakcija 38 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je Vladu da ukine sankcije Rusiji, reagujući na izjavu šefa crnogorske diplomatije Đorđa Radulovića, koji je u intervjuu "Vijestima" kazao da će sankcije prema Moskvi ostati na snazi.

"Zajedno sa DPS-om, u istoriju su otišla, nadamo se zauvijek, vremena kada se vladalo traženjem neprijatelja. Iako nismo zadovoljni pristupom koji ministar inostranih poslova pokazuje u odnosu na sankcije prema Ruskoj federaciji, pozdravljamo značajan napredak Vlade u diskontinuitetu sa praksom prethodnog režima koji je odnos prema Rusiji koristio za unutarpolitičke svrhe, dizanje tenzija, stvaranje podjela, lažiranje nestabilnosti i montiranje sudskih procesa, sveopštom antiruskom histerijom koju je snažno ali infantilno promovisala prethodna vlast", saopštio je Milačić.

Milačić je kazao je da je stav Prave Crne Gore po pitanju sankcija Rusiji jasan: "Mi pozivamo novu Vladu da, u skladu sa najboljim interesima Crne Gore, u potpunosti ukine sankcije Rusiji. Kulturna i ekonomska saradnja sa Rusijom i dobri odnosi sa bratskim ruskim narodom ne znače da ćemo biti protiv bilo koga, pogotovo ne protiv zemalja Evropske unije."

Sankcije prema Rusiji, ocjenjuje Milačić, neće riješiti geopolitičke probleme, niti će na bilo koji način predstavljati pritisak na tu zemlju, već najviše štete nanose Crnoj Gori, prije svega ekonomski, a u značajnoj mjeri i politički.

"Istorijski značaj odnosa Crne Gore i Rusije duboko je ukorijenjen u biću našeg naroda, sentiment prema Rusiji je snažan i ovakvim mjerama, koje bez sumnje promašuju cilj, ne umanjuju se podjele u Crnoj Gori. Konačno, ako su svi pokazatelji na strani ukidanja sankcija, a samo lojalnost odlukama EU razlog zbog kojeg one i dalje opstaju, takav pristup je loš po poziciju i ugled EU u crnogorskom društvu", navodi Milačić.

Nova vlast u Crnoj Gori, kako dodaje, sastavljena je od činilaca različitog ideološkog profila, samim tim i različitih pogleda na međunarodne odnose.

"I bilo bi neodgovorno od nas da ne uvažavamo tu činjenicu, jer uvažavajući je čuvamo prvu demokratsku Vladu u istoriji, za koju smo se mukotrpno borili. Jedan dio naših kolega iz parlamentarne većine smatra da treba bespogovorno slijediti zahtjeve koje pred nas postavlja briselska administracija, bez postavljanja pitanja i promišljanja o posledicama takvih poteza po našu zemlju. Mi se sa dužnim poštovanjem odnosimo i prema takvom političkom pristupu međunarodnim odnosima, ali smatramo da se naš zadatak, kao predstavnika svoje zemlje, svog naroda, sastoji upravo u tome da diplomatijom, mudrom i odgovornom politikom i pregovorima sa našim međunarodnim partnerima, pokušamo doći do povoljnijih rješenja za nas", kazao je Milačić.

U ovom slučaju, kako je naveo, svi faktori u novoj vlasti su "spremni da prizaju da zbog sankcija Rusiji, trpi samo Crna Gora, i politički i ekonomski."

"Ne vidimo problem da se takav stav javno iznese i brani pred našim evropskim partnerima. Ako je EU zaista zajednica suverenih država i ako smo zaista u Briselu uvaženi kao partner, morali bi naići na razumijevanje za naše nacionalne interese", zaključuje Milačić.

Bonus video: