Đurašković o izmjenama zakona: SPC bi da bude iznad države

"Ovim Zakonom ispunjava se nalog koji je SPC dala novoj parlamentarnoj većini koja je uostalom i formirana od strane ove vjerske zajednice", kazao je član Predsjedništva SDP-a

4033 pregleda 28 reakcija 29 komentar(a)
Đurašković, Foto: SDP
Đurašković, Foto: SDP

Izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti želi se cementirati povlašćen položaj Srpske pravoslavne crkve i legalizovati njeno vlasništvo nad uzurpiranim crnogorskim kulturnim i sakralnim dobrima, koji će umjesto državi i svim građanima Crne Gore suštinski pripasti drugoj državi, saopštio je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković.

Nova parlamentarna većina bi usvajanjem ovih izmjena, kako je kazao, stala iza odluka iz 1918. i 1920. godine kada su "nasilnom aneksijom ukinute crnogorska država i autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva."

"Ovim Zakonom ispunjava se nalog koji je SPC dala novoj parlamentarnoj većini koja je uostalom i formirana od strane ove vjerske zajednice, postavljajući joj premijera i veći dio kabineta i kadrova po dubini državne administracije", kazao je Đurašković.

Ocijenio je da je pokazan diskriminatorski odnos prema vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve diskriminisani.

"Kolika je zavisnost nove većine od SPC najbolje govori i to da oko ovih izmjena niti je bilo ikakve javne rasprave, niti je konsultovana Venecijanska komisija, a ignorisan je i razgovor sa predstavnicima CPC, što pokazuje diskriminatoran odnos nove većine prema građanima ove države koji su vjernici i poštovaoci ove vjerske zajednice. Ostale vjerske zajednice nijesu dale svoj zvaničan stav budući da je apostolska Vlada željela ovo pitanje da riješi u roku od nekoliko dana, ćime su suštinski diskriminisani svi sem Srpske pravoslavne crkve koja je, jasno je svima, i pisala ovaj Zakon."

SDP će, kako je kazao Đurašković, podnijeti amandmane na ovakve izmjene Zakona, sa ciljem da se ne dozvoli "privilegovan položaj jedne vjerske zajednice" koja, smatra Đurašković, "očigledno želi da bude iznad države Crne Gore i vlasnik njenog kulturnog i sakralnog nasljeđa".

"SDP će se povodom ove teme potruditi da cjelokupnoj javnosti bude potpuno jasno šta je kome od političkih aktera važnije – interesi države Crne Gore ili interesi Srpske pravoslavne crkve", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: