"ušao bi u zonu kršenja Ustava"

Danilović: Đukanović rizikuje mnogo ako odbije da razriješi ambasadore

"Eventualno Đukanovićevo odbijanje mora naići na jasnu i snažnu reakciju Vlade i Skupštine"

17212 pregleda 33 reakcija 28 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rizikuje mnogo ako odbije da razriješi ambasadore čiju smjenu predlaže Vlada, a izvjesno je da će matični skupštinski odbor dati pozitivno mišljenje, saopštio je danas Goran Danilović, predasjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG).

"Među odlukama Vlade o postavljenjima, posebno među odlukama ministara, ima onih koji se nama iz UCG nikako ne dopadaju ali sa odlukom o razrješenju sedam ambasadora se potpuno slažemo i javno podržavamo. Uglavnom, među njima su i oni za koje se može mirne duše reći da su privatni ili DPS ambasadori. Odbijanjem predloga Đukanović bi ušao u zonu kršenja Ustava jer bi time prisvojio za sebe pravo da vodi unutrašnju i spoljnu politiku, a to je neprikosnovena ustavna nadležnost Vlade", istakao je Danilović.

On je dodao da uradi li Đukanović tako nešto Vlada i parlamentarna većina moraju imati spreman odgovor.

"Eventualno Đukanovićevo odbijanje mora naići na jasnu i snažnu reakciju Vlade i Skupštine. Dakle, to što u članu 95. stav 6. Ustava piše: da postavlja i razrešava ambasadore i druge šefove diplomatskih predstavništava, na predlog Vlade i uz mišljenje nadležnog skupštinskog odbora, ne znači da bez posledica može odbiti zakoniti predlog. U Ustavu piše i da predsjednik Crne Gore proglašava zakone ali to ne znači da može da onemogući njihovo uvođenje u pravni život. Može, i to po jasnoj proceduri i u izuzetnim prilikama, samo vratiti Zakon i nakon njegovog ponovnog usvajanja obavezan je da ukazom proglasi Nadležnosti Predsjednika su prilično protokolarne i to je suština", rekao je Danilović.

Po njegovim riječima, odlukom Vlade sedam ambasadora je opozvano i to je gotova stvar.

"Predsjednik bi mogao odbiti da pomenute ambasadore razriješi samo ukoliko bi izostalo mišljenje matičnog Odbora, u protivnom prekršio bi Ustav. Nakon toga svaka, pa i privremena, kohabitacija sa Đukanovićem mora prestati", poručio je Danilović.

On je kazao i da "Vlada treba da predloži izmjene smiješnog Zakona o predsjedniku Crne Gore kako bi se njegov glomazni kabinet vratio na nivo protokolarnih potreba koje predviđa Ustav".

"Kada se steknu uslovi za neophodne izmjene Ustava biće racionalno promijeniti i način izbora predsjednika jer je na osnovu ustavnih ovlašćenja jedino logično da se predsjednik bira u Skupštini a ne na neposrednim izborima", zaključio je Danilović.