Prava CG: Izmijeniti zakonsku odluku i preispitati kako su funkcioneri bivše vlasti dobijali stanove i kredite

"Odgovor na pitanje kako su pojedinci, koji su prepoznati kao apologete bivšeg režima, umirivali svoju savjest i ostajali vjerni i poslušni izvršioci svega naopakog u prethodnom jodnoumnom periodu, djelimično možemo naći i u listama funkcionera koji su dobili stanove i kredite po povlašćenim uslovima", navoodi se u saopštenju

5083 pregleda 90 reakcija 6 komentar(a)
Logo, Foto: Prava Crna Gora
Logo, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora će podnijeti Skupštini Crne Gore inicijativu za izmjenu Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, a od nove Vlade očekujemo preispitivanje svih odluka kojima su privilegovanim pojedincima bez osnova data velika novčana sredstva, dok je država tonula u dug, a narod u siromaštvo, saopšteno je iz tog političkog subjekta.

"Odgovor na pitanje kako su pojedinci, koji su prepoznati kao apologete bivšeg režima, umirivali svoju savjest i ostajali vjerni i poslušni izvršioci svega naopakog u prethodnom jodnoumnom periodu, djelimično možemo naći i u listama funkcionera koji su dobili stanove i kredite po povlašćenim uslovima", navoodi se u saopštenju.

Kako dodaju, "vjerovatno među onima kojima su, za razliku od većine građana, stanovi dodjeljivani skoro pa besplatno, ima i onih kojima je na taj način zaista riješeno stambeno pitanje po prvi put, nakon dugogodišnjeg rada. Međutim, imajući u vidu da je prethodna vlast razvila sistem vrijednosti u kojem se nije vrednovao i nagrađivao rad, stručnost, upornost , hrabrost i znanje, već samo slijepa lojalnost i podaništvo, sigurno je da su takvi - apsolutna manjina".

Oni su kazali da "među takvima sigurno nije Blažo Jovanić, predsjednik Privrednog suda, akter brojnih čudnih odluka u čudnim stečajnim postupcima, koji je, iako posjeduje stan od 118 m2, od Vlade dobio tzv. kredit za poboljšanje stambenih potreba u iznosu od 40.000 eura, od kojih će vratiti svega 8.000".

Dok, kako kažu, obični građani čitav radni vijek provedu kao podstanari i minimalnu penziju dočekaju u iznajmljenoj garsonjeri, a oni koji se odluče za kredit u recimo istom iznosu, vraćaju narednih 20 godina rate u iznosu od preko 300 eura mjesečno, predsjednik Privrednog suda će poboljšanje uslova stanovanja vrijedno 40.000 eura, u svom stanu od 118 m2, plaćati svega 40 eura mjesečno.

"Na listi funkcionera kojima se, po ko zna koji put moralo parom pomoći, jer, siroti, žive u lošim uslovima su i vječna Vesna Medenica, sa foteljom srasli Ivica Stanković, ali i čuveni Klica Elvir koji „nema ništa u Podgorici“, te Alija Košuta sa tri stana, dvije kuće i skoro pola miliona evra na računu. Vrijeme nezajažljivih predatora i boraca za kvadrate i kredite je iza nas. Ipak, pravda neće biti zadovoljena ako oni, koji su za svoje sramotne usluge bivšem režimu, nezakonito primali beneficije na teret građana, ne vrate poslednji cent i kvadrat", zaključeno je u saopštenju Prave Crne Gore.

Bonus video: