"Vlada prekršilia Zakon o ANB"

Vujović: SPC kadrovi preuzimaju i bezbjednosni sektor

"Političke promjene, umjesto da posluže demokratizaciji i raskidu sa nakaradnim DPS praksama, u ovakvom odnosu snaga imaju za cilj da Crnu Goru stave pod potpunu kontrolu SPC i da je pretvore u marionetsku i, od Beograda zavisnu, “srpsku državu”, nešto nalik na Republiku Srpsku".

3531 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Vujović, Foto: Socijaldemokratska stranka
Vujović, Foto: Socijaldemokratska stranka

Kadrovski izbor nove Vlade Dejana Vukšića za funkciju direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ANB definitivno potvrđuje da je priča o profesionalizaciji i ekspertskom karakteru Vlade bila samo dimna zavjesa ili lijepa priča za lakovjerne, dok je s druge strane realnost da će i u sektoru bezbjednosti dominantno kadrirati Srpska pravoslavna crkva SPC, saopštio  član predsjedništva SDP-a Ivan Vujović.

On je ocijenio da su premijer Zdravko Krivokapić i njegova Vlada prekršili Zakon o ANB jer su izabrali političko eksponirano lice za direktora.

“Premijer je dodatno pokazao da ne poznaje Zakon tvrdnjom da će za ovu poziciju raspisati javni konkurs. Jednom riječju, nastavlja se pretpraznična parada neznanja i nekompetentnosti nove Vlade. I ovaj slučaj pokazuje da ćemo u Vladi i državnoj administraciji po dubini, u svim sektorima, imati ubjedljivu dominaciju kadrova antizapadne, a veoma često i anticrnogorske orijentacije, što je samo prva faza ka potpunom kulturološko-identitetskom preoblikovanju Crne Gore iz građansko-sekularnog u jednovjersko-teokratski koncept”, tvrdi  Vujović.

Prema njegovim riječima, "političke promjene, umjesto da posluže demokratizaciji i raskidu sa nakaradnim DPS praksama, u ovakvom odnosu snaga imaju za cilj da Crnu Goru stave pod potpunu kontrolu SPC i da je pretvore u marionetsku i, od Beograda zavisnu, “srpsku državu”, nešto nalik na Republiku Srpsku".

“Ako to još uvijek nije jasno kolegama iz URE, vjerujem da će im svakim danom biti sve jasnije, kao i to da im je namijenjena uloga političke zvijezde samo u prvih nekoliko mjeseci, dok će, kada se stvari poslože a vlast formira, biti sve manje bitni a sve više preglasavani. To se najbolje vidjelo upravo juče kada su premijer i DF kadrirali u tzv. Urinom sektoru bezbjednosti – Upravi policije i ANB-u, a dodatan politički šamar im je stigao i kroz diskriminatornu tvrdi  Vujović.

On  dodao da to potvrđuju i jučerašnja “ekspertska” kadrovska rješenja u JP Nacionalni parkovi ili u Ministarstvu zdravlja.

“Naravno biće toga još, tek je počelo, a vjerujem da će kolege iz URA, ne sumnjajući u njihovu inicijalnu dobru namjeru, uvidjeti da su političke promjene i razvlašćivanje DPS autokratije naravno neophodna stvar, ali da je sporan način i partneri sa kojima to radite, za koji smo mi u SDP-u oduvijek znali da je pogrešan i opasan za Crnu Goru”, zaključio je Vujović.

Preporučujemo za Vas