SO Podgorica: CPC dobija zemljište od Glavnog grada za izgradnju hrama

Mikić je istakao da se ne slaže sa mnogim aktivnostima poglavara Crnogorske pravoslavne crkve, koji se više bave politikom

25114 pregleda 258 reakcija 63 komentar(a)
SO Podgorica, Foto: Zoran Đurić
SO Podgorica, Foto: Zoran Đurić

Skupština Glavnog grada glasovima vladajuće većine iz Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije (LP), Socijaldemokrata (SD) i odbornika Građanskog pokreta URA Zorana Mikića i Milene Vuković Sekulović usvojila je odluku o dodjeli zemljišta Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) za gradnju hrama u Podgorici.

Mikić je kazao da će glasati za predlog da se CPC dodijeli plac u Podgorici za gradnju hrama, a o čemu se raspravlja danas na Skupštini Glavnog grada.

On je istakao da Crnogorci imaju pravo kao i svi drugi da imaju svoju crkvu, da je to njegova poruka kolegama iz opozicije, koji su napustili zasjedanje.

Poručio je da URI lekcije o crnogorstvu neće držati DPS i Milo Đukanović, koji su pristalice crnogorske crkve proganjali, a pojedinci iz bezbjedonosnih struktura "mitraljezima išli na liberale, koji su htjeli da nalože crnogorski badnjak".

Mikić je istakao da je u duhu vjere i hrišcanstva da pravo koje tražiš za sebe daš i drugima.

Mikić je istakao da je apsurdno i paradoksalno da DPS drži lekcije iz istorije.

"Nikada se nigdje osim na kongresu DPS-a nije osnivala crkva. Takvim najavama DPS i Milo Đukanović su ponizili sve iskrene crnogorske patriote koji su u oktobru 1993. obnovili CPC i za poglavara izabrali Antonija Abramovića", rekao je Mikić.

Mikić je poručio da su upravo DPS i njegovi funkcioneri za 30 godina propustili priliku da riješe pitanja crkvene imovine.

On je istakao da su upravo direktori iz redova DPSa omogućili da se imovina upiše na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Odbornik DPS-a Vladimir Arsović je istakao da su Crnogorci u svojoj državi diskriminisani, a ne kao što se priča da su to Srbi. Predstavnici Demokrata i DF-a su tražili da se ta tačka povuče sa dnevnog reda Skupštine, jer su dobili informaciju da je Vlada povukla saglasnost za razmjenu nepokretnosti. Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih je istakao da ne vidi razlog zbog čega Crnogorci ne mogu da imaju svoju crkvu, jer, vjernika ima.

"Kada se gradio hram SPC u Podgorici, oslobođeni su komunalija, mnogi su učestvovali sa donacijama, pojedini koji su sada na ovoj strani Crnogoraca", kazao je Suhih.

On je istakao da je paradoksalno da pripadnicima iste vjere, odnosno pravoslavcima smeta što će pripadnici iste vjere i koji vjeruju u istog boga, smeta da CPC dobije zemljište.

Mikić je istakao da se ne slaže sa mnogim aktivnostima poglavara Crnogorske pravoslavne crkve, koji se više bave politikom. On je ocijenio "sramnim crtanje meta njihovom članu partije Filipu Adžiću od strane režimskih medija".

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je danas na pres konferenciji da je Vlada poništila saglasnost Glavnog grada da se ustupi zemljište CPC.