Pribilović: Zakon o državnim službenicima i namještenicima paravan za političko zapošljavanje

Ona je dodala da predložene izmjene i dopune Zakona o službenicima i namještenicima predstavljaju direktno sprovođenje u djelo najavljenih planova vlasti o raspodjeli i popunjavanju radnih mjesta u državnoj upravi po dubini

8372 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Pribilović, Foto: Boris Pejović
Pribilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.12.2020. 15:48h

Šef poslaničkog kluba u Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore, Danijel Živković danas je uputio otvoreno pismo delegaciji Evropske komisije i šefici delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Kristini Oani Popi u kome kritikuje predložene izmjene i dopune Zakona o službenicima i namještenicima, saopštila je poslanica DPS-a i bivša ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Ona je dodala da predložene izmjene i dopune Zakona o službenicima i namještenicima predstavljaju direktno sprovođenje u djelo najavljenih planova vlasti o raspodjeli i popunjavanju radnih mjesta u državnoj upravi po dubini.

Na konferenciji za novinare Pribilović je istakla da se nije vodilo računa "da bi ovakvim zadovoljenjem potreba i ispunjenjem predizbornih obećanja degradirali sve ono što je godinama unazad građeno u partnerstvu sa Evropskom komisijom, SIGMA-om, kao i brojnim ekspertima država članica EU".

"Najavljenim izmjenama urušava se jedan od ključnih segmenata procesa reforme javne uprave i to službenički sistem i upravljanje ljudskim resursima, koji smo uz partnerstvo sa Evropskom komisijom u prethodnom periodu podigli do nivoa zemalja članica EU kroz donošenje 2017. godine Zakon o državnim službenicima i namještenicima. Navedeno potvrđuju i ocjene iz izvještaja Evropske komisije za Crnu Goru iz 2018. godine da je ostvaren dobar napredak u oblasti reforme javne uprave, naročito Zakona o državnim službenicima i namještenicima i o lokalnoj samoupravi s ciljem da se implementira zapošljavanje zasnovana na rezultatima", kazala je Pribilović.

Naglasila je da nova vlast netrasparetno i iza očiju javnosti pokušava Crnu Goru da vrati nekoliko godina nazad suprotno evropskoj praksi.

"Predlaže se zakonom da se briše krivični postupak odnosno da je prvostepeno osuđeno može ravnopravno da se prijavi na konkurs kao ostali kandidati... Ne stoji da je narušena prezumpcija nevinosti", kazala je ona.

Istakla je da se smanjivanjem godina radnog staža kao uslova stupanja u radni odnos smanjuje profesionalizacija i zapošljavanje najkompetetnijih osoba.

"Apsurdno je da rukovodioci trebaju imati manje radnog staža od zaposlenog i postavlja se pitanje da li ovo paravan za političko zapošljavanje", zaključila je Pribilović.

Na novinarsko pitanje da kako komentariše to što je jedan od agumenata nove vlasti za usvajenje ovog zakona upravo partijsko zapošljavanje koje sprovodila bivša vlast, Pribilović je kazala "da bismo nešto rekli, moramo imati nesporne činjenice i dokaze za to".

"Ako su usta nove vlasti puna depolitizacije, zapošljavanja na osnovu zasluga dajte mi za pravo da kažem da ovo zakonsko rješenje to ne omogućava, nego nas čak vraća i predstavljanja nazadovanje na putu prema Evropskoj uniji", istakla je Pribilović.

Ona je podsjetila da je treći stub pregovora sa EU reforma javne uprave i da ona kao dojučerašnji ministar zna da su svaki zakon usaglasili sa EK i pozvala predstavnike vlasti da zajedno dođu do adekvatnog rješenja u ovoj oblasti. Pribilović je kazala da stupanje u radni odnos u javnoj upravi uprkos krivičnom postupku je pogrešno i ne narušava prezumpciju nevinosti, kako je to tvrdila nova vlast i da slična rješenja ima Hrvatska i Slovenija.

Na novinarsko pitanje kako je bilo moguće pod bivšom vlašću da neko ko je pravosudno osuđen i protiv koga se vodio krivično postupak ipak su radili u javnoj upravi na rukovodećim mjestima, Pribilović je kazala da nijedna osoba nije primljena u radni odnos, nego su tokom radnog odnosa pokrenuti postupci.

Bonus video: