Radulović: Čvrsto vjerujem da Crna Gora tradicionalno, kulturno, istorijski i ideološki pripada Zapadu Evrope

Radulović je posebno ukazao na značaj francuske ekspertize i primjera dobre prakse, podsjetivši da je Francuska jedan od stožera Unije

7640 pregleda 5 komentar(a)
Gonsalveš i Radulović, Foto: MVP
Gonsalveš i Radulović, Foto: MVP

Francuska podržava proces evropske integracije Crne Gore, što je u praksi potvrđeno angažmanom francuskog eksperta za tu oblast u crnogorskoj državnoj administraciji, kazao je otpravnik poslova ambasade te države Loran Gonsalveš.

Gonsalveša je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, primio resorni ministar Đorđe Radulović.

Gonsalveš je poručio da region Zapadnog Balkana ostaje visoko na listi strateških prioriteta francuske diplomatije, i da će fokus saradnje sa Crnom Gorom u predstojećem periodu biti jačanje komunikacije na političkoj ravni.

Radulović je upoznao Gonsalveša sa vanjskopolitičkim pravcima koji, kako je naveo, nesumnjivo ostaju posvećeni NATO članstvu, evropskoj integraciji i dobrosusjedskim odnosima.

On je zahvalio Gonsalvešu na podršci Francuske Crnoj Gori u okviru pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom (EU), uz uvjerenje da će ona biti jedan od ključnih faktora za uspjeh Crne Gore u pretpristupnom periodu.

Radulović je posebno ukazao na značaj francuske ekspertize i primjera dobre prakse, podsjetivši da je Francuska jedan od stožera Unije.

„Čvrsto vjerujem da Crna Gora tradicionalno, kulturno, istorijski i ideološki pripada Zapadu Evrope“ poručio je Radulović.

On je ukazao na značaj savezništva dvije države u okviru NATO struktura, navodeći da je Crna Gora dodatno ojačala svoju poziciju članstvom u Alijansi.

Radulović je apostrofirao neophodnost daljeg razvoja kvalitetne saradnje sa susjedima, što je, kako je kazao, preduslov za pozicioniranje regiona Zapadnog Balkana kao predanog partnera evropske porodice.

Sagovornici su ocijenili da Crna Gora i Francuska njeguju dugogodišnju tradiciju prijateljskih međudržavnih odnosa, koje je potrebno dodatno snažiti kroz ekonomsku saradnju i komunikaciju u okviru pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU.

Navodi se da su Radulović i Gonsalveš dogovorili nastavak intenzivne komunikacije u snaženju bilateralnih odnosa, kojima će dodatan impuls biti službena posjeta Radulovića Parizu, što je planirano u periodu koji slijedi

„Dogovoreno je da se pored evropske integracije, poseban akcenat stavi na unapređenje ekonomske i kulturne saradnje“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: