Krivokapić: Sačekati februar za posjetu regionu, poslaćemo svima jasnu poruku

"Imamo jedno istorijsko i kulturno nasljeđe prema kojem moramo svi da budemo obazrivi i da na najbolji način njegujemo dobrosusjedske i komšijske odnose", kazao je premijer

33276 pregleda 734 reakcija 23 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je kako smatra da je potrebno sačekati do februara za zvaničnu posjetu nekoj od zemalja regiona.

Rekao je da će birati da to bude lokacija koja će "poslati jasnu poruku svima nama u regionu."

Krivokapić je kazao da je dobrosusjedska saradnja preduslov bilo kakve dobre aktivnosti u regionu koji, kako je istakao, mora više da sarađuje. "Imamo jedno istorijsko i kulturno nasljeđe prema kojem moramo svi da budemo obazrivi i da na najbolji način njegujemo dobrosusjedske i komšijske odnose. To će biti preduslov naše politike u regionu", rekao je Krivokapić za Al Džaziru.

Govoreći o polemikama vezanim za izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, i tvrdnjama opozicije da je riječ o političkim smjenama, predsjednik Vlade je kazao da se ne radi o revanšizmu, već o potrebi da oni koji nisu imali prilike da budu u funkciji rada državne uprave dobiju tu šansu.

"Taj zakon je pravljen u saglasju sa EU i tu su dati osnovni principi meritokratske vladavine. Međutim, u praksi to nije bilo tako. Jedna dobra zamisao rezultirala je samo partijskim kadrovima. Valjda neko ko je 30 godina bio opozicija ima pravo da po približno istim uslovima, a mislim da se radi isključivo i samo o tom potrebnom iskustvu koje možete da pravite na bazi uporedne prakse rada u drugim institucijama i preduzećima, tako da tu ne vidim veliki problem", kazao je Krivokapić.

Problem je, kako je naglasio, "ono što mi osjećamo kao opstrukciju u radu ove Vlade".

"Ne bih konkretno pričao o pojedinačnim slučajevma, ali oni upozoravaju sve nas. U samom djelovanju Vlade, u okviru jedne sjednice, desile su se dvije opstrukcije. Ne bih konkretno o tome, dok ne dođemo do saznanja šta je uzrok tome. Mislim da treba tražiti uzrok i da na liječenju uzroka pošaljemo jasnu poruku svima".

"Moj odnos prema CPC je ostao isti"

Krivokapić je najavio da će predlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti biti definisan na prvoj sljedećoj sjednici Vlade.

"Djelujemo samo amandmanski i eliminišu se tri zadnja člana zakona koja su direktno ugrožavala imovinu bilo koje crkve, iako je ispalo da se to samo tiče imovine Srpske pravoslavne crkve. U dijelu ostalih izmjena to je čisto terminološki razjašnjenje pojma registracije i evidencije i tu se djeluje amandmanski samo na nivou određene definicije. U tom našem djelovanju smo, koje je bilo i prije nego što smo postali Vlada, razgovarali sa svim predstavnicima tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, misleći prevashodno na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, Barsku Nadbiskupiju, Islamsku i Jevrejsku vjersku zajednicu. Moj odnos prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi je ostao isti", kazao je premijer.

Bonus video: