DPS: Mjere prilagođene onima koji su premijera i ministarku doveli na funkcije

"Nejasno je po kojim kriterijumima su formulisane pojedine zdravstvene mjere, ako ne isključivo tendencijom da se forsira klerikalni karakter države, koja je po Ustavu sekularna", navode iz DPS-a

8045 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) ocijenila je da su nove epidemiološke mjere Ministarstva zdravlja diskriminatorske i licemjerne. Poručili su da je nedopustivo da se mjerama koje uvodi Vlada u građanskoj državi favorizuju samo vjernici određene vjere, a da svi drugi, uključujući i ateiste budu u podređenom položaju.

"Osim upitnog autoriteta da se oni koji su javno kršili mjere, kao premijer Krivokapić i ministarka Jelena Borovinić Bojović, sada oglašavaju i traže od građana pokornost i disciplinu, nejasno je po kojim kriterijumima su formulisane pojedine zdravstvene mjere, ako ne isključivo tendencijom da se forsira klerikalni karakter države, koja je po Ustavu sekularna", navodi se u saopštenju DPS-a.

Ministarstvo zdravlja donijelo je juče nove mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, prema kojima je, između ostalog, zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine na otvorenom i u zatvorenom prostoru, dok će tokom vjerskih praznika biti dozvoljeno prisustvovanje obredima i izlazak tokom policijskog časa.

U DPS-u ukazuju i da su se u vjerskim objektima do sada mnogo puta "rastegljivo tumačile" mjere, uz "apsurdna i licemjerna obrazloženje da je nemoguće kontrolisati veliku masu ljudi". "Takvo neodgovorno ponašanje, u kome su učestvovali i današnji vladini zvaničnici, doprinijelo je širenju epidemije u Crnoj Gori, a kolateralna šteta su bili svi građani", ističu u DPS-u.

Iz te partije su kazali kako razumijeu potrebu da se na sve moguće načine zaustavi širenje virusa, ali i napominju da je taj teret trebalo ravnomjerno rasporediti na sve građane i institucije. "Zdravom i racionalnom razumu nije prihvatljivo da je pričešće istom kašikom u hramovima SPC manje opasno od posjete najbližem članu porodice."

Očigledno je, kako su kazali, da nove mjere nisu pravične i da ne tretiraju sve građane na isti način. "One nijesu sastavljane prema kriterijumima zdravstvene struke već su prilagođene potrebama onih koji su premijera i ministarku, doveli u poziciju da o bilo čemu odlučuju", zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Bonus video: